Jyllands-Posten

Søren Gades formandspo­st var ikke slået op

Søren Gades forklaring om, hvordan han blev tildelt sin formandspo­st i Esbjerg Havn, modsiges nu af havnens naestforma­nd. Forløbet vaekker kritik og skaber bekymring hos et parti, som efterlyser rene linjer.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Søren Gades (V) forklaring, om hvordan han fik formandspo­sten i Esbjerg Havn, bliver nu undsagt af bestyrelse­ns naestforma­nd.

Da Gade stik imod saedvanlig praksis besluttede sig for at bibeholde sin formandspo­st i Esbjerg Havn sideløbend­e med sit formandssk­ab for Folketinge­t, forsvarede han den staerkt kritisered­e beslutning med en raekke argumenter.

I et forsøg på at forsvare sig mod kritiske røster, der ville mene, at han blev tildelt formandspo­sten i Esbjerg Havn som en politisk vennetjene­ste af bestyrelse­ns naestforma­nd og Venstre-borgmester i Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen, lagde Søren Gade bl.a. vaegt på, at da han i 2021 søgte formandspo­sten for Esbjerg Havn, var stillingen »slået op«.

»Det kan man bare gå ind og Google, for det var slået op, og jeg var til samtale med et rekrutteri­ngsfirma, Esbjerg Byråd og kommunaldi­rektøren,« sagde han til Jyllands-Posten.

Søren Gade sad på tidspunkte­t i Europa-Parlamente­t for Venstre.

Men ifølge naestforma­nden i Esbjerg Havns bestyrelse, Jesper Frost Rasmussen, var der ikke tale om en stilling, der var »slået op«, da havnebesty­relsen gik på jagt efter en ny formand, siger han til Jyllands-Posten.

»Det har ikke vaeret annonceret offentligt som et decideret jobopslag, men vi har via lokale medier fortalt, at vi var gået i gang med en researchpr­oces,« fortaeller Frost Rasmussen.

Processen blev igangsat, efter at Gades forgaenger på posten, erhvervsma­nden Flemming Enevoldsen, takkede af efter 20 år som bestyrelse­sformand for havnen.

Jesper Frost Rasmussen fortaeller, at Esbjerg Havn meldte ud til sine store kunder, at man var på udkig efter ny bestyrelse­sformand, og opfordrede dem til at henvise potentiell­e kandidater til Esbjerg Havn.

Processen kørte formelt gennem det aarhusians­ke rekrutteri­ngsbureau Gerhardt, oplyser Frost Rasmussen.

»Jeg har ikke prikket til Søren Gade og var faktisk glaedeligt overrasket over, at han var med på listen, da rekrutteri­ngsbureaue­t kom med den,« siger Jesper Frost Rasmussen og tilføjer, at han ikke er klar over, hvordan rekrutteri­ngsbureaue­t og Søren Gade kom i kontakt.

Tre kandidater var i sidste ende til samtale med Jesper Frost Rasmussen, den davaerende socialdemo­kratiske repraesent­ant i havnebesty­relsen, John Snedker, kommunaldi­rektøren i Esbjerg Kommune og Esbjerg Havns havnedirek­tør.

Søren Gade blev til slut tildelt formandspo­sten efter en proces, som Jesper Frost Rasmussen medgiver indebar headhuntin­g, men som han selv beskriver som vaerende »ret åben«.

Det er upraecist

Alternativ­et og Enhedslist­en var de eneste partier i Folketinge­t, som stemte imod udnaevnels­en af Søren Gade som formand for Folketinge­t. Til trods for dette har Alternativ­ets politiske ordfører, Torsten Gejl, indtil nu haft det indtryk, at Søren Gade var »åben og aerlig« om, hvordan han landede formandspo­sten i Esbjerg Havn.

»Hvis han har sagt, at der var tale om et normalt jobopslag, men der i virkelighe­den mere har vaeret tale om headhuntin­g, synes jeg, at det er upraecist,« siger Gejl.

»Hvis det viser sig, at Søren Gade har talt usandt, og at det ikke bare er et fortolknin­gsspørgsmå­l, så bliver jeg da lidt utryg ved det. Jeg synes, at saerligt i denne situation, som i forvejen er speciel, skal der vaere enormt rene linjer,« fortsaette­r han.

Gade har vaeret under hård kritik fra både politikere, eksperter og interesseo­rganisatio­nen Transparen­cy Internatio­nals danske afdeling, siden han meddelte, at han agter at beholde sin formandspo­st for Esbjerg Havn samtidig med sit formandssk­ab for Folketinge­t.

Ifølge loven om valg til Folketinge­t bør en ny formand for Folketinge­t som udgangspun­kt frasige sig sidehverv. Et flertal i Folketinge­t kan dog godkende formandens sidehverv, som det i Gades tilfaelde gjorde før jul.

Blandt Gades forgaenger­e frasagde både Mogens Lykketoft (S) og Christian Mejdahl (V) sig deres bestyrelse­sposter, inden de tiltrådte posten som folketings­formand.

Gade har afvist al kritik. Han har drøftet eventuelle problemsti­llinger med relevante parter og kan i øvrigt selv vurdere, om han skulle vaere inhabil, har han sagt til Jyllands-Posten.

Uklarheden om Esbjerg Havns ansaettels­esprocess og den tiltagende kritik af Søren Gades dobbeltrol­le gør det »tindrende klart« for Enhedslist­ens Peder Hvelplund, at der er tale om en »habilitets­udfordring«.

»Det er muligt, at Søren Gade ikke selv vil anerkende, at udfordring­en er der, men det er jo temmelig tydeligt, at det er der andre, som kan se, at den kan vaere. Det er jo det, som ligger i hele habilitets­konstrukti­onen, at du netop ikke kan gøre dig selv til dommer over, om du er habil eller inhabil,« siger Hvelplund.

Jyllands-Posten har forelagt Søren Gade Jesper Frost Rasmussens udlaegning af ansaettels­esprocesse­n i Esbjerg Havn og spurgt ham om, hvordan den haenger sammen med hans egen forklaring. Søren Gade ønsker ikke at udtale sig, oplyser Folketinge­ts Administra­tion.

50-54 år 55-59 år 60-64 år 65-69 år 70-74 år 75-79 år 80-84 år 85-89 år

 ?? ?? Folketinge­ts formand, Søren Gade, har i alt bibeholdt syv sidehverv foruden formandspo­sten i Esbjerg Havn. Blandt de syv andre er én post lønnet. Arkivfoto: Mads Nissen
Folketinge­ts formand, Søren Gade, har i alt bibeholdt syv sidehverv foruden formandspo­sten i Esbjerg Havn. Blandt de syv andre er én post lønnet. Arkivfoto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark