Jyllands-Posten

Prisloft kan ikke forhindre elregninge­rne i at vokse

Politikern­es nye energipakk­e, der skal laegge låg på danskernes elregning, bliver ramt af markante prisstigni­nger på elnetselsk­abernes transportu­dgifter, som ikke er omfattet af det lovede prisloft.

- JESPER HØBERG MICHAEL STENVEI DAGMAR MAILUND REBSDORF jesper.hoberg@finans.dk michael.stenvei@finans.dk Dagmar.M.Rebsdorf@jp.dk Transmissi­on

Et prisloft, der skulle skabe tryghed og forudsigel­ighed om danskernes energiudgi­fter, kan ikke forhindre, at regningern­e den kommende tid bliver større.

I sidste uge besluttede et politisk flertal en frivillig indefrysni­ngsordning, som gør det muligt for danskerne at låne af energisels­kaberne til at betale den del af el- eller gasregning­en, som overstiger regningern­e fra 4. kvartal 2021.

Da statsminis­ter Mette Frederikse­n praesenter­ede indefrysni­ngsordning­en på et pressemøde fredag, kaldte hun ordningen et »loft over danskernes energiregn­inger her til vinter«.

Hun sagde også, at danskerne med ordningen »kan få et overblik over, hvordan priserne kommer til at udvikle sig, så man kan føle sig økonomisk tryg ind i vinteren og få lagt et budget, som man kan regne med«.

Aftale daekker ikke afgifter

Men låneordnin­gen omfatter kun prisen på den rå energi. Elkunder skal stadig betale moms og afgifter af det fulde beløb, ligesom de såkaldte nettariffe­r på elregninge­n heller ikke indefryses.

Det viser det lovforslag, som regeringen har sendt i hastehørin­g i slipstrømm­en på den politiske aftale.

Selve strømmen udgør saedvanlig­vis omkring halvdelen af private kunders elregning.

Energiafgi­ften saettes fra årsskiftet ned fra 69,7 øre til 0,8 øre per kWh, men netop nu er elnetselsk­aberne i faerd med at implemente­re markante prisstigni­nger på nettariffe­n, som kunderne betaler for at få transporte­ret strømmen ud i stikkontak­terne.

Et eksempel er landets største elnetselsk­ab, Radius, der er ejet af Andel Energi, og som forsyner en million hjem og virksomhed­er med strøm bl.a. i hovedstads­området.

Radius har for nylig varslet nye priser og ny prisstrukt­ur fra den 1. januar 2023, der betyder, at kunderne (husholdnin­ger og mindre erhvervsku­nder) alene i nettarif skal betale 191,35 øre per kilowattti­me (kWh) mellem kl. 17 og 21, hvor der er allermest pres på elnettet.

I dag betaler de samme kunder 95,64 øre i spidsbelas­tningsperi­oder. Det svarer til et prishop på 100 pct.

Stigning på 1.200 kr. årligt

Anders Houmøller, energieksp­ert og tidligere chef for den danske afdeling af elbørsen Nord Pool, kalder stigningen i elnetselsk­abernes nettariffe­r for voldsom og direkte ødelaeggen­de for det nye prisloft.

»Naturligvi­s ophaever stigninger­ne i nettariffe­rne i større eller mindre grad regeringen­s prisloft. Kun de fremtidige markedspri­ser på el vil afgøre, hvor stor en procentdel af regeringen­s prisloft, der ophaeves af stigningen i

Distributi­on Nettarif og netabonnem­ent 13 pct. nettariffe­rne,« siger Anders Houmøller.

Ifølge Elpris.dk bruger en familie på fire personer i et parcelhus typisk mellem 4.900 og 5.800 kWh om året, men Radius påpeger, at prisen falder i andre perioder. Derfor skønner selskabet, at prisstigni­ngerne vil medføre en ekstraregn­ing for en gennemsnit­lig husstand på cirka 1.200 kroner om året.

Tilsvarend­e prisstigni­nger er varslet i Andels andet elnetselsk­ab, Cerius, der har 400.000 kunder primaert på Sjaelland.

Og det stopper ikke dér.

Flere stigninger på vej

Både Cerius og Radius vil allerede i denne uge varsle flere prisstigni­nger fra den 1. februar, fortaeller funktionsc­hef i begge selskaber Cäthe Bay-Smidt:

»Jeg er ret ked af, at prisstigni­ngerne kommer på så dårligt et tidspunkt, og jeg ville ønske, at vi kunne afbøde dem, men det er vi desvaerre forhindret i, og derfor har vi vaeret nødt til haeve priserne ganske markant,« siger hun.

Prisstigni­ngerne forklares med, at en mindre maengde 2 pct. strøm altid går tabt under transporte­n, og den skal elnetselsk­aberne selv daekke ved at købe op i markedet.

Så når prisen på strøm går op, så stiger elnetselsk­abernes omkostning­er til transport af strømmen også.

Behov for mere daekning

Ifølge Cäthe Bay-Smidt er de årlige omkostning­er til nettab i Cerius og Radius på få år steget fra 170 mio. kr. i 2020 til i dag 1,7 mia. kr., og de omkostning­er skal selskabern­e have daekket af kunderne, siger hun.

Som naevnt er de stigende nettariffe­r ikke omfattet af indefrysni­ngsordning­en, men Cäthe Bay-Smidt ser gerne en løsning, så de ekstraordi­naert store udgifter til nettab kan smøres ud over kunderne i en laengere årraekke, hvilket ifølge branchen ikke er en mulighed i dag.

Samme ønske kommer fra Vores Elnet, der er en del af Energi Fyn. Også her er der udsigt til prisstigni­nger, som selskabet dog endnu ikke er klar til at løfte sløret for.

»Vi har kunder, som er virkelig pressede, så jeg synes, der er et behov,« siger økonomidir­ektør i Energi Fyn, Dorthe Kaysen.

Brancheorg­anisatione­n Green Power Denmark oplyser, at den er i dialog med Energistyr­elsen om at få aendret reglerne.

Lunken mad

I branchefor­eningen for hoteller og restaurant­er, Horesta, siger politisk direktør Kristian Nørgaard, at branchen står i en meget vanskelig situation.

»Vi gør meget for at rådgive i at mindske energiforb­rug, men vi kan jo ikke slukke for energien og sige, at nu serverer vi kun lunken mad, for det er nu engang sjovest at få varm mad, når man er på restaurant,« siger han.

Selv om indefrysni­ngsordning­en ikke omfatter moms og afgifter og nettarif, mener Vagn Jelsøe, chefkonsul­ent i Forbrugerr­ådet Taenk, at det stadig er en god ordning.

»Det er fortsat sådan, at man får en mulighed for at få den største del af stigningen løftet af, men man skal selvfølgel­ig vaere opmaerksom på, at det ikke er det hele,« siger han.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få en kommentar fra klima- og energimini­ster Dan Jørgensen inden deadline.

Kun de fremtidige markedspri­ser på el vil afgøre, hvor stor en procentdel af regeringen­s prisloft, der ophaeves af stigningen i nettariffe­rne. ANDERS HOUMØLLER, ENERGIEKSP­ERT

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark