Jyllands-Posten

Forsvarsmi­nister: Der er ingen umiddelbar­e planer om kampvognsd­onation

Et principiel­t, penibelt og pansret spørgsmål rejser sig i dansk politik, efter at Tyskland har givet grønt lys til at sende Leopard 2-kampvogne i kamp i Ukraine.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER NIKOLAJ RYTGAARD MADS BONDE BROBERG sofie.gottler@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Hvad er vigtigst? At holde kampvogne i Danmark til vores eget forsvar, eller at hjaelpe ukrainerne i deres kamp mod den russiske invasion?

Det principiel­le spørgsmål rejser sig nu med fornyet styrke oven på Tysklands beslutning om at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine og samtidig ophaeve et eksportfor­bud, så andre lande kan overdrage deres tyskproduc­erede kampvogne, hvis de vil.

Regeringen­s linje ligger fast, trods den nye udvikling.

Danmark har ingen aktuelle planer om at afgive »verdens bedste kampvogn«, som Forsvaret kalder panserkøre­tøjet, der ifølge militaere analytiker­e kan vaere med til at afgøre krigen og saette ukrainerne i stand til at gennemføre en modoffensi­v til sommer.

Forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensens (V) begrundels­e for ikke at slippe leopaderne løs er bl.a., at »antallet af danske kampvogne er staerkt begraenset«, og at »vi skal altså også lige holde øje med vores egen kampkraft«.

»Det er en god idé at sende kampvogne,« sagde forsvarsmi­nisteren fredag, men understreg­ede, at andre lande bør gøre det:

»Jeg synes, at det vil vaere klogt med kampvogne fra andre lande, som har mulighed for det.«

USA, Storbritan­nien, Polen og Tyskland er alle på vej til at sende kampvogne til Ukraine.

Norge overvejer at gøre det samme, også selv om vores naboland har faerre Leopard 2-kampvogne end Danmark. De har 36, og fire-otte af dem kan vaere på vej til Ukraine, ifølge norske medier.

Vi besidder 44 kampvogne. Ifølge forsvarsmi­nisteren er cirka 28 af dem operative.

Heraf er 14 styk allerede placeret i Estland, hvor ca. 160 danske soldater er en del af Natos østlige flanke.

En politisk beslutning

Mens en stribe partier vil lade det vaere op til Forsvaret at vurdere, om kampvogne kan undvaeres i Danmark og sendes til Ukraine, så er De Konservati­ve ikke i tvivl: Leopardern­e vil gøre større gavn der end her.

»Det vil vaere et vigtigt bidrag til, at de kan befri deres land,« siger forsvarsor­dfører Rasmus Jarlov (K) og kritiserer Ellemanns udtalelser om, at det er en god idé at sende kampvogne, men at andre lande bør gøre det:

»Den holdning kommer man ikke langt med. Det nytter ikke noget. Vi har ikke ret mange kampvogne, og derfor er det ikke et stort antal, vi kan donere, men vi bør donere dem, vi kan, og jeg synes, at det skal ske så hurtigt som muligt.«

Rasmus Jarlov understreg­er, at beslutning­en bør tages af politikern­e – ikke af Forsvaret selv.

»Haeren vil selvfølgel­ig gerne beholde sine kampvogne. De kommer ikke til at sige, at de kan undvaere dem. Det bebrejder jeg dem ikke, for det er op til os politikere at prioritere, hvad der er vigtigst. Og jeg mener, at det er vigtigere, at Ukraine har dem.«

Skjorten af en nøgen ryg

Stik modsat er synspunkte­t i Dansk Folkeparti, hvor udenrigsor­dfører Anders Vistisen (DF) kun vil overdrage kampvogne, hvis Forsvaret mener, at de kan undvaeres. Han konstatere­r, at »vi har en forpligtel­se til først at tage vare på danskernes sikkerhed og derefter hjaelpe ukrainerne alt det, vi kan«.

»Vi er nødt til at opretholde vores egen militaere kapacitet, før vi ser på, hvad vi kan undvaere,« siger han og påpeger som eksempel, at Danmark har forpligtet sig på at stille med en kampklar Nato-brigade, der består af omkring 4.000 soldater og kampvogne til at gå i krig på egen hånd.

Den skulle egentlig have vaeret klar i år, men det kommer ikke til at ske.

»Der er en graense for, hvor laenge Nato vil blive ved med at forsvare et land, der ikke er ordentligt medlem af klubben,« siger Vistisen:

»Vi naermer os lidt samme ståsted, som vi havde under fodnotepol­itikken ift. at underlever­e ift. vores Natoforpli­gtelser. Det hjaelper ikke noget bare at donere skjorten af en nøgen ryg på Forsvaret. Det er kortsigtet.«

Er sandheden ikke, at vi heller ikke kunne forsvare os selv, om så vi sendte fem kampvogne derover?

»Jo, det kan man godt sige, men sandheden er også, at vi har Nato-forpligtel­ser, som vi har sjoflet i alt for mange år. Og bliver man ved med at sende sit materiel, så går der bare endnu laengere tid, før vi operatione­lt kan leve op til vores forpligtel­ser.«

Liberal Alliance mener, at spørgsmåle­t om danske kampvogne til Ukraine afhaenger af »en militaerfa­glig vurdering«. Et spørgsmål, som Forsvaret ikke ønsker at besvare over for JyllandsPo­sten.

»Trusselbil­ledet for Danmark aendrer sig hele tiden, så vi skal veje det op imod, hvor vores våben og materiel gør bedst gavn. Er det i Ukraine eller et afskraekke­lsesforsva­r i Danmark eller Baltikum?« siger forsvarsor­dfører Carsten Bach (LA).

Han fremhaever, at regeringen i den forgangne uge donerede det splinterny­e Caesar-artilleris­ystem til Ukraine efter ønske fra landet:

»Det her er et sammenskud­sgilde, og vi kommer jo ikke alle sammen med pølsehorn. Det her drejer sig om, at vi som en samlet vestlig alliance forsøger at opfylde ønskerne fra den ukrainske regering.«

Jyllands-Posten har spurgt forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen, om det aendrer regeringen­s position, at stadigt flere lande byder sig til med kampvogne til Ukraine, og hvorfor Danmark ikke selv skal levere leoparder, når nu ministeren mener, at det er klogt, at andre lande gør det.

I en skriftlig kommentar udtaler han, at »der er ingen umiddelbar­e planer om, at Danmark donerer kampvogne til Ukraine«.

»Danmark har netop foretaget en stor donation til Ukraine i form af hele Forsvarets artilleri. Noget, som ukrainerne selv har efterspurg­t. Det kan vi vaere stolte af. Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at der vil vaere behov for fortsat dansk støtte til Ukraine. Hvad det konkret vil indebaere, er der løbende stort fokus på. Danmark overvejer kontinuerl­igt donationer af både militaert materiel, finansieri­ng samt andet materiel, der kan understøtt­e Ukraines kamp mod Rusland.«

 ?? ?? Forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) på sit kontor med en kampvogn i ryggen.
Foto: Hannah Aurora Almstrup
Forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) på sit kontor med en kampvogn i ryggen. Foto: Hannah Aurora Almstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark