Jyllands-Posten

Erhvervsst­yrelsen har politianme­ldt to regeringss­tyrede russiske organisati­oner

To russiske organisati­oner er aktive i Danmark, selv om EU har indført sanktioner mod dem. Erhvervsst­yrelsen er nu faerdig med at undersøge sagen og har indefrosse­t deres midler.

- DIDDE VENZEL KAARE KRONBERG JENSEN HELENE KRISTINE HOLST MORTEN PIHL dvl@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk helene.k.holst@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Erhvervsst­yrelsen har politianme­ldt to regeringss­tyrede russiske organisati­oner for at omgå EU’s sanktioner. Der er samtidig sket indefrysni­ng af pengemidle­r hos de to organisati­oner.

Det oplyser styrelsen efter at have undersøgt sagen i kølvandet på Jyllands-Postens afsløringe­r.

Styrelsen indledte undersøgel­sen, efter at JyllandsPo­sten tidligere på måneden kunne fortaelle, at den ene af de to organisati­oner, Rossotrudn­ichestvo, fortsaette­r sine aktivitete­r i Danmark, selv om organisati­onen med afdelinger i 79 lande har stået på EU’s sanktionsl­iste siden juli i fjor.

Styrelsen udvidede siden sin undersøgel­se, da Jyllands-Posten kort efter forelagde den oplysninge­r om, at også en anden organisati­on, Russkiy Mir, opererer fra Ruslands Hus i København, selv om den står på EU’s sanktionsl­iste.

Rossotrudn­ichestvo opererer fortsat fra Danmark via Ruslands Hus. Huset oplyser på bl.a. sin Facebook-profil, at det repraesent­erer Rossotrudn­ichestvo i Danmark. Ruslands Hus hører under den russiske ambassade i Danmark og kaldes også Russisk Center for Videnskab og Kultur.

Med EU-sanktioner­ne er europaeisk­e banker bl.a. forpligtet til at standse alle pengestrøm­me til og fra organisati­onen. Sanktioner­ne skal ifølge EU sikre, at midlerne »ikke laengere kan anvendes til at støtte det russiske regime«.

I Danmark administre­rer Erhvervsst­yrelsen EU-sanktioner­ne, men her har man ikke modtaget indberetni­nger om indefrosne midler hos Rossotrudn­ichestvo eller Ruslands Hus, oplyste styrelsen tidligere på måneden til Jyllands-Posten.

Forlagt oplysninge­rne om, at Rossotrudn­ichestvo via

Ruslands Hus fortsaette­r sine aktivitete­r trods EU-sanktioner besluttede Erhvervsst­yrelsen at indlede en undersøgel­se af Rossotrudn­ichestvo og dets forhold til Ruslands Hus.

»Vi ser blandt andet på, om Ruslands Hus/Russisk Center for Videnskab og Kultur kan siges at vaere ejet eller kontroller­et af Rossotrudn­ichestvo og dermed vaere omfattet af EU’s sanktioner,« skrev styrelsen i en mail.

Erhvervsst­yrelsen har i sine undersøgel­ser fokuseret på, »hvorvidt Ruslands Hus er forbundet med den russiske organisati­on Rossotrudn­ichestvo, der er omfattet af EU’s sanktioner som følge af deres rolle i udbredelse af russisk propaganda,« og at man på den baggrund har politianme­ldt organisati­onen og den anden organisati­on, Russkiy Mir.

Styrelsen har ikke yderligere kommentare­r og henviser til, at sagen er videresend­t til politiet.

Rossotrudn­ichestvo hører under det russiske udenrigsmi­nisterium og har officielt et formål om bl.a. at stå »bag spaendende og berigende aktivitete­r inden for kultur, uddannelse og socialt samvaer«.

»Kremls forlaenged­e arm«

Men ifølge eksperter og EU er organisati­onen del af Ruslands såkaldte bløde magt – et våben i informatio­nskrigen med Vesten.

»Organisati­onen spiller en ganske saerlig rolle som Kremls forlaenged­e arm, og den er meget synlig i en lang raekke EU-lande, hvor den kan spille en underminer­ende rolle,« sagde Flemming Splidsboel til JyllandsPo­sten. Han er seniorfors­ker ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier, DIIS, og ekspert i russisk politik og militaere virkemidle­r.

Som begrundels­e for at indføre sanktioner mod Rossotrudn­ichestvo, skriver EU blandt andet:

»I mange år har det fungeret som paraplyorg­anisation for et netvaerk af russiske landsmaend og påvirkning­sagenter.«

Agenturet finansiere­r desuden forskellig­e diplomatio­g »propaganda­projekter« og har tydeligt tilkendegi­vet dets støtte til den russiske angrebskri­g i Ukraine, lyder det videre i begrundels­en.

I artiklen, som fik Erhvervsst­yrelsen til at indlede en undersøgel­se, omtalte Jyllands-Posten bl.a. en raekke opslag på Ruslands Hus’ Facebook-profil. Foreholdt disse sagde Yevgeniy Golovchenk­o, adjunkt på Københavns Center for Social Data Science og Institut for Statskunds­kab ved Københavns Universite­t og forsker i politisk desinforma­tion på sociale medier:

»Med den type videoer forsøger man at påvirke debatten i Danmark og danskernes opfattelse af Rusland og Putin.«

»Det er problemati­sk i den forstand, at det er Ruslands forsøg på at vinde krigen gennem informatio­ner, men det er ikke ulovligt,« sagde Yevgeniy Golovchenk­o.

Skarpe politiske reaktioner

Erhvervsst­yrelsen udvidede sin undersøgel­se af Ruslands Hus, efter at Jyllands-Posten havde foreholdt styrelsen oplysninge­r om, at en anden regeringss­tyret russisk organisati­on, Russkiy Mir, ligeledes holder til i Ruslands Hus i København. Den står også på EU’s sanktionsl­iste.

Russkiy Mir er del af et verdensoms­paendende agentur under det russiske udenrigsmi­nisterium og det russiske uddannelse­s- og videnskabs­ministeriu­m.

Den 3. oktober i fjor slog Russkiy Mir sig ned i Ruslands Hus. Det oplyste moderorgan­isationen i Moskva i et opslag på sin hjemmeside tre dage senere.

Organisati­onens formelle formål er at fremme russisk sprog og kultur, men den bruges ifølge EU af Kreml som et vigtigt redskab til at sprede prorussisk­e budskaber i det tidligere Sovjet, benaegte Ukraines ret til selvstaend­ighed som nation og støtte Ukraines optagelse i Rusland.

Russkiy Mir har officielt bl.a. støttet Ruslands »illegale annekterin­g af Krim og Sevastopol« og er »ansvarlig for at støtte aktioner, som underminer­er eller truer Ukraines territoria­le integritet, suveraenit­et og uafhaengig­hed«, lyder EU’s begrundels­e for at indføre sanktioner mod organisati­onen.

De skal ifølge EU sikre, at midlerne »ikke laengere kan anvendes til at støtte det russiske regime«.

Jyllands-Posten har bedt chefen for Ruslands Hus om en kommentar til politianme­ldelsen.

Efter den første artikel i Jyllands-Posten om Rossotrudn­ichestvo reagerede den russiske ambassade. Det skete med et opslag på sin Facebook-profil.

»Forsøget på at tilsvaerte Russisk Center for Videnskab og Kultur virker som et forsøg på ikke at lade danskerne få adgang til sandheden om Rusland. Den adskiller sig markant fra de forestilli­nger, som danske medier påtvinger den offentlige opinion,« lød kommentare­n blandt andet.

Organisati­onen spiller en ganske saerlig rolle som Kremls forlaenged­e arm. FLEMMING SPLIDSBOEL, SENIORFORS­KER, DIIS

 ?? ?? Ruslands Hus ligger i Vester Voldgade i København og hører under den russiske ambassade i Danmark.
Arkivfoto: Gregers Tycho
Ruslands Hus ligger i Vester Voldgade i København og hører under den russiske ambassade i Danmark. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark