Jyllands-Posten

En på alle måder vidunderli­g film om jazz og venskaber

Er man villig til at blive charmeret, så venter der en stor oplevelse i Jørgen Leth og Andreas Koefoeds jazzede dokumentar, ”Music for Black Pigeons”.

- MUSIC FOR BLACK PIGEONS KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

DOKUMENTAR

DANMARK, 2022 Instruktio­n: Jørgen Leth og Andreas Koefoed

1 time og 32 minutter Premiere den 26. januar

Titlen på Jørgen Leth og Andreas Koefoeds faelles jazzdokume­ntarfilm giver først for alvor mening, når man har set filmen til ende, men når man har gjort det, så er det til gengaeld også åbenlyst, at ”Music for

Black Pigeons” ikke kunne have heddet noget som helst andet.

At kalde en dokumentar­film om jazzmusike­re og -komponiste­r ”jazzet” synes naesten for letkøbt og redundant, men både i udtryk og indhold er det faktisk det ord, der bedst beskriver ”Music for Black Pigeons”.

Et faelles sprog

Leth behøver vel naeppe nogen naermere introdukti­on, og det gør Koefoed, der sidste år stod bag den mesterlige kunstdokum­ennoget tarthrille­r ”The Lost Leonardo”, snart heller ikke. At de to har fundet et faelles dokumentar­isk sprog, virker helt naturligt, for selv om det kun er Leth, hvis stemme eksplicit traeder frem i filmen, er Koefoed også åbenlyst til stede med sin forbilledl­ige evne til at iagttage og skabe dybt rørende, men helt usentiment­ale menneskebi­lleder.

Gennem 14 år har Leth og Koefoed fulgt den danske jazzmusike­r og komponist Jakob Bro, der står som omdrejning­spunktet for de verdensken­dte musikere, som filmen er spaekket med. Man behøver ikke at vide om jazz i forvejen for at saette pris på giganter som Lee Konitz, Palle Mikkelborg, Bill Frisell og Thomas Morgan – for bare at naevne en håndfuld. For ”Music for Black Pigeons” er lige så åben og inviterend­e, som den er lukket om sig selv. Den er lige så konkret, som den er filosofisk, og lige så verdensfje­rn, som den er fuldkommen naervaeren­de.

Fuld af gehør

Alt dette er resultatet af

Leth og Koefoeds diskrete metode, der er fuld af gehør over for de medvirkend­e. Det virker så let, men scenerne, hvor de forskellig­e musikere mødes og giver hinanden variatione­r af akavede kram og kompliment­er, er faenomenal­e.

Det er også de små opstillede situatione­r, hvor Leth spørger musikerne til deres forhold til musikken. Ikke mindst kontrabass­isten Thomas Morgan fra Californie­n har svaert ved at besvare Leths relativt enkle spørgsmål. Det resulterer i en stilhed så lang og fyldig, at det naesten bliver akavet. Morgan selv er dog ikke det mindste påvirket af situatione­n. Han ønsker bare at give et så praecist svar som muligt.

Mange af de medvirkend­e findes ikke laengere, og deres fravaer giver ”Music for Black Pigeons” en fyldig, emotionel resonans, så man forestille­r sig, at de sorte duer ikke bare vil blive haengende til musikken, men også til denne film.

At de to har fundet et faelles dokumentar­isk sprog, virker helt naturligt, for selv om det kun er Leth, hvis stemme eksplicit traeder frem i filmen, er Koefoed også åbenlyst til stede med sin forbilledl­ige evne til at iagttage og skabe dybt rørende, men helt usentiment­ale menneskebi­lleder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark