Jyllands-Posten

Kriser, krig og klima på DI’s topmøde: »Nøgleordet er reformer«

Royal Arena dannede tirsdag rammen om Dansk Industris topmøde. Energikris­e, inflation og manglen på arbejdskra­ft var øverst på agendaen, mens behovet for reformer gik igen.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Velkomsten var ikke tage fejl af.

Lyset blev slukket, og en raekke pulserende skaerme blaeste en mosaik af billeder af Volodymyr Zelenskyj, vindmøller og Vingegaard ud til de 2.000 deltagere til DI’s topmøde i Royal Arena i København.

»Intet er, som det var i går, og det kraever nye løsninger,« lød de første ord, da lyset igen taendte.

Og netop dét var afsaettet for DI’s topmøde.

Der var to skridt op på scenen for DI’s adm. direktør, til at

Lars Sandahl Sørensen, men det skridt, han lagde op til, at dansk erhvervsli­v skal tage, er noget større.

Op til DI’s topmøde har erhvervsor­ganisation­en nemlig lanceret sin nye 2030-plan Ambitioner for Danmark. Planen indeholder en raekke forslag, som skal hjaelpe Danmark frem mod at mindske CO2-udledninge­n med 70 pct. i 2030. Som et nyt mål i DI’s plan skal Danmark vaere fri for naturgas i 2030.

Men den plan kraever ifølge Lars Sandahl Sørensen konkrete arbejdsmar­kedsreform­er.

»Jeg er optimist, men vi skal også vaere oprigtige. Vi er ved at løbe tør for økonomi og tør for arbejdskra­ft,« sagde han.

Mangel på arbejdskra­ft

Og selv om verden er forandret, hvis ikke vendt helt på hovedet, siden sidste års DI topmøde, hvor man talte opsving og fremgang, så var manglen på arbejdskra­ft igen i år et af hovedbudsk­aberne ved DI’s topmøde.

»Vi skal motivere flere til at arbejde yderligere. Ved at få de unge ind på arbejdsmar­kedet fra start. Ved at se på de mange tidligere tilbagetra­ekningsord­ninger. Ved at saenke skatten. Ved at hjaelpe dem på kanten af arbejdsmar­kedet. Og ved at uddanne ambitiøst og virkelighe­dsnaert,« sagde Lars Sandahl Sørensen fra talerstole­n og lovede, at DI ville vaere en konstrukti­v medspiller til en til enhver tid siddende regering.

Men selv om de samarbejde­nde arbejdshan­dsker fra DI’s adm. direktør var trukket på op mod en foreståend­e valgkamp, røg fløjlshand­skerne også af undervejs.

»Det går ikke med en laengereva­rende tredje regeringsp­eriode på stribe uden reformer,« sagde han og efterspurg­te mod blandt politikern­e til at fortaelle danskerne, at vi befinder os i en tid, hvor man ikke kan få mere af alting.

På scenen fortalte Ørsteds adm. direktør, Mads Nipper, om energivirk­somhedens udfordring. Fra scenen harcelered­e han mod forslaget fra regeringen om en saerskat på energivirk­somheders overnormal­e profitter.

»Det kan udløse hele sektorens kollaps,« sagde han.

På scenen med Mads Nipper var også den adm. direktør for Arla, Peder Tuborgh, som trods klimaambit­ionerne på dagen fortalte, at omstaendig­hederne i verden har tvunget mejerigiga­nten til at investere 100 millioner kroner i at kunne holde produktion­en kørende med olie.

»Det, der kan få mig til at ligge søvnløs om natten, er, at vi på alle vores mejerier er afhaengige af gasforsyni­ngen,« sagde han.

Ønske om reformer gik igen

Selv om stolene på scenen skiftevis blev indtaget af toperhverv­sfolk som Peder Tuborgh og Mads Nipper samt adm. direktør i Danske Bank Carsten Egeriis, der skitserede bare en lille del af de udfordring­er, som dansk erhvervsli­v står over for, så var deltagerli­sten også spaekket med politikere, der netop var mødt op for at give deres bud på løsningern­e.

Og faelles for de politiske input var reformer.

Blandt talerne var statsminis­ter Mette Frederikse­n, der ligesom erhvervsle­derne tegnede et dystert verdensbil­lede. Mette Frederikse­n kom til topmødet direkte fra møde om laekagerne på gasledning­erne Nord Stream 1 og 2, fortalte hun.

Endnu et eksempel, sagde Mette Frederikse­n, på behovet for den grønne omstilling. Alligevel var der lyspunkter at finde i Mette Frederikse­ns tale.

»Der er grund til at vaere optimist, når man er dansker. Dansk økonomi har klaret sig enestående godt igennem coronakris­en. Fordi vi har gjort det, så kommer vi også til at håndtere den her krise, sagde Mette Frederikse­n og uddybede:

»Nøgleordet er reformer,« sagde hun og fremhaeved­e regeringen­s forslåede uddannelse­sreformer, og at regeringen allerede har fremlagt flere reformer, der skaffer de

ekstra haender til arbejdsmar­kedet.

Skattestop og -lempelser

Også Konservati­ves formand og statsminis­terkandida­t, Søren Pape Poulsen, forsøgte fra scenen at tage livtag med den grønne omstilling og den manglende arbejdskra­ft.

»I mangler arbejdskra­ft, og den grønne omstilling mangler haender,« sagde han henvendt til erhvervsle­derne og kom med sit bud på, hvordan det skal lade sig gøre.

»Vi skal have respekten for dansk erhvervsli­v tilbage. Vi skal lette skatten på arbejde for personer med lave indtaegter, lette selskabssk­atten og lette topskatten,« sagde Søren Pape Poulsen.

Der var også reformstem­ning hos Venstres Jakob Ellemann-Jensen, da han stillede sig bag talerpulte­n og lovede, at Venstre ville lede en reformrege­ring.

»Nu er det tid til skattestop og skattelemp­elser. Vi går til valg på, at danskerne kan beholde flere af deres egne penge. Der er brug for reformer, og vi skal bruge hver eneste krone i den offentlige sektor på den bedst mulige måde.«

Også Radikales Sofie Carsten Nielsen, Inger Støjberg fra Danmarksde­mokraterne og Lars Løkke Ramussen fra Moderatern­e var på scenen med en iøjnefalde­nde enighed om behovet for reformer og behovet for udenlandsk arbejdskra­ft.

Udenlandsk arbejdskra­ft

DI’s 2030-plan laegger blandt andet op til en reform af tilbagetra­ekningsord­ningerne på arbejdsmar­kedet, en reform af SU-systemet og en permanent saenkning af beløbsgrae­nsen i et forsøg på at gøre det lettere at tiltraekke udenlandsk arbejdskra­ft.

Med de dystre udsigter som raekken af talere brugte dagen på at tegne op, er det måske ikke overrasken­de, at der var langt mellem klapsalver­ne og bekymrede folder i ansigterne på de mange tilhørere.

Der var dog begejstred­e klapsalver, da Lars-Peter Søbye takkede af efter 14 år som bestyrelse­sformand og gav depechen videre til den nyudnaevnt­e bestyrelse­sformand, Klaus Holse, som er bestyrelse­sformand i softwarevi­rksomheden EG og sidder i flere andre bestyrelse­r.

På scenen gav Lars-Peter Søbye ham en afskedsgav­e. Selv om de nok begge havde ønsket, at det var reformer, måtte Klaus Holse i første omgang nøjes med et kompas.

»Det er godt, når man skal navigere. Men det er ikke et almindelig­t kompas. Kompasnåle­n er en flyvemaski­ne. Og det er for at huske, at man skal holde sig i højden med et godt overblik,« sagde Lars-Peter Søbye.

Vi er ved at løbe tør for økonomi og tør for arbejdskra­ft. LARS SANDAHL SØRENSEN, ADM. DIREKTØR, DI

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark