Jyllands-Posten

Tech-startups hyrer historisk hurtigt

På bare ét år er der kommet 43 pct. flere ansatte i danske techstartu­ps som en samlet branche. Det viser en ny analyse, og det er potentiel rekord i dansk erhvervshi­storie.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Engang var det nogle få pionerer, der i Danmark fik skabt store tech-succeser som Unity og Trustpilot. I dag er techivaerk­saetterne vokset til en stor branche, hvor der tilsammen var naesten 26.000 ansatte på dansk jord ved udgangen af 2021.

Det viser en ny analyse fra organisati­onen Digital Hub Denmark, der med håndkraft har opgjort antallet af ansatte i tech-startups de seneste fem år. Og antallet steg kraftigt sidste år – sandsynlig­vis hurtigere end nogen anden branche før.

»Vi kender ikke andre brancher, der er vokset med samme hastighed. Det, vi ser nu, er en udvikling, som tilsynelad­ende begynder at vaere eksponenti­el. Det er enormt positivt, at det udvikler sig på den måde. Så er udfordring­en bare, at vi skal understøtt­e den udvikling,« siger Nicolaj Christense­n, konstituer­et direktør i Digital Hub Denmark.

Hos organisati­onen Danske Tech Startups er formand Esben Gadsbøll også begejstret over udviklinge­n.

»Det er dejligt, det går så meget fremad. Og jeg tror, at det kun er begyndelse­n på nogle rigtig store, danske virksomhed­er,« siger han.

Tallene gik frem til sidste år, hvor der skete et heftigt spring i antallet af ansatte hos de spirende startups. Det rykkede fra godt 18.000 til knap 26.000 styk, altså en stigning på 43 pct. Det ryk er det hurtigste i en branche nogensinde, ifølge Digital Hub Denmark.

Kapital førte til ansaettels­er

At stigningen skete netop i 2021 haenger sammen med de rekordstor­e maengder venturekap­ital, der blev skudt ind i danske startups sidste år.

For eksempel rejste de to fintech-selskaber Pleo og Lunar tilsammen 3,9 mia. kroner. Penge, der i høj grad bliver omsat til flere medarbejde­re, og heraf altså en del på dansk grund.

Men Esben Gadsbøll forventer, at den positive udvikling vil fortsaette, selv om maengden af ny kapital måske ikke bliver lige så voldsom i år.

»Det er klart, at der er en sammenhaen­g mellem funding og antallet af medarbejde­re, men vi vil helt sikkert se en fortsat positiv udvikling. Der er generelt rigtig mange dygtige ivaerksaet­tere nu, og selv om nogle nu skaerer 1020 pct., er der også andre, der vaekster og ansaetter flere,« siger han.

Vokset ud af smv-kategori

At branchen kan fortsaette vaeksten, også når tallene bliver større end 8.000 nye jobs på et år, kraever dog, at der er folk at ansaette.

»Tech-startups skal bruge talent, og det skal vi kunne skaffe. For vi er ikke i tvivl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark