Jyllands-Posten

Nye energilån ventes at blive en dyr affaere

Lovforslag­et bag den nye energipakk­e kaldet vinterhjae­lp er netop sendt i høring. Virksomhed­er og private ventes at låne i alt 45 mia. kr., der vil føre til tab på cirka 4,3 mia. kr.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Energikris­en stikker allerede nu så dybt, at partierne bag den nye energipakk­e til traengte el-, gas- og varmekunde­r ventes at føre til tab på 10 pct. af de husholdnin­ger, der tager imod tilbuddet om et statsgaran­teret energilån.

»Det forudsaett­es, at staten over perioden finansiere­r ca. 2,1 mia. kr. til afdaekning af tab for ordningen rettet mod husholdnin­ger,« fremgår det af aftalen, der blev landet sidste uge.

Samlet skønnes det, at private vil udskyde betaling af el- og varmeregni­nger for omkring 20 mia. kr. fra den 1. november i år til den 1. november naeste år.

Tilsvarend­e ventes det i samme periode, at virksomhed­er vil udskyde betaling af el- og gasregning­er for i alt 25 mia. kr. Det ventes at føre til et samlet tab på ca. 2,2 mia. kr.

Mens tab på privatkund­er ender i statskasse­n og dermed ultimativt hos skatteyder­ne, ventes virksomhed­erne dog selv at betale de tab, som vil opstå.

Tab finansiere­s af renter

Modsat privatkund­ers energilån, der har en rente på 2 pct., kommer virksomhed­er til at betale 4,4 pct. i årlig rente af udskudte energiregn­inger, og det er afkastet herfra, som politikern­e bag den såkaldte vinterhjae­lpepakke venter at bruge til at daekke tab opstået på virksomhed­er.

»Afdaekning­en (af det forventede tab, red.) heraf finansiere­s ud af virksomhed­ernes rentebetal­inger, der afhaenger af den konkrete udnyttelse af ordningen,« lyder det i den 12 sider lange aftale.

Når det gaelder virksomhed­er, tegner der sig dog et broget billede af, hvor mange som ender med at udnytte ordningen.

Mens DI kalder den nye energipakk­e for »en god statslig garantiord­ning, der letter udgifterne på den korte bane«, er SMVdanmark, som er talerør for 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er, »grundlaegg­ende bekymret« for aftalen.

Begyndede konkursbøl­ge

»Mange små og mellemstor­e virksomhed­er er voldsomt ramt af, at deres energiregn­ing er eksplodere­t, og vi ser allerede nu en begyndende konkursbøl­ge inden for byggeriet. Nu får virksomhed­erne så en lånemuligh­ed, og det er en nødvendig hjaelp, men den hjaelper kun midlertidi­gt,« lød det fra adm. direktør Jakob Brandt i slipstrømm­en på offentligg­ørelsen af den nye aftale.

Aftalen har samtidig fået en blandet modtagelse i organisati­onernes bagland, som ultimativt er der, hvor den skal vise sit vaerd.

Isaer synes der at vaere stor

Mange små og mellemstor­e virksomhed­er er voldsomt ramt af, at deres energiregn­ing er eksplodere­t, og vi ser allerede nu en begyndende konkursbøl­ge inden for byggeriet. JAKOB BRANDT, ADM. DIREKTØR I SMVDANMARK

skuffelse blandt mindre virksomhed­er over, at energipakk­en alene er en lånepakke uden ekstra penge eller likviditet.

Skuffet over hjaelpepak­ke

En af Danmarks store energiforb­rugende virksomhed­er, jernstøber­iet Mat Dania i Aars, ser ingen hjaelp i tilbuddet om et statsgaran­teret energilån.

Politikern­e skulle hellere bruge kraefter på at afkoble de skyhøje gaspriser fra elprisen, lyder det fra Mat Dania-topchef Jørn Krogager.

»Jeg kan ikke forstå, at politikern­e ikke går den vej i stedet for at bruge kraefter på hjaelpepak­ker, som i bund og grund ikke hjaelper,« siger han.

Lovforslag­et bag den nye hjaelpepak­ke er netop sendt i høring. Forventnin­gen er, at ordningen med energilån allerede kan traede i kraft den 1. november.

Ordningen løber i 12 måneder.

sammen med den energikris­e, som krigen i Ukraine var med til at udløse,« siger adm. direktør og senior partner i PwC, Mogens Nørgaard Mogensen.

Hav en buffer stående

Selv om Ida Moesby håber, at inflatione­n snart har toppet og begynder at flade ud, så skal man ikke regne med, at prisniveau­et falder til et niveau, hvor det tidligere har vaeret. Derfor gør danskerne klogt i at have et par ekstra kroner stående på kontoen.

»Selv hvis priserne fortsat stiger, og du derfor får det billigere nu, er det en god idé, at man i stedet prioritere­r en økonomisk buffer, så man har lidt ekstra at stå imod med,« siger Ida Moesby.

Der er heller ikke foreløbig udsigt til, at tingene vender, og forbrugsgo­derne igen ryger ned fra hylderne.

»Der er svaert at spå om fremtiden, men beregninge­rne viser, at man nok skal vente tre år eller mere, før at lønningern­e har indhentet inflatione­n, og danskernes købekraft igen vender tilbage til det tidligere niveau,« forklarer Ida Moesby.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark