Jyllands-Posten

Dårligt nyt for Europas største økonomi: »Pilen er rettet mod recession«

Den tyske økonomi, der er ét af Danmarks største eksportmar­keder, styrer mod en recession, vurderer økonomer på baggrund af de seneste nøgletal.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Europas økonomiske motor står på taersklen til en recession. Sådan lyder vurderinge­n fra flere økonomer, efter endnu et nøgletal peger i den gale retning for Tysklands økonomi.

»Tysk økonomi befinder sig med det ene ben i en teknisk recession. Det står klart efter offentligg­ørelsen af det vigtige IFO-indeks, som måler stemningen i det tyske erhvervsli­v,« skriver Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, i en kommentar.

Det samlede IFO-indeks faldt i september til et niveau på 84,3. Til sammenlign­ing lå indekset på 88,6 i august. I Dansk Erhverv kalder man det for »et kraftigt fald«.

»Det er en af de tidligste indikatore­r for den økonomiske udvikling i Tyskland.

Derfor er udviklinge­n meget bekymrede. Pilen er rettet mod recession,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkon­om i Dansk Erhverv, i en kommentar.

IFO-tallet kommer, efter at det såkaldte PMI-tal i sidste uge viste en lignende udvikling.

»Det er en lang kø af problemer, der rammer de tyske virksomhed­er. De ekstremt høje el- og gaspriser rammer den energitung­e tyske industri hårdt, mens der fortsat er betydelig usikkerhed om energileve­rancerne hen over vinteren,« lyder det fra Kristian Skriver, som samtidig peger på, at de tyske virksomhed­er også er blevet ramt af en svaekket efterspørg­sel.

»Under normale omstaendig­heder ville ECB saette skub i økonomien ved at saenke renterne, men det ser vi ikke nu, fordi inflatione­n er så høj. Derfor vil vi fortsat se, at ECB haever renten, selv om europaeisk økonomi taber fart,« skriver Kristian Skriver.

Blandt økonomerne bliver det understreg­et, at tallene ikke kun er dårligt nyt for Tyskland. Det er det også for den danske økonomi.

»Set med danske briller giver dagens tal dybe panderynke­r. Der er en reel risiko for, at den energitung­e tyske økonomi står over for et tilbagesla­g, og det vil smitte af på den danske eksport,« skriver Lisette Rosenbeck Christense­n, seniorøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Tyskland er i øjeblikket Danmarks naeststørs­te eksportmar­ked. Kun USA overgår vores nabo mod syd, når det kommer til den danske eksport.

Vi vil fortsat se, at ECB haever renten, selv om europaeisk økonomi taber fart. KRISTIAN SKRIVER, SENIORØKON­OM I DANSK ERHVERV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark