Jyllands-Posten

Havnedebat­ten slog gnister til borgermøde på rådhuset

Klimaaftry­kket og havmiljøet satte sindene i kog, da Aarhus Rådhus lagde sal til borgermøde om havneudvid­elsen med 400 fremmødte.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

En yngre, mandlig tilhører satte rådhussale­n godt i kog mandag aften – og gav panderynke­r hos ordstyrere­n på podiet.

»Lav noget larm, hvis I er imod havneudvid­elsen,« råbte han.

Modstander­ne af havneudvid­elsen var klart i overtal blandt de 400 fremmødte i salen, så opråbet blev efterfulgt af højlydte klapsalver, og aftenen igennem var der applaus til modstander-siden, hvad enten det handlede om havmiljø, klima eller behovet for havneudvid­elsen.

Tilsvarend­e var der buh og mumlen, når tilhaenger­e lagde fra kaj på podiet. Og som det gennem hele processen har vaeret et kritikpunk­t fra modstander-siden, var det tilhaenger­e og eksperter, der lagde for på scenen.

Først borgmester Jacob Bundsgaard (S), teknikrådm­and Nicolaj Bang (K) og forvaltnin­gschef Luise Pape Rydahl og derefter konsulentf­irmaerne Rambøll og Cowi, der har lavet to rapporter for Aarhus Havn om havnens behov for udvidelse og udvidelsen­s miljøpåvir­kning.

Jord i vand

I paneldebat­terne under hvert tema indgik dog også modstander­e, og her kunne man bl.a. under temaet behov for havneudvid­elsen høre Søren Wichmann Matthiesse­n, formand for Holme Højbjerg Skåde Faellesråd.

»Da jeg var ung, skulle der vaere vigtige samfundsma­essige årsager for at fylde jord i vand. Jeg har fortsat til gode at høre det argument i forhold til havneudvid­elsen. Hvad er det for en forsynings­sikkerhed, vi kommer til at mangle, hvis havnen ikke bliver udvidet,« spurgte han.

Og han fik følgeskab i sin kritik af Akademisk Arkitektfo­renings repraesent­ant:

»Uanset hvad vi laver, må udgangspun­ktet vel vaere, hvad Aarhus som by har behov for. Derfor skal I altså passe på byen nu, inden det er for sent, og der er asfalteret over til Mols.«

Klapning eller ej?

Havmiljøet havde også sin egen afdeling med først Cowis fremlaegge­lse af miljørappo­rtens hovedtal og derefter en paneldebat, hvor isaer planerne om klapning ved Fløjstrup blev diskuteret.

En beboer i Beder henviste til en forsker, som har udtalt, at det materiale, man klapper – altså dumper – vil sprede sig, og han fik støtte af Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i det synspunkt. Kim Meilstrup fra Aarhus Havn oplyste, at havnen har undersøgt flere alternativ­er til klapning ved Fløjstrup, men mener fortsat, at det er den bedste løsning.

En ansøgning om klapning ligger i øjeblikket til behandling hos Trafikstyr­elsen og Miljøstyre­lsen, men netop klapning har givet stor debat i forbindels­e med Lynettehol­men i København.

Vaekst og vaekst

Sidste afdeling tilhørte klimaet, og en opgørelse, der viser, at anlaeg af havneudvid­elsen samlet vil medføre et klimaaftry­k på 170.000 tons CO2 svarende til i gennemsnit 6.800 tons CO2 pr. år i perioden frem mod 2050, hvor udvidelsen er faerdig.

Klimadelen fik mange kommentare­r med på vejen fra salen og panelet. Fra salen lød bl.a. et spørgsmål til kommunens klimachef Henrik D. H. Müller i panelet, hvor man vil spare de årlige 6.800 tons CO2, når kommunen skal vaere CO2-neutral i 2030.

»Det er jo et politisk spørgsmål, men alle de aktivitete­r, vi beslutter i byrådet, har en konsekvens, og der er mange dilemmaer i den grønne omstilling. Vi er ikke faerdige med at snakke CO2, for hver gang vi bygger f. eks. en havneudvid­else, så opbygger vi en CO sagde han.

En kvindelig tilhører tog mikrofonen og stillede sig foran borgmester Jacob Bundsgaard og teknikrådm­and Nicolaj Bang på første raekke, for hun ville se dem i øjnene, når hun sagde følgende:

»Når vi snakker om det her, er det som om, at I kun kan snakke om vaekst, vaekst, vaekst, og I har ikke indset, at vores planet er ved at gå under. Vi bruger fire gange så mange ressourcer i Danmark, som vi burde gøre, men I tager stadig ikke den grønne omstilling alvorligt. Hvorfor indser I ikke, at vi skal lave om på mange ting?«

Da jeg var ung, skulle der vaere vigtige samfundsma­essige årsager for at fylde jord i vand. SØREN WICHMANN MATTHIESSE­N, FORMAND FOR HOLME HØJBJERG SKÅDE FAELLESRÅD

Mange behov

Borgmester Jacob Bundsgaard rundede mødet af med en understreg­ning af, at der i denne sag er mange forskellig­e behov, der skal balanceres, og efter mødet lød det fra borgmester­en:

»Jeg synes, det var et godt møde. Bølgerne gik højt, men der var mange forskellig­e perspektiv­er, og vi kom også ind på mange af de dilemmaer, som den her sag rummer,« sagde han.

Var det et bredt udsnit af Aarhus’ befolkning, vi så her?

»Arh, ved den her slags borgermøde­r er det nok isaer dem, der har en saerlig interesse i sagen, der møder frem, så det var nok typisk dem, der er imod havneudvid­elsen, der var her.«

Gør det indtryk på dig, hvor meget den her sag rører folk?

»Ja, og det rører både noget om klima og miljø og folks udsigt, så det er fuldt forståelig­t, at man går til makronerne, men jeg synes, det foregik på en ordentlig måde,« sagde Jacob Bundsgaard.

Naeste borgerkonf­erence om havneudvid­elsen er den 7. november.

vel intet andet end dens valgte kommunalpo­litikere,« spørger Louise Pedersen, som Jan Olesen svarer:

»Det må jo desvaerre betyde, at de to har stemt for budgettet – som enkeltpers­oner – Enhedslist­en Århus er ikke med i budgetforl­iget, da hverken generalfor­samlingen eller bestyrelse­n i El Århus kan gå ind for det.«

Situatione­n forarger Erling Thaysen Pohl:

»Nej, hvor I dog roder derinde i Aarhus, tag jer sammen.«

Svaert at svare på

JP Aarhus har vaeret i kontakt med de ni medlemmer i Enhedslist­ens kommunebes­tyrelse i Aarhus bl.a. for at få en kommentar til, hvordan det haenger sammen, at der på partiets hjemmeside både ligger pressemedd­elelsen fra Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup samt meddelelse­n om, at Enhedslist­en ikke er med i forliget. Kun Karen Nygård og Thomas BroJørgens­en vil udtale sig, mens de andre henviser til Peter Iversen, som er bestyrelse­ns talsperson.

Karen Nygård giver sin vurdering af, hvordan det skal opfattes:

»At når bestyrelse­n har sagt, at vi ikke er med, må det jo vaere den (Solveig Munk, red.), der ikke er med, som repraesent­erer Enhedslist­en i en eller anden udstraekni­ng.«

Men hvis man kommer ind på hjemmeside­n, er det så ikke svaert at forstå, hvad budskabet egentlig er, om man er med eller ikke er med?

»Det kan jeg sådan set godt forstå, hvis folk føler sig forvirrede over. Ja.«

Ifølge Karen Nygård er det kutyme, at medlemmer, der beder om at få lagt noget op på hjemmeside­n, som regel får lov til det.

Thomas Bro-Jørgensen kan ikke svare på, om Enhedslist­en eller dele af partiet er med i forliget.

»Bare jeg kunne det. Der skal jeg nok henvise til vores kontaktper­son, Peter Iversen, og han vil nok sige ingen kommentare­r. Jeg tror, vi er der, hvor vi nogle gange også agerer på, hvad vi selv synes. Det mener jeg også, der skal vaere plads til. Det kan måske endda vaere en styrke, at man er i stand til at reagere på to måder,« siger han og fortsaette­r

»Det er i hvert fald min klare oplevelse, at man så vidt muligt skal gå med i arbejdet i en kommunalbe­styrelse og forsøge at få alt det igennem, man kan og praege det. Det er den pligt man har,« siger Thomas Bro-Jørgensen, som støttede, at Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup skrev under på budgetforl­iget.

Kan se maerkeligt ud

Talsmand Peter Iversen kan heller ikke umiddelbar­t svare på, hvad folk skal tro, når de klikker ind på hjemmeside­n,

»Det er svaert, for vi er enige om langt det meste i budgetforl­iget. Men ikke når det kommer til det budgetmand­at, som var givet af generalfor­samlingen i august. Den beslutning har bestyrelse­n forholdt sig til og på trods af en god indsats, så ligger tilslutnin­gen uden for mandatet fra medlemmern­e.«

Kan man så godt have begge holdninger i Enhedslist­en?

»Nej, men det er jo der, vi står. Og så prøver vi at få det bedst mulige ud af det. På det formelle plan er Enhedslist­en ikke med i budgetforl­iget, men Thure og Katrine er. Det kan godt se maerkeligt ud for omverdenen.«

Ved budgetforh­andlingern­e sidste år sad chefforhan­dler Lone Norlander Smith og Laura Bryhl med ved forhandlin­gsbordet i timevis for Enhedslist­en, indtil de sidste brikker i budgettet var på plads. Men i sidste øjeblik trak partiets lokalbesty­relse i bremsen og forhindred­e, at den davaerende chefforhan­dler kunne saette sin underskrif­t på forliget. Det fik Lone Norlander Smith til at erklaere »tillidskri­se i Enhedslist­en«.

Siden har der i pressen vaeret beskrivels­er af intern chikane. Spidskandi­daten Laura Bryhl har af samme årsag trukket sig, og tidligere byrådsmedl­em Viggo Jonasen er blevet ekskludere­t.

I JP Aarhus tirsdag konstatere­de Solveig Munk, at situatione­n er udtryk for, at konflikten i Enhedslist­en er brudt ud i lys lue.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark