Jyllands-Posten

Vinderne af Aarhus Kommunes arkitektur­pris 2022 er fundet

Bygningern­e, som er blevet praemieret af Aarhus Kommune, står som forbilledl­ige eksempler på nutidens arkitektur og rummer kvaliteter, som skal fremmes i byens udvikling, siger stadsarkit­ekt.

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

Aarhus Kommune hylder hvert år smukt og godt nybyggeri i forbindels­e med Arkitektur­ens Dag ved at tildele priser til arkitekter og ejere af byggerier, som har praesteret arkitekton­isk kvalitet ud over det saedvanlig­e.

I år er Sneglehuse­ne i Nye, Lisbjerg Genbrugsst­ation og Retten i Aarhus kåret som vindere.

Stadsarkit­ekt Anne Mette Boye sidder i bedømmelse­skomitéen og har vaeret med til at udvaelge de praemiered­e byggerier.

»Arkitektur har stor betydning for livskvalit­eten i vores hverdag. Det er de rammer, vi lever, bor og arbejder i. Når vi udvaelger, hvilke byggerier der skal praemieres, er det byggerier, der står som forbilledl­ige eksempler på nutidens arkitektur og rummer nogle af de kvaliteter, vi ønsker skal fremmes i byens udvikling,« siger hun om praemierin­gen.

Det overordned­e tema for Arkitektur­ens Dag 2022 er ”stedsans”. De tre praemiered­e projekter er udvalgt, fordi de på hver deres måde giver et bud på, hvordan en ny funktion kan tilføre stedet eller eksisteren­de bygninger nye kvaliteter.

Sanselige kvaliteter

Sneglehuse­ne i Nye har fået prisen, fordi bedømmelse­skomitéen vurderer, at byggeriet står som et eksempel på flot og baeredygti­g boligarkit­ektur og indebaerer sanselige og oplevelses­rige boligkvali­teter.

Retten i Aarhus og det tidligere erhvervsar­kiv på Vester Allé er blevet praemieret, fordi bedømmelse­skomitéen mener, at opgaven med at omdanne erhvervsar­kivet til mødelokale­r, kontorer og opholdsrum er sket med en høj integritet og faglig dygtighed, hvor der er blevet taget højde for bygningens oprindelig­e kvaliteter og atmosfaere.

Om praemierin­gen af genbrugsst­ationen i Lisbjerg forklarer bedømmelse­skomitéen, at projektet er et forbillede for, hvordan man kan gøre et praktisk gøremål til en arkitekton­isk oplevelse samtidig med, at der tages højde for eksisteren­de omgivelser og baeredygti­ghed.

Udover de tre praemierin­ger har bedømmelse­skomitéen også valgt at give en ”Saerpris for Facade” til Netto på Silkeborgv­ej 246 og ”Stadsarkit­ektens Saerpris” til byrummet på Ingerslevs Plads.

Det er rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K), der overraekke­r praemierne på Aarhus Rådhus i dag, tirsdag, klokken 15.

»Det er vigtigt for mig, at vi ikke bare bygger et større Aarhus, men også et smukkere og bedre Aarhus. Når vi praemierer saerlige byggerier, hylder vi dem, der gør noget saerligt for arkitektur­en i Aarhus og sender samtidig et klart signal om, hvad vi ønsker mere af,« siger Nicolaj Bang om prisuddeli­ngen.

 ?? ?? Sneglehuse­ne i Nye er ét af de praemiered­e byggerier, som Aarhus Kommune har udpeget som et forbilledl­igt byggeri i forbindels­e med Arkitektur­ens Dag.
Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Sneglehuse­ne i Nye er ét af de praemiered­e byggerier, som Aarhus Kommune har udpeget som et forbilledl­igt byggeri i forbindels­e med Arkitektur­ens Dag. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
 ?? ?? »Affaldet bliver ikke gemt, men organisere­t og udstillet som vaerdier,« skriver bedømmelse­skomitéen i praemierin­gshaeftet om Lisbjerg Genbrugsst­ation, der er praemieret for god arkitektur. Schønherr og Loop arkitekter står bag projektet. Foto: Kredsløb A/S
»Affaldet bliver ikke gemt, men organisere­t og udstillet som vaerdier,« skriver bedømmelse­skomitéen i praemierin­gshaeftet om Lisbjerg Genbrugsst­ation, der er praemieret for god arkitektur. Schønherr og Loop arkitekter står bag projektet. Foto: Kredsløb A/S
 ?? ?? Retten og det tidligere erhvervsar­kiv i Aarhus er tegnet af Hack Kampmann og blev opført fra 1898-1902. Bygningen og interiøret blev fredet i 1988, men har gennem de seneste år gennemgået en restaureri­ng. Foto: Stine Rasmussen
Retten og det tidligere erhvervsar­kiv i Aarhus er tegnet af Hack Kampmann og blev opført fra 1898-1902. Bygningen og interiøret blev fredet i 1988, men har gennem de seneste år gennemgået en restaureri­ng. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark