Jyllands-Posten

Jan Gramm føler sig paeredansk i Jakarta sammen med familien

Siden han i 1990 flyttede til Indonesien, har Mellem- og isaer Fjernøsten vaeret det primaere omdrejning­spunkt i Jan Gramms tilvaerels­e. I dag bor han sammen med kone, børn og børnebørn i Jakarta og har ingen planer om at vende hjem.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Det var egentlig ikke, fordi Jan Gramm havde planer om at forlade Danmark for altid, da han i 1990 flyttede til Indonesien. Det var blot en del af hans shippingud­dannelse hos Maersk.

Tilfaeldet ville imidlertid, at han i løbet af de tre år, han arbejdede i Jakarta, mødte sin kone, Wulan Gramm, der er indonesisk statsborge­r. Det har betydet, at han så mange år efter stadig bor og arbejder i Indonesien.

»Som mange ved, er det ikke altid lige let at flytte hjem til Danmark som expat, hvis man skal have sin udenlandsk­e aegtefaell­e med, og vedkommend­e ikke kommer fra EU,« siger Jan Gramm og fortsaette­r:

»Efter min uddannelse boede vi fire år i Danmark, hvor jeg arbejdede. Wulan fik på det tidspunkt permanent opholdstil­ladelse, men i 1997 flyttede vi til Brunei, og så udløb den. Siden blev reglerne strammet, og vi har ikke boet i Danmark siden.«

Den 55-årige odenseaner har nu heller ikke haft et udpraeget ønske om at vende hjem, for som tiden er gået, er det Fjernøsten – isaer Indonesien – og Mellemøste­n, der har dannet ramme om parrets tilvaerels­e. Og hans karriere har ud over Brunei blandt andet bragt ham til SaudiArabi­en fra 2004 til 2007. Det var godt nok midt under Muhammedkr­isen, men jobbet indebar et attraktivt avancement.

»Jeg blev udnaevnt til landechef for et rederi, men da jeg senere fik tilbuddet om at blive landechef for det norske shippingfi­rma Wilhelmsen i Indonesien, flyttede vi tilbage,« forklarer Jann Gramm.

Siden 2007 har parret så boet fast her i Jakarta, hvor han i dag arbejder med maritim logistik og klimaløsni­nger. Og selv om han stadig føler sig meget dansk indeni og stadig har sit danske statsborge­rskab, er det i dag Indonesien, der er hans hjem.

Familiekol­lektiv

Jan Gramm er far til to voksne sønner, der begge arbejder som skibsfører­e hos Maersk. Alle deres ture udgår fra Danmark, så når de skal afsted på en ny tur, benytter de lejlighede­n til at besøge deres farmor hjemme i Odense, mens deres egne koner og børn bor fast hos Jan og Wulan Gramm i Jakarta. Det er altså også her, sønnerne opholder sig, når de har landlov.

»Man kan naesten sige, vi bor i et familiekol­lektiv, hvor tre generation­er er repraesent­eret, men det fungerer godt, og det er selvfølgel­ig også en af årsagerne til, at trangen til at flytte hjem til Danmark ikke er specielt udtalt,« siger Jan Gramm.

Ud over sit arbejde for Wilhelmsen er han og Wulan Gramm for nylig blevet indehavere af en restaurant. Det skete ved lidt af et tilfaelde, for den tilhørte et vennepar, hvor manden var norsk, og da han gik på pension, flyttede parret hjem til Norge. Det gav mulighed for en god og hurtig handel, og så var det bare med at slå til.

I det daglige er det Wulan Gramm, der varetager driften

Man kan naesten sige, vi bor i et familiekol­lektiv, hvor tre generation­er er repraesent­eret, men det fungerer godt. JAN GRAMM

 ?? ?? Jan og Wulan Gramm har vaeret gift i 29 år. Sammen med to voksne sønner, sig en god base i Jakarta, deres hvor hele familien trives. koner og deres børn har de skabt Det har de ikke taenkt sig at lave om på. Foto: Privat
Jan og Wulan Gramm har vaeret gift i 29 år. Sammen med to voksne sønner, sig en god base i Jakarta, deres hvor hele familien trives. koner og deres børn har de skabt Det har de ikke taenkt sig at lave om på. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark