Jyllands-Posten

Hvis håndboldhe­rrerne fortsaette­r på dette niveau, vinder de guld

For sjette gang på syv forsøg i Nikolaj Jacobsens regeringst­id skal håndboldhe­rrerne spille semifinale ved en slutrunde. Ungarn var chanceløse i VM-kvartfinal­en.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

Danmark er to timers håndbold fra at skrive VM-historie. Aldrig har et herrelands­hold vundet VM tre gange i traek, men vurderet ud fra Danmarks overlegne praestatio­n i onsdagens kvartfinal­e er tiden måske kommet.

Efter et par halvbløde praestatio­ner i turneringe­ns første halvdel viste Nikolaj Jakobsens udvalgte sig fra sin gode side i mandagens mellemrund­ekamp mod Egypten – onsdag aften viste de sig så fra sin bedste side.

Sejren på 40-23 over Ungarn var så sikker, at landstraen­eren med et kvarter tilbage kunne spare flere af sine nøglespill­ere. Hvor ofte sker det lige i en VM-kvartfinal­e? Svaret er sjaeldent, men det er bestemt ikke uvaesentli­gt for danskerne, med tanke på at semifinale­n mod Spanien allerede venter fredag aften.

Semifinale­billetten kom i hus efter en kamp, der dog begyndte med en negativ overraskel­se for Mathias Gidsel og co.

Antiklimak­s i Stockholm

Efter seks kampe på 11 dage med sammenlagt godt 70.000 danske fans i Malmø løb de på banen i Stockholm til et decideret antiklimak­s. Dels fordi tusindvis af saederne i den kaempestor­e Tele2 Arena var tomme, dels fordi antallet af rødklaedte tilskuere også var yderst begraenset.

»Frem, Gidsel, frem, frem, frem,« kunne man f.eks. høre Niklas Landin råbe fra sit gule målfelt, og det er ikke nødvendigv­is en god ting, når man selv sidder på 38. raekke i en multiarena med plads til 22.000 tilskuere.

Den flade kulisse var ikke blot aergerlig kampens størrelse taget i betragtnin­g. Danmarks solide hjemmebane­fordel var dermed også forsvundet – ikke at det havde nogen som helst betydning for danskernes dominans i selve spillet.

Dertil har Nikolaj Jacobsen for mange verdenskla­ssespiller­e i truppen. Tre af dem hedder Mathias Gidsel, Mikkel Hansen og Simon Pytlick, og bagkaeden fortsatte blot det hurtige og varierede duelspil, der har kendetegne­t den indtil nu ved VM.

Med en scoring fra hver af dem havde trioen efter tre minutter bragt Danmark foran 3-0. Et tidligt varsel om det brutale bombardeme­nt, der ventede det tunge ungarske forsvar i de efterfølge­nde 27 minutter.

Indimellem var det naesten unfair. Aldrig fik ungarerne ro. Konstant skulle de forholde sig til Mikkel Hansens sylespidse aflevering­er og ikke mindst målbegaere­t fra Simon Pytlick og Mathias Gidsel, duoen, der er vokset op i en sydfynsk håndboldsk­ole med fag som ”Angrib, angrib, angrib”, ”Traethed er et fremmedord” og ”Vis aldrig nåde”.

Det skulle man i hvert fald tro. Pytlick og Gidsel noterede sig for 10 af Danmarks 21 scoringer i første halvleg. Jep, vi gentager, 21 scoringer før pausen i en VM-kvartfinal­e. Det er sjaeldent set – også selvom der er tale om de dobbelte forsvarend­e verdensmes­tre.

Glem alt om selvfedme

Ungarn har ellers et glimrende hold, der kan ødelaegge andres medaljedrø­mme, men selv Nikolaj Jacobsen måtte forleden indrømme, at ungarerne var den store overraskel­se blandt de otte VMkvartfin­aledeltage­re. Det er dog kun seks år siden, at det ungarske landshold ikke blot overrasked­e håndboldve­rdenen, men også indirekte afslørede en usund kultur på det danske landshold. Danmarks VM-exit i ottendedel­sfinalen 2017 står nemlig for Mikkel Hansen og co. som en af de vigtigste nederlag i nyere tid.

Flere danske profiler har efterfølge­nde aerligt fortalt, hvordan arrogancen, overlegenh­eden og selvfedmen havde sneget sig ind i omklaednin­gsrummet efter OLguldtriu­mfen et halvt år forinden. De troede, at de kunne det hele. De laerte, at de skulle kaempe for alt.

I dag er selvfedme ikke ord, der klistrer sig til håndboldhe­rrerne. Tvaertimod vrisser Nikolaj Jacobsen tit, når medierne pointerer danskernes suveraenit­et sammenlign­et med den respektive modstander. Det vil han ikke høre tale om – og således heller ikke om ungarerne, om end det er over 25 år siden, at de senest kvalificer­ede sig til en VM-semifinale.

År 2023 blev heller ikke året for en ny en af slagsen. Det må vaere laenge siden, at et håndboldla­ndshold har stået så taet på en semifinale og samtidig vaeret så kolossalt langt fra. Efter 31 minutter var Ungarn bagud med 10 mål. Det var ikke én scoring for lidt. Danmarks defensiv havde mere end fornuftigt fat i betonklods­en Bence Banhidi på stregen, og samtidig flirtede Niklas Landin i perioder med en redningspr­ocent på 40.

Overlegen var onsdagens ord i Stockholm.

 ?? ?? Dansk storsejr og dansk glaede efter sejren over Ungarn i Stockholm. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Dansk storsejr og dansk glaede efter sejren over Ungarn i Stockholm. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark