Jyllands-Posten

Vesten tager historisk gearskifte i Ukraine, der kaemper mod uret

Med historiske beslutning­er i både Washington og Berlin om at sende kampvogne til Ukraine optrapper Vesten den militaere støtte til et ny niveau, der kan få uforudsige­lige konsekvens­er i krigen mod Rusland.

- JESPER KONGSTAD JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jeppe.husted@jp.dk

Vestens allerførst­e traek var fordømmels­er og økonomiske sanktioner mod Rusland, da Vladimir Putins styrker for snart et år siden indledte den blodige invasionsk­rig i Ukraine.

Herefter fulgte de første forsigtige leverancer af lettere våben og militaert udstyr fra vestlige lande til ukrainerne.

En raekke bidrag var hemmelige, og flere lande tøvede med den militaere støtte. Tyskland blev internatio­nalt hånet for kun at love 5.000 hjelme i krigens begyndelse. Det blev dog hurtigt fulgt op af løfter fra Berlin om Stinger-missiler og panservaer­nsvåben.

Skridt for skridt er Vestens militaere bidrag på den måde blevet tungere og tungere.

Men onsdag skete det hidtil mest markante gearskifte, som bringer både krigen mod Rusland og Vestens rolle ind i en helt ny og uforudsige­lig fase.

Med en historisk beslutning, som for de fleste var utaenkelig for bare få uger siden, har flere vestlige lande besluttet at levere de slagkrafti­ge og topavancer­ede kampvogne, som Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, laenge har presset på for at få, og som kan få afgørende indflydels­e på krigens udvikling.

Det store gennembrud kom, da den tyske kansler, Olaf Scholz, efter lang tids tøven og hårdt internatio­nalt pres onsdag meddelte, at Tyskland vil sende 14 Leopard 2-kampvogne til slagmarken i Ukraine. Få timer senere meddelte den amerikansk­e praesident, Joe Biden, på et pressemøde, at USA vil donere 31 M1 Abrams-kampvogne til ukrainerne, som hidtil har forsøgt at forsvare sig med gamle kampvogne fra sovjettide­n.

Biden understreg­ede samtidig , at støtten »ikke er en offensiv trussel mod Rusland«. Styret i Kreml har omvendt langet hårdt ud efter den vestlige optrapning med kampvogne og kaldt det en »ekstremt farlig beslutning«, som kan forlaenge krigen.

Internatio­nal korrespond­ent

Ophaever eksportfor­bud

Tyskland har samtidig ophaevet et eksportfor­bud, så allierede lande kan sende de tyskproduc­erede Leopard 2-kampvogne afsted. Polen er allerede klar med 14 kampvogne, mens Spanien angiveligt vil bidrage med 20. Også Norge, Finland og Holland overvejer et kampvognsb­idrag, mens briterne sender 14 Challenger 2-kampvogne.

»Denne beslutning er i overensste­mmelse med vores velkendte linje, hvor vi har støttet Ukraine efter bedste evne. Vi handler i taet koordinati­on med vores internatio­nale partnere,« sagde Olaf Scholz om den banebryden­de beslutning.

Den tyske regering har sat et mål om »hurtigt« at samle to kampvognsb­ataljoner sammen med andre lande. I Tyskland består en kampvognsb­ataljon af 44 kampvogne, så i alt er der tale om 88 Leopard 2-kampvogne. Lagt sammen med de 14 britiske Challenger 2-kampvogne og 31 amerikansk­e stiger antallet af vestlige kampvogne til Ukraine til 133.

Men på trods af oprustning­en står ukrainerne over for gigantiske udfordring­er og en kamp mod uret. En mulig russisk offensiv kan vaere på vej i foråret, og før de vestlige køretøjer kan tages i brug, skal ukrainske soldater uddannes i at bruge flere forskellig­e typer af kampvogne i den offensiv, som Ukraine selv har planer om for at erobre sit territoriu­m tilbage.

I efteråret lykkedes det to gange ukrainerne at tilbageero­bre store landområde­r fra de russiske invasionss­tyrker, men de mange avancerede våbensyste­mer, som Vesten sender til Ukraine, stiller landet i et nyt dilemma: Hvornår skal de slå til?

I sidste uge beskrev nyhedsbure­auet Reuters, hvordan topfolk i den amerikansk­e administra­tion forsøger at overbevise ukrainerne om at udskyde en militaer offensiv, indtil soldaterne er traenet i at bruge de nye våben.

Lige nu laerer ukrainske soldater eksempelvi­s at operere de amerikansk­e Bradleykam­pkøretøjer på anlaegget Grafenwoeh­r i Tyskland. USA donerer ca. 100 køretøjer, og traeningen tager »adskillige uger«, fordi de skal laere at integrere køretøjern­e med andre våbensyste­mer. I det sydlige USA bruger andre ukrainerne også »adskillige måneder« på traening i det avancerede missilsyst­em Patriot, som både USA, Tyskland og Holland donerer.

Selvom den tyske regering oplyser, at uddannelse­n af ukrainske soldater på Leopard-kampvognen­e begynder »hurtigt«, kan der gå mange måneder, før de er på plads i Ukraine.

I den danske haer tager det op til to år at uddanne en kampvognss­oldat, men den tidligere chef for Haerens Kampskole oberst Lars Møller vurderer, at en erfaren ukrainsk kampvognss­oldat kan omskoles på tre-seks måneder, hvis danske arbejdstid­sregler tilsidesae­ttes.

»Leopard 2-kampvognen er så avanceret, at du skal traene, indtil det virkelig ligger på rygraden, for ellers kommer det ikke til at virke på det tidspunkt, hvor du går i kamp og er bange og stresset,« siger Lars Møller.

Ukrainsk dilemma

For ukrainerne indebaerer det en risiko at vente alt for laenge med en offensiv.

»De har et vindue, der går fra maj og frem til oktober, hvor de kan lave disse militaere operatione­r. Hver måned, de venter med at ivaerksaet­te deres offensiv, giver dem en måned mindre, før vinduet lukker,« siger Anders Puck Nielsen, militaeran­alytiker hos Forsvarsak­ademiet.

Venter ukrainerne eksempelvi­s til august for at få kampvognen­e med, risikerer de at drukne i mudder, før en offensiv når sit mål. Venter de ikke, risikerer de at løbe mod en russisk mur uden den nødvendige kampkraft til at bryde igennem.

Leopard 2-kampvognen er så avanceret, at du skal traene, indtil det virkelig ligger på rygraden. LARS MØLLER, OBERST, TIDLIGERE CHEF FOR HAERENS KAMPSKOLE

 ?? ?? Efter lang tids tøven har Tyskland besluttet at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Samtidig baner ophaevelse­n af et tysk eksportfor­bud vejen for, at allierede kan gøre det samme. Foto: Partik Stollarz/AFP
Efter lang tids tøven har Tyskland besluttet at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Samtidig baner ophaevelse­n af et tysk eksportfor­bud vejen for, at allierede kan gøre det samme. Foto: Partik Stollarz/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark