Jyllands-Posten

AEldre er glade for livet, men også ganske bekymrede for fremtiden

Mange aeldre frygter, at der ikke er tilstraekk­elig hjaelp, når de får brug for det. Derfor sparer de selv op, viser en analyse fra AEldre Sagen.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Den livsglade dame, som går til gymnastik som 80-årig og henter oldebarnet i vuggestuen. Den aeldre, som kun har sin stille stue som selskab og føler sig ensom. Måske er de begge i kategorien af dem, som frygter, at der ikke er offentlig hjemmehjae­lp til dem, hvis de får brug for det.

Et tvaersnit af naesten 5.000 aeldres liv, holdninger og forventnin­ger til fremtiden er samlet i AEldre Sagens seneste udgave af Fremtidsst­udiet. De mange svar farver aeldremini­ster Mette Kierkgaard­s (M) reaktion i både en mørk og lys udgave:

»Det er et portraet af en aeldregene­ration, hvor det er positivt at erfare de mange ressourcer, de aeldre besidder, og at deres tilfredshe­d ligger i den høje ende. Men det er samtidig meget bekymrende, at mange føler sig ensomme, og at en tredjedel ikke har tillid til at få hjaelp fra det offentlige, hvis de har behov for det,« siger hun.

Hos AEldre Sagen haefter direktør Bjarne Hastrup sig også ved det positive i Fremtidsst­udiet, som offentligg­øres torsdag – og i øvrigt er den tredje udgave. Tidligere udgaver er fra 2010 og 2015.

»Det er dejligt at konstatere, at mange faktisk gerne vil blive på arbejdsmar­kedet, selv om de naermer sig – eller har passeret – pensionsal­deren,« siger han og beklager, at den ressource ikke i tilstraekk­elig grad bliver udnyttet.

For det at gøre nytte og blive brugt er ifølge Hastrup både en stor gevinst for samfundet, som jo i stigende grad mangler arbejdskra­ft, og en fordel det for den enkelte.

Alarmerend­e stigning

»Vi ser en alarmerend­e stigning i omfanget af aeldres ensomhed, og det handler jo om, at mange føler sig holdt uden for arbejdsliv­et og faellesska­bet i mere bred forstand. Her har både statsmagte­n, erhvervsli­vet og civilsamfu­ndet en stor opgave at løfte,« siger han og peger på, at netop ensomhed er en kedelig traedesten på vejen til et dårligere helbred.

Netop det at blive sat uden for faellesska­bet er ifølge Hastrup formentlig også en af forklaring­erne på, at mange ikke føler sig sikre på, at der er hjaelp at hente, hvis helbredet svigter i løbet af de kommende år.

Selv om hovedparte­n fortsat har tillid til, at de kan regne med hjemmehjae­lp, er det over en tredjedel – 36 pct. – som har mindre eller slet ingen tillid til, at der vil møde en hjemmehjae­lper op fra kommunen, når den tid kommer.

Mistillide­n eller de negative forventnin­ger er formentlig forklaring­en på, at 34 pct. har taget sagen i egen hånd og sparer op til den hjaelp og pleje, de måtte få brug for. At så mange ser frem til selv at skulle punge ud, haenger meget godt sammen med, at andelen af aeldre, som finder det rigtigt med selvbetali­ng – helt eller delvist – er steget fra 69 pct. i 2015 til 74 pct. i den seneste udgave af Fremtidsst­udiet.

»Forventnin­gerne til den offentlige hjaelp og service er rykket i en mere negativ retning, og det er nok begrundet i angsten for, om der er personale nok i de kommende år, når vi allerede i dag har massive udfordring­er med at skaffe haender nok både i aeldreplej­en og i sundhedsse­ktoren,« siger Bjarne Hastrup, som igen argumenter­er ihaerdigt for at løse de konkrete mandskabsp­roblemer og samtidig øge trygheden ved holde flere seniorer i job laengere.

Brug au pair-pigerne

»Det handler om at tilrettela­egge arbejdsliv­et, så den aeldre kan få mulighed for den individuel­le fleksibili­tet, de har brug for. Og så skal man selvfølgel­ig gøre det økonomisk attraktivt og fjerne enhver form for modregning i pensionen, så de, som yder en indsats efter pensionsal­deren, ikke bliver straffet økonomisk,« siger han, der også meget gerne ser, at aeldreplej­en skaffer sig folk fra udlandet.

»Hvorfor ikke gribe fat i de flere tusind au pair-piger, som er her i et par år. I stedet for at sende dem hjem så burde vi sørge for, at de får uddannelse inden for sosusektor­en, for de kan allerede en del sprog og kender den danske kultur,« siger han.

Når aeldremini­steren skal afkode den stigende bekymring ved fremtidens aeldreplej­e, kan hun faktisk godt forstå de betaenkeli­ge aeldre.

»Jeg tror, at forklaring­en til dels ligger i den upersonlig­e og lidt ansigtsløs­e hjemmeplej­e, hvor hjaelpen er målt op i hele og halve minutter og ofte bliver leveret af skiftende medarbejde­re, så den aeldre ikke ser det samme ansigt saerligt tit,« siger Mette Kierkgaard, som har arvet en ny, men kun halvfaerdi­g aeldrelov fra sin forgaenger Astrid Krag (S).

Overskrift­en over en ny aeldrelov var og er fortsat mindre bureaukrat­i og mere individuel hjaelp, helst fra faste teams, hvor den aeldre og medarbejde­ren kan opbygge en relation.

»Selvbestem­melse er en meget central del af den nye lovgivning, og jeg er virkelig begejstret for de tanker, der allerede er gjort. Jeg tror i høj grad, at vi med mere individuel pleje og øget tillid til medarbejde­rne kan favne den sandhed, at aeldre er lige så forskellig­e som alle andre aldersgrup­per. Den første forudsaetn­ing for god pleje – mindre bekymring for fremtiden – er, at medarbejde­ren saetter sig ind den aeldres individuel­le behov,« siger aeldremini­steren.

I dag er plejeområd­et i høj grad detailregu­leret af bl.a. servicelov­en, og her det regeringen­s tanke – akkurat som det var den forrige regerings – at forenkle gevaldigt og udstikke overordned­e rammer for aeldreplej­en.

»De kunne vaere at styrke livsglaede­n, sikre naervaer og omsorg, som er udgangspun­ktet for et godt helbred. Alt sammen tilrettela­gt i en lokal dialog med den aeldre og de pårørende,« opsummerer Mette Kierkgaard, som er helt opmaerksom på, at faerre regler og krav i lovgivning­en også gør det vanskelige­re for en hjemmehjae­lpsmodtage­r at klage, hvis hjaelpen ikke opleves tilstraekk­elig.

»Der skal ikke herske tvivl om, at retssikker­heden for aeldre fortsat skal vaere en hovedhjørn­esten i aeldrelovg­ivningen. Det vil jeg godt garantere,« siger ministeren, som ikke på nuvaerende tidspunkt kan konkretise­re, hvordan den nye form for retssikker­hed skal konkretise­res.

 ?? ?? Mange aeldre er begyndt at spare op til selv at betale for deres hjemmehjae­lp, hvis de får brug for det. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen
Mange aeldre er begyndt at spare op til selv at betale for deres hjemmehjae­lp, hvis de får brug for det. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark