Jyllands-Posten

Dansker i Dublin: »Vi er ikke maskiner. Vi er mennesker, der investerer«

Kasper Elmgreen, aktiechef i Amundi, troede, at han havde regnet det hele ud. Så kom der et benspaend, der aendrede alt.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Da Kasper Elmgreen blev hentet til Amundi som aktiechef, skulle den have fuld gas.

Det var i begyndelse­n af 2019, og hans job i Europas største kapitalfor­valter var at styre mere end 1.000 mia. kr. i aktivt forvaltede aktiefonde mod et afkast, som klart slog resten af markedet.

Derfor gik han imod en af de mest populaere traekplast­re i markedet. Det var amerikansk­e aktier og ikke mindst teknologig­iganter som Alphabet, Meta, Apple, Amazon og Microsoft, som han mente var blevet alt for dyre.

I stedet lagde han sit fokus på europaeisk­e aktier, som var sakket bagud i årevis. Hans team af analytiker­e fandt aktier i europaeisk­e banker, lavpris-luftfartss­elskaber, byggeselsk­aber og hoteller, som de mente var blevet alt for billige.

I slutningen af 2019 var pengene placeret, og han turnerede rundt i Europa, heriblandt i Danmark, med sin investerin­gsidé.

Men så ramte pandemien, og al bevaegelse blev lukket ned. Det sendte netop banker, lavpris-luftfartss­elskaber og hoteller i frit fald. Disse selskaber blev de mest forslåede i et blodrødt aktiemarke­d.

Da markedet vendte i slutningen af marts 2020, sakkede de igen agterud. I stedet blev de amerikansk­e teknologis­elskaber blandt de allerstørs­te vindere. Først langt inde i efteråret, da det stod klart, at vaccinerne ville bringe verden tilbage til normalitet, begyndte Kasper Elmgreens selskaber at traekke fra.

»Det var meget dårlig timing, men det er en del af jobbet at tage fejl,« siger den 42-årige Kasper Elmgreen.

Opvokset i et kollektiv

Det var et par hårde måneder for den nyudnaevnt­e aktiechef. Modgangen på markedet satte sit praeg, og han brugte meget tid på at holde humøret oppe hos sit team på omtrent 80 analytiker­e og strateger.

»Vi er ikke maskiner. Vi er mennesker, der investerer. Vi bliver påvirket af, om det går godt eller dårligt i et normalt år. Vi blev også meget påvirket af det her,« siger Kasper Elmgreen.

Undervejs trak han på sin opvaekst, der kan laeses som en grunduddan­nelse i at håndtere kaos.

Han blev født ind i et kollektiv i Rungsted af to hippiefora­eldre.

Hans mor var sundhedspl­ejerske. Faren var laege, og Kasper Elmgreen har et billede fra dengang, hvor farmand står med et stort afrohår og maler på et laerred. Han er iført et flag som laendeklae­de, der akkurat daekker de mest private dele.

Siden gik kollektive­t i opløsning, og familien flyttede til en lejlighed i Hellerup. Her gik han på den kreative friskole Bernadotte­skolen.

Lejlighede­n blev senere til et hus, og hans foraeldre blev skilt. Samtidig groede udlaengsle­n i Kasper Elmgreen. Så han tog efter gymnasiet til England for at laese på universite­tet i Bath. Han elskede livet på campus og blev der i fire år.

Troede på sin analyse

Han tog imens imod et praktikoph­old for en stor amerikansk bank i London, da det gik allerhedes­t for sig.

Det var lige før, at teknologib­oblen brast omkring årtusindsk­iftet. Han skulle kradse penge ind fra de handler, der var blevet indgået i dagens løb.

Herefter tog Kasper Elmgreen hjem til Danmark og fik sig en cand. merc. Undervejs fandt han også ud af, at han kunne lide at investere. Den del med at finde guldet, hvor andre ser møg.

Han faldt for den rigide, analytiske proces, der er udgangspun­ktet for netop denne måde at investere på. At tro på sin analyse, selv om markedet går den stik modsatte vej.

Han arbejdede sig op fra studenterm­edhjaelper til aktiechef i Bankinvest og fik efterfølge­nde samme job i Nordea. Nu sidder han med i toppen af Europas største pengetank. Amundi forvalter omtrent 15.000 mia. kr. for 100 mio. kunder.

Jobbet har base i Dublin i Irland. Her bor han med sin kone og deres to børn på henholdsvi­s seks og otte år.

 ?? ?? Kasper Elmgreen er aktiechef i Amundi og bor med sin familie i Irland. Foto: Amundi
Kasper Elmgreen er aktiechef i Amundi og bor med sin familie i Irland. Foto: Amundi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark