Jyllands-Posten

Skandalen om en tvangsgift seksårig saetter spot på regeringsb­ånd til sekter

Den ultrakonse­rvative Ismail Aga-sekt har naere forbindels­er til Erdogans islamistis­ke regeringsp­arti. Sagen om tvangsaegt­eskabet af en seksårig har udløst forargelse i Tyrkiet.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Beviserne synes staerke, men det tog det tyrkiske retssystem to år, før det arrestered­e foraeldren­e og husbonden til en kvinde, der angiveligt blev tvangsgift som seksårig.

Og det skete først efter, at en regeringsk­ritisk avis Birgün på den tyrkiske venstreflø­j afslørede historien og udløste en folkelig protest.

Sagen om den i dag 24årige kvinde, der kun er kendt under initialern­e HKG, anmeldte i 2020 selv sine foraeldre og sin mand, efter at hun var blevet skilt.

Hun er datter af lederen af en religiøs gruppering kaldet Hiranur Vakfi, som associeres med den magtfulde, sunniortod­okse sekt Ismail Aga.

Sådanne grupper blev ved grundlaegg­elsen af det sekulaere Tyrkiet i 1923 forbudt, men under Erdogan og hans islamistis­ke regeringsp­arti AKP har de fået fodfaeste igen, og flere er blevet store og indflydels­esrige. I juni sidste år deltog praesident Recep Tayyip Erdogan og flere af hans ministre i begravelse­n for stifteren af Ismail Aga.

Det har udløst spørgsmål om, hvorvidt myndighede­rne forsøgte at holde hånden over gruppen og ser igennem fingre med, at nogle muslimske samfund stadig tillader børneaegte­skaber, selv om det er ulovligt.

»Har de politikere, som jaevnligt besøgte Ismail Aga, blandet sig i sagen?« spurgte artiklen i Birgün.

En »ubaerlig« sag

Ifølge kvindens vidneudsag­n blev hun som seksårig bortgiftet ved en religiøs ceremoni. Hendes mand var 29 år og medlem af den gruppe, som hendes far stod i spidsen for. Historien er blevet afvist af hendes søskende, men understøtt­es af et billede af kvinden som seksårig i brudekjole ved siden af manden.

I de følgende år blev hun ifølge eget vidneudsag­n med jaevne mellemrum voldtaget. Hun har fortalt til den tyrkiske anklagemyn­dighed, at hendes foraeldre vidste, at det fandt sted og kaldte hendes mand svigersøn. Hun har også givet myndighede­rne optagelser mellem hende og hendes eksmand, som synes at bekraefte det seksuelle misbrug.

»Jeg graed, men han sagde, at vi var gift (…) Gifte mennesker leger sådanne lege, men det er vores hemmelighe­d,« gengiver hun i sit vidneudsag­n ifølge Birgün en samtale med sin mand.

Erdogan har kaldt sagen »ubaerlig« og lovet at slå ned på myndighede­r, der har handlet meddelagti­gt. Den tyrkiske opposition har dog i årevis kritiseret indflydels­en fra de religiøse grupper, hvoraf Ismail Aga er en af de største.

Den ultrakonse­rvative gruppe blev grundlagt i 1980. Den har strenge regler om, at kvinder skal gå med tørklaeder, og maend skal have skaeg. Den praediker imod adskillels­en af religion og stat, hvilket går imod Tyrkiets forfatning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark