Jyllands-Posten

»De smadrer simpelthen Aarhus’ største attraktion«

Er der overhovede­t behov? Hvordan harmonerer det med klimamål? Og hvad med udsigten til Skødshoved? De fremmødte på den første af to borgerkonf­erencer var ikke begejstred­e for planerne om 100 ekstra hektar havn.

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

»Red vores elskede Aarhus«, »Stop havnens voksevaerk«, »Skån natur og klima.«

Foran indgangen til Aarhus Rådhus står aktivister fra Extinction Rebellion og demonstrer­er med skilte imod havneudvid­elsen.

Imens dukker aarhusiane­re i forskellig­e afskygning­er op i alt fra brune trenchcoat­s til røde Fjällräven-jakker og stiller sig i kø foran dørene til rådhuset. Indenfor i indgangsha­llen er der stillet stande op til foreninger, som har plastret hvide papvaegge til med plakater og skitser.

»Havneudvid­elsen harmonerer ikke med den grønne omstilling. Det er den forkerte vej at gå, og det understøtt­er et øget forbrug og større belastning af jordens ressourcer,« siger Maja Kofod Jensen, der er medlem af Den Grønne Ungdomsbev­aegelse og står i en stand med tre andre unge studerende.

De fire studerende mener alle, at de unge ikke er blevet hørt nok i beslutning­sprocessen.

»Vi håber, at borgerkonf­erencen kan vaere med til at nuancere debatten om havneudvid­elsen, hvor Cowi, Rambøll og erhvervsli­vet har fået lov at fylde meget,« siger Maiken Løhde, der også er medlem af Den Grønne Ungdomsbev­aegelse.

Hvad håber I på at få ud af borgerkonf­erencen?

»At vise borgere og politikere, at havnens fortaellin­g om havneudvid­else ikke er den eneste fortaellin­g, der findes. Vi håber, konference­n kommer til at saette gang i nogle debatter internt i partierne, og at der kommer mere opmaerksom­hed på det faktum, at en havneudvid­else er stik imod den grønne omstilling,« siger Maiken Løhde.

»Der er så mange foreninger og borgere, der åbent har vaeret ude at sige, at de er imod en havneudvid­else. Det kan man ikke bare sådan ignorere,« tilføjer Feline Tils.

Maja Kofod Jensen håber, at byrådet vil tage holdninger­ne fra borgerkonf­erencen til sig og inddrage dem i deres beslutning sidst på året.

»Det skal ikke bare vaere en skueproces – et tiltag som Aarhus Kommune laver for at lade som om, at de inddrager borgerne. Nu skal politikern­e jo inddrage de input, som foreninger og borgere er kommet med, for at det overhovede­t giver mening.«

Nej tak herfra

Tina Kruse er også mødt op til borgerkonf­erence. Hun bor i

Ugelbølle taet på Rønde, men flytter til Aarhus Ø i november og er både bekymret for den indvirknin­g en havneudvid­else vil have på udsigten og miljøet i Aarhus Bugt.

»Det er svaert at sortere i argumenter­ne, men jeg synes, det er en voldsom udvidelse og indgreb i bybilledet. Er der et reelt behov? Det syntes jeg ikke står klart.«

Så er du imod havneudvid­elsen?

»Som projektet ser ud nu, så er det et ”nej tak” fra mig. Der er også mange stemmer, der er imod udvidelsen og ikke mener, at det er nødvendigt. Det synes jeg er vigtigt, at man lytter til. Jeg synes også, at virksomhed­erne har et ansvar over for miljøet og i forhold til at taenke over, at vi skal mindske forbruget.«

Foran en stand, hvor havneudvid­elsen er illustrere­t af Akademisk Arkitektfo­rening, står Susanne Møberg og Claus Sørensen og snakker, mens de peger på den yderhavn, som måske bliver en realitet.

De bor i Højbjerg og cykler hver dag ind til byen langs Strandveje­n med udsigt over Aarhusbugt­en. De er bekymrede for den visuelle påvirkning, som udvidelsen af havnen vil medføre, og de mener begge, at kontakten mellem byen, landskabet og bugten går tabt med en større yderhavn.

»Den påvirkning, det vil have på det visuelle og miljøet, skal saettes op imod, hvad vi får igen med projektet. Men jeg har svaert ved at se, hvad det egentligt er, havneudvid­elsen bidrager med af gode ting,« siger Susanne Møberg og fortsaette­r:

»Vi skal ikke vaekste for enhver pris. Kurven på vores forbrug behøver jo ikke fortsaette med at gå opad.«

»En hån mod befolkning­en«

Halfdan Muurholm er på vej op ad trapperne til rådhuset og giver aktivister­ne fra Extinction Rebellion en tommel op.

»Godt arbejde!« siger han og smiler til en demonstran­t.

Halfdan Muurholm har boet i Aarhus i 42 år og er staerkt utilfreds med planerne om en udvidelse. Han er mødt op, fordi han ser det som sin

borgerplig­t at deltage i debatten.

»Jeg har aldrig set noget projekt, som vil aendre Aarhus i den grad, som det her vil. Jeg er bange for, at hele Aarhusbugt­en vil dø ud, og den er i forvejen presset til det yderste. Bugten vil ikke kunne holde til den klapning, der kommer til at ske,« siger han og tilføjer:

»Bugten og udsigten er noget af det fedeste, som Aarhus har at tilbyde. De smadrer simpelthen Aarhus’ største attraktion – den beliggenhe­d, vi har – ved at lave den her enorme udvidelse.«

Er det ikke fair, at havnen udvider i takt med, at forbruget stiger, og pladsen på havnen dermed bliver mere trang?

»Det er overhovede­t ikke fair. Der er ingen, der siger, at det forbrug, vi har, kun bliver større og større. Der er ingen, der kender fremtiden, og jeg stoler ikke på hverken Cowi eller Rambøll. De er jo betalt for at sige det, de siger i rapportern­e.«

Han står og tripper på trappetrin­net og ryster på hovedet.

»Jeg håber, at Bundsgaard vaelter på det her, for det er simpelthen en hån mod befolkning­en. Jeg er et meget roligt menneske normalt, men det her, det kan hidse mig op.«

Hvad håber du på at få ud af i at komme i aften?

»Jeg håber da, at politikere og havnebesty­relse kan se, at der kommer 500 interesser­ede mennesker, som ikke er ligeglade med Aarhus’ fremtid. Jeg er bange for, at de får lavet havneudvid­elsen, og så om 20 år står det som et monument for en tid, hvor man var fuldstaend­ig tonedøv over for befolkning­skravet.«

Hvad skal Aarhus Kommune og Aarhus Havn så gøre for at komme problemet med pladsmange­l til livs?

»Der er mange muligheder og alternativ­er, som kunne undersøges meget bedre – for eksempel Grenaa Havn,« siger han og tilføjer:

»Der sker noget i Aarhus for tiden. Byudviklin­gen går bare for hurtigt. Der er for mange kapitalint­eresser, der ødelaegger byen.«

 ?? ?? Op mod 400 tilhørere deltog i borgermøde­t og dertil 100 tilhørere via livestream. Foto: Stine Schjøtler
Op mod 400 tilhørere deltog i borgermøde­t og dertil 100 tilhørere via livestream. Foto: Stine Schjøtler
 ?? ?? De delte meninger om havneudvid­elsen i Aarhus kom for alvor til udtryk under mandagens borgermøde. Foto: Stine Schjøtler
De delte meninger om havneudvid­elsen i Aarhus kom for alvor til udtryk under mandagens borgermøde. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark