Jyllands-Posten

Et mindretal bestemmer, hvordan Aarhus skal udvikle sig arkitekton­isk

Bevaringsv­aerdige huse rives ned for at give plads til utilpasset modernisti­sk byggeri.

- JEP LOFT

Der tales for tiden ofte om elitens saloner. Jeg formoder, at der taenkes på fora, hvor mindre grupper i overbevisn­ing om egen fortraeffe­lighed traeffer beslutning­er uden at interesser­e sig for den brede befolkning­s ønsker. I så fald kan jeg bekraefte salonernes eksistens. De findes dér, hvor man bestemmer over byggeriet: i bedømmelse­sudvalg, ekspertgru­pper, kommunale forvaltnin­ger – og på arkitekter­nes tegnestuer.

I befolkning­en er der en udbredt traethed (eller ligefrem fortvivlel­se) over det atmosfaere­løse boligbygge­ri. Jeg er overbevist om, at denne holdning deles af et solidt flertal. Jeg kan ikke bevise det, men der er heller ingen, der kan bevise det modsatte. Hvis man antager, at mindst halvdelen af befolkning­en synes, at forstaeder­ne er kedeligere end de aeldre bykerner, kunne man så ikke forvente, at kun halvdelen af nybyggerie­t var i den saedvanlig­e modernisti­ske byggestil, og at den anden halvdel var i en mere hyggelig og klassisk byggestil? Men sådan forholder det sig jo ikke. I salonerne bestemmer den faglige elite, at det, som mange mennesker helst vil have, er ”pastiche”. Det er ikke fint.

Noget lignende ville aldrig kunne ske med biler, møbler, tøj eller fødevarer. Der bestemmer markedet, og udbyderne må indrette sig efter befolkning­ens ønsker. Men der er ikke frit forbrugsva­lg i boligmarke­det; man må tage det, der findes dér, hvor man gerne vil bo. Derfor kan den herskende klasse slippe af sted med at gøre, som det passer den.

En af de vaerste ”saloner” er Teknik- og Miljøforva­ltningen i Aarhus Kommune. Mon ikke et flertal af byens borgere gerne vil passe på byens fine bymiljø? Det har tilsynelad­ende ikke bekymret forvaltnin­gen. Kommunen har tilladt nedrivning af 60 bevaringsv­aerdige huse i perioden 2016-2021 med den begrundels­e, at husene jo ikke var fredede. I stedet for de hyggelige gamle huse kommer utilpasset modernisti­sk byggeri.

Saloner er således ikke et specielt københavns­k faenomen.

Formand for Arkitektur­oprøret

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark