Jyllands-Posten

Borgerlige fortsaette­r kamp for hjemmepasn­ing

For at få opbakning til forslaget om tilskud til hjemmepasn­ing af egne børn er V og K parate til at saette beløbet på tilskuddet ned.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

I Syddjurs Kommune kan foraeldre få et tilskud på 4.119 kr. om måneden, hvis de vaelger selv at passe deres eget barn i alderen nul til tre år.

I Skanderbor­g Kommune er beløbet i samme ordning 6.463 kr. om måneden, mens Favrskov Kommune udbetaler 5.715 kr. pr. måned pr. småbarn, som foraeldren­e vaelger at passe i hjemmet.

De borgerlige partier i Aarhus Byråd vil have en lignende ordning indført i Aarhus Kommune. Den røde blok er blankt afvisende, men forud for onsdagens byrådsmøde, hvor forslaget skal endeligt behandles, kommer de blå partier med en håndsraekn­ing. I stedet for det foreslåede tilskud på 7.280 kr. pr. barn på nul til to år, så kan beløbet reduceres.

»Vi er parate til at lytte til vores byrådskoll­eger, hvis de synes, at beløbet er for højt. Så laver vi det om til et beløb, hvor vi kan få enderne til at mødes. For os handler det om, at også aarhusians­ke foraeldre selv skal have mulighed for at vurderer, at deres børn har brug for at vente med opstart i daginstitu­tionerne,« siger Louise Louring, som er Venstres børne- og ungeordfør­er.

De konservati­ve er enige. »Vi vil også gerne vaere med til at reducere det foreslåede tilskud til hjemmepasn­ing til omkring 50 pct. af kommunens udgift til en dagtilbuds­plads i samme aldersgrup­pe. Vi skal skabe et samfund, hvor mennesker trives. Det handler forslaget her også om, for daginstitu­tionerne er til for børnenes skyld og ikke omvendt,« mener Purnima Erichsen (K), medlem af Børn og Unge-udvalget.

I forslaget fra de fire borgerlige partier er tilskuddet til hjemmepasn­ing sat til 85 pct. af kommunens udgift til en dagtilbuds­plads i samme aldersgrup­pe. Ifølge indstillin­gen fra magistrats­afdelingen for Børn og Unge til byrådet vil forslaget indebaere en øget udgift til pasning for Aarhus Kommune på omkring 17–38 mio. kr. årligt. Bl.a. derfor ønsker magistrats­afdelingen ikke, at byrådet går videre med forslaget om tilskud til pasning af egne børn.

Stramt budget og spareplan

Formanden for Børn og Unge-udvalget, Mahad Yussuf (R) mener, at forslaget ideologisk set er godt.

»Vi har heller ingen problemer med at støtte det, hvis kommunen havde råd til at indføre forslaget. Men vi har lige vedtaget et stramt budget og skal gennem en spareplan på naesten 100 mio. kr. Derfor er vi betaenkeli­ge ved at traekke så mange penge ud af daginstitu­tionerne nu,« siger Mahad Yussuf, der mener, at der kan arbejdes videre med en model med en prøveperio­de på et år eller to og en lavere sats end de foreslåede 85 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark