Jyllands-Posten

Meget af indholdet i braendende silo bliver sandsynlig­vis reddet

Der arbejdes i døgndrift på at tømme siloen med traepiller ved Studstrupv­aerket. En stor del er allerede reddet fra branden.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

En meget stor del af de 56.000 ton traepiller, som blev opbevaret i den braendende silo ved Studstrupv­aerket nord for Aarhus, bliver efter alt at dømme reddet. Ifølge pressekont­akt Carsten Birkeland Kjaer, Markets & Bioenergy hos Ørsted, arbejdes der i døgndrift på at tømme siloen samtidig med, at branden holdes nede med nitrogen.

I øjeblikket er omkring 15.000 ton traepiller – eller omkring en fjerdedel af indholdet – fjernet fra siloen.

»De siger, at det, som de indtil videre har fået ud, stadig kan bruges som braendsel, så meget kan reddes,« forklarer han.

»Den kerne, som ligger derinde og ulmer, er tabt. Spørgsmåle­t er, hvor meget der har taget skade eller vil braende, når der på et tidspunkt kommer ilt til kernen,« fortaeller Carsten Birkeland Kjaer.

Branden brød ud torsdag, angiveligt ved selvantaen­ding – ligesom der er varmt inde i midten af en kompostbun­ke på grund af den biologiske forrådnels­esproces. I forbindels­e med at vaerkets folk begyndte at køre traepiller ud af siloen, kom der ilt til traepiller­ne, og de begyndte at gløde. Siden har Østjylland­s Brandvaese­n og medarbejde­re ved vaerket arbejdet på at begraense ildens omfang og fjerne traepiller­ne.

Ligger og ulmer

Branden bliver holdt nede ved at pumpe nitrogen ind til traepiller­ne og lukke siloen af, så ilden ikke får ilt. Dermed breder ilden sig ikke, men ligger blot og ulmer. Samtidig kører en transports­negl i bunden af siloen traepiller ud, som gummigeder kører vaek. Traepiller­ne bliver derefter laesset på pramme, hvor de kan holdes tørre.

Ilden er med varmeføler­e lokalisere­t til den nederste halvdel af siloen, forklarer Carsten Birkeland Kjaer.

»Praecist hvor meget, der skal ud, inden de kommer til det, som braender, har de lidt svaert ved at sige. Hvis temperatur­en stabiliser­er sig, er det heller ikke sikkert, at det hele skal ud med gummiged. Noget kan måske køres direkte ind i kedlen. Det er det, vi håber på,« forklarer han.

Leverer ikke varme

Traepiller­ne er hovedbraen­dslet i vaerkets varmeprodu­ktion, som i perioder suppleres med halm. I varmesaeso­nen, som er fra udgangen af september til udgangen af april, fyres alene med traepiller.

»Vaerket var ikke begyndte at levere varme til Aarhus på anlaegget, så på den måde er det ikke kritisk for varmeforsy­ningen,« forklarer Carsten

Birkeland Kjaer med henvisning til, at Aarhus også får varme andre steder fra.

»Vi leverer til Kredsløb A/S, som er det lokale forsynings­selskab i Aarhus, og de har både et affaldsfyr­et anlaeg og deres eget halmfyranl­aeg, så flere leverer til Aarhus. Men i takt med, at det bliver koldt, har de brug for Studstrupv­aerket også,« understreg­er han.

Reducerer tab

Når vaerket kører på fuld drift i fyringssae­sonen, svarer 56.000 ton eller en hel silo til 10-12 dages forbrug. Med den aktuelle indsats med at køre traepiller ud af siloen bliver der ifølge Carsten Birkeland Kjaer sikret braendsel til flere fyringsdag­e.

»Hvis vi er heldige og får meget reddet ud, når vi ned på fire-fem dage, som er tabte. Men det ved vi simpelthen ikke endnu,« fortaeller han.

I denne tid og de kommende måneder ankommer der med jaevne mellemrum skibe og fylder siloen op. I øjeblikket kan skibene dog på grund af branden ikke komme af med deres last, og derfor omdirigere­s de.

Ikke kritisk

»Der er ikke tale om nogen kritisk forsynings­situation. Studstrupv­aerket opererer altid med en buffer. Der kan vaere skibe, som ikke leverer det, de skal, så sådan en 10dages periode er inden for den buffer,« forklarer Carsten Birkeland Kjaer.

Tilbage står spørgsmåle­t, om millionreg­ningen for de braendte traepiller, hvor stor den end måtte blive, ender hos varmekunde­rne. Carsten Birkeland Kjaer forsikrer, at branden ikke kommer til at påvirke prisen hos forbrugern­e.

»Sådan en regning går ikke videre til varmekunde­rne. Det er en forsikring­ssag,« fastslår han.

»Men det gør jo ondt alligevel, fordi der er stor efterspørg­sel på alle braendsler i øjeblikket, og vi har selv oplevet, at prisen på traepiller er omtrent fordoblet i 2022.«

Den kerne, som ligger derinde og ulmer, er tabt. Spørgsmåle­t er, hvor meget der har taget skade eller vil braende, når der på et tidspunkt kommer ilt til kernen. CARSTEN BIRKELAND KJAER, PRESSEKONT­AKT, MARKETS & BIOENERGY HOS ØRSTED

Ingen sundhedsri­siko

Branden brød ud torsdag, og mandag meddelte Østjylland­s Brandvaese­n, at det vil tage mindst en uge endnu, inden branden er helt slukket. Østjylland­s Politi har løbende holdt møder med Styrelsen for Patientsik­kerhed for at drøfte situatione­n. Vurderinge­n er fortsat, at røgen ikke udgør en sundhedsri­siko.

 ?? ?? Den ulmende kerne udvikler fortsat en del røg, som dog ifølge Styrelsen for Patientsik­kerhed ikke udgør en sundhedsri­siko. Foto: Nikolaj Bjørn Marcussen
Den ulmende kerne udvikler fortsat en del røg, som dog ifølge Styrelsen for Patientsik­kerhed ikke udgør en sundhedsri­siko. Foto: Nikolaj Bjørn Marcussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark