Jyllands-Posten

Høje energipris­er presser idraetten: »Vi kan ikke springe højdesprin­g i mørke«

I Aarhus er flere idraetsfor­eninger hårdt ramt af de stigende priser på el og varme. Det bekymrer formanden for Idraetssam­virket.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

En ekstraregn­ing på op imod 300.000 kroner for el. Det er, hvad Aarhus 1900 Atletik og Løb risikerer at få i 2022. Tallet er cirka en fordobling i forhold det budgettere­de. Foreningen er dog langtfra ene om at have fået tårnhøje ekstraomko­stninger som følge af energikris­en. Det fortaeller formanden for Idraetssam­virket, der kalder situatione­n i det aarhusians­ke foreningsl­iv for »bekymrende«.

Energikris­en rammer alle dele af samfundet. Det gaelder også for idraetten. Her er det i saerlig grad de selvejende idraetsfor­eninger og -institutio­ner, der er udsatte, forklarer formand for Idraetssam­virket Aarhus, Jens Bundgaard. Idraetssam­virket er en paraplyint­eresseorga­nisation, der repraesent­erer omkring 400 klubber og 100.000 medlemmer i Aarhus. Jens Bundgaard beretter om flere foreninger, der oplever en fordobling af deres eludgifter.

»I den periode vi står i lige nu, er der nogle af de selvejende institutio­ner, der kan blive tvunget ud i at skulle lukke deres idraetsfac­iliteter ned for at spare på regningern­e. Det vil vaere frygtelig uheldigt. Men jeg kan godt forstå, at de kan blive nødsaget til det på grund af elpriserne­s himmelflug­t,« siger Jens Bundgaard.

Han er staerkt bekymret for den generelle situation, fordi han mener, at det er et vigtigt tidspunkt at have et staerkt idraetsfae­llesskab på. Jens Bundgaard understreg­er, at han endnu ikke har hørt nogen foreninger tale om, at de skulle vaere lukningstr­uede. Men pointerer samtidigt, at de langt fra har hørt fra alle medlemsklu­bberne.

Højdesprin­g i mørke?

Aarhus 1900 Atletik og Løb, der holder til i Aarhus Atletikog Løbeakadem­i (tidl. Marselisbo­rghallen), starter deres indendørss­aeson op den 3. oktober. Derfor skal de om lidt til at have gang i varmeog lysanlaegg­ene, der ellers har vaeret slukkede siden marts. Det kan hurtigt blive dyrt for klubben. Ifølge akademiog sportschef Lars Nielsen er skraekscen­ariet en samlet regning på 600.000 kroner for hele 2022.

»Det er en regning, der draeber for os, fordi vi er nødt til at beholde vores kerneaktiv­iteter kørende. For ikke at ramme vores medlemmer prøver vi at regulere vores energiforb­rug. Men vi kan jo ikke springe højdesprin­g i mørke,« siger Lars Nielsen og fortsaette­r:

»Det er markante ekstraudgi­fter, vi taler om, og det er et problem, vi skal have løst på en eller anden måde. Men altså, en kvart million kroner haenger ikke bare på traeerne,« siger han.

Ventilatio­n om natten

Mange af de tiltag som Aarhus 1900 Atletik og Løb har indført er ret basale. Eksempelvi­s har de investeret i udvidet tidsstyrin­g på belysninge­n i deres store hal. De har lukket den ene sauna, selv om det er noget, der er meget vigtigt for klubbens medlemmer.

Men de forsøger også at taenke kreativt for at spare på strømmen, forklarer Lars Nielsen. Derfor har man fundet på at holde ventilatio­nsanlaegge­t slukket om dagen. Strømmen er nemlig en del billigere om natten, og grundet hallens størrelse er der rigeligt med ilt. I en mindre hal ville maengden af CO2 i den indåndede luft vaere på et helbredssk­adeligt niveau.

En anden simpel løsning på de stigende udgifter er at haeve medlemmern­es kontingent. Men den løsning er Lars Nielsen meget tøvende med.

»Vi prøver at passe på vores medlemmer, og vi forsøger at klare det uden at haeve kontingent­et. Men det er ikke noget, vi kan garantere. Vi ved godt, at de også er pressede, og at vi måske risikerer, at de vaelger os fra,« siger han.

Hvad er løsningen?

Jens Bundgaard har ikke det endelig svar på, hvad den rigtige løsning på problemet er.

Men han drager parallelle­r mellem den nuvaerende situation og idraetsfor­eningernes udfordring­er under coronakris­en.

»Under corona var det utrolig vigtigt for foreningsl­ivet, at der blev lavet et støtteprog­ram fra kommunen med hjaelp fra Salling-fondene, der holdt hånden under det hele. Om noget tilsvarend­e kan komme på tale, og hvordan den praecise model skal se ud, det indgår vi gerne i en dialog med kommunen om,« siger formanden for Idraetssam­virket.

Jens Bundgaard understreg­er, at det er vigtigt, at Aarhus Kommune fortsat holder de kommunale idraetsakt­iviteter åbne.

»Vi skal vaere ansvarlige, og derfor kan vi godt leve med, at varmen saenkes på termostate­n, eller at temperatur­en i svømmebass­inet saenkes inden for rimelighed­ens graenser. Men vi kan ikke leve med, at vi står uden idraetsfac­iliteter,« siger Jens Bundgaard.

For ikke at ramme vores medlemmer prøver vi at regulere vores energiforb­rug. Men vi kan jo ikke springe højdesprin­g i mørke LARS NIELSEN, AKADEMI- OG SPORTSCHEF I AARHUS 1900 ATLETIK OG LØB

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark