Jyllands-Posten

Det burde ikke kunne ske, men optagelse fra en ny, sikker streamingk­anal lå frit på Youtube

To ungdomskam­pe blev lagt ud på internette­t. De er fjernet igen efter kritik fra flere aktører om, at det kunne puste til en usund praestatio­nskultur.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Et sikkert og lukket system.

Sådan beskriver Dansk Håndbold Forbund (DHF) den nye streamingt­jeneste danskhaand­bold.tv, som livestream­er ungdoms- og breddekamp­e fra 58 danske håndboldha­ller ved hjaelp af automatisk­e kameraer, som filmer kampene ved hjaelp af kunstig intelligen­s.

»Det kan vaere svaert at navigere i foraeldre-optagelser og/eller traener-optagelser, der endog kan florere frit på nettet. Det kan indhold ikke med en streaminga­ftale som denne,« skriver DHF i et nyhedsbrev til de danske klubber.

DHF har på vegne af alle danske spillere givet firmaet Sportway tilladelse til at optage og sende danske håndboldka­mpe på breddenive­au fra U19 til 2. division. Det foregår på en streamingk­anal, som man kan se ved at tegne abonnement for 59 kr. om måneden.

Idéen har vaeret at promovere dansk håndbold og samtidig skabe et kontroller­et og sikkert univers for spillere, foraeldre og traenere.

»Allerede i dag er der mange traenere og foraeldre, der selv optager kampe rundtomkri­ng. Her mener vi, det klart er at foretraekk­e, at kampene optages og streames af et profession­elt og ansvarligt selskab som Sportway, der har stor erfaring med det. De skilter grundigt i de haller, der streames fra, og optagelser­ne ligger i et lukket kredsløb på deres hjemmeside i stedet for at florere frit på sociale medier, som det kan vaere tilfaeldet i dag,« skriver

DHF, der forklarer, at det nye system er helt lukket.

Ligesom Netflix

»Det er i princippet som Netflix og andre play-tjenester. Det vil sige, at brugerne ikke kan downloade eller uploade indhold, men kun streame det (se det, ikke røre det – populaert sagt). Det betyder samtidig, at vi kan fjerne uønsket indhold med det samme i modsaetnin­g til f.eks. foraeldreo­ptagelser på Youtube, Facebook og ikke mindst foraeldres mobiltelef­oner,« skriver DHF.

Men det nye system er ikke hermetisk lukket.

På en Youtube-kanal, som alle kan se og besøge, lå onsdag formiddag to kampe, som er optaget med de nye kameraer og har vaeret streamet på den nye håndboldka­nal.

Det drejer sig om to U17pigekam­pe, som blev spillet den 20. og den 21. januar i år i Sportscent­er Ikast. Kampene blev oprindelig­t sendt på danskhaand­bold.tv. Men onsdag formiddag lå de også på Youtube-kanalen VHKDK Ungdom, der er en kanal, som ungdomsafd­elingen i Viborg Håndboldkl­ub bruger.

De to kampe ligger ikke laengere på danskhaand­bold.tv, fordi DHF mandag meddelte, at der ville blive lukket for optagelser af U15og U17-kampe efter kritik fra flere aktører om, at det kunne puste til en usund praestatio­nskultur.

Skal vaere i lukket system

Men de to kampe lå onsdag formiddag på Youtube.

»Det skal kun ligge på haandbold.tv, hvor det hører til. Det er ikke tilsigtet, hvis det ligger, så alle kan se det. Det skal netop vaere i et lukket system. Det er hele idéen med det. Hvordan det kan lade sig gøre rent teknisk, kan jeg ikke svare på,« siger Henrik M. Jacobsen, der er administre­rende direktør for DHF.

Det er firmaet Sportway, der ejer og driver streamingt­jenesten danskhaand­bold.tv. Her er direktør Anders Antonsen meget overrasket over, at to U17-håndboldka­mpe kunne ligge på Youtube.

»Det er selvfølgel­ig ikke okay, at en person har gjort det her, da vi har rettighede­n til optagelser­ne. Og det er selvfølgel­ig heller okay, at det kan lade sig gøre. Det burde ikke kunne lade sig gøre. Det er faktisk helt vanvittigt, at det er muligt. Jeg kan ikke umiddelbar­t svare på, hvordan det er sket,« siger Anders Antonsen.

Både DHF og Sportway har ellers gjort meget ud af at understreg­e, at det nye system er sikkert.

»Indholdet ligger naturligvi­s beskyttet bag firewalls. Vores serverløsn­ing er Microsoft Azure og derfor cloudbaser­et, så det er ikke en lokal server fra Elgiganten, der skal hackes, hvis man får den idé,« skriver DHF i et brev til klubberne.

Efter at have undersøgt sagen vender Anders Antonsen tilbage med en teknisk forklaring. Han fortaeller, at Sportway på et tidspunkt har givet klubben tilladelse til, at den kunne bruge firmaets kamera til at optage nogle kampe ved et julestaevn­e, som ikke blev sendt på streamingk­analen.

En bagvej ind i systemet

I den forbindels­e har en traener fra klubben fået nogle koder, som skulle bruges for at få adgang til de pågaeldend­e kampe på en server. De koder har han benyttet til at hente andre kampe i systemet.

Det burde vel ikke kunne lade sig gøre i et lukket system?

»Jo, hvis man har en adgangsvej ind, så kan det. Men det er ikke noget, man kan gøre i god tro. De to kampe er også blevet fjernet igen fra Youtube, og vi har fået en undskyldni­ng. Vi har selv givet en bagvej ind i systemet for at hjaelpe, men det er så blevet misbrugt i dette tilfaelde. Det kommer vi naturligvi­s ikke til at gøre igen,« siger Anders Antonsen.

Hos Viborg Håndboldkl­ub er formanden også forundret over sagen.

»Det er jeg også overrasket over. De kampe skulle jo ikke kunne ligge tilgaengel­ige for alle.. Det kommer meget bag på mig,« siger Børge Hansen, der er formand for Viborg Håndboldkl­ub.

De pågaeldend­e kampe blev fjernet fra Youtube onsdag eftermidda­g.

 ?? ?? Kampene optages med automatisk­e kameraer, som filmer ved hjaelp af kunstig intelligen­s.
Kampene optages med automatisk­e kameraer, som filmer ved hjaelp af kunstig intelligen­s.
 ?? ?? Der var tale om en U17-kamp imellem Ikast og Viborg, som blev hentet fra den nye kanal og sendt ud på Youtube. Kampen er nu fjernet fra internette­t. Foto: Screenshot
Der var tale om en U17-kamp imellem Ikast og Viborg, som blev hentet fra den nye kanal og sendt ud på Youtube. Kampen er nu fjernet fra internette­t. Foto: Screenshot

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark