Jyllands-Posten

Stands jammeren, afskaf bededagen, og lad os styrke Europas forsvar

- PER NYHOLM Publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Under et kortvarigt besøg i Danmark går det op for mig, at nationen hidsigt diskuterer, om store bededag skal bevares eller afskaffes. Man må undskylde mig, men det er for ringe. Vi befinder os midt i tredje verdenskri­g, og i faedreland­et koger sindene, fordi regeringen, måske lidt utradition­elt, forsøger at skaffe penge til Danmarks og i den sidste ende til Europas forsvar.

I et af konflikten­s kernelande med ansvar for farvandene mellem Østersøen og Nordsøen samt store dele af Nordatlant­en himler fagbevaege­lse og folkekirke op om, hvad denne uhellige alliance kalder et uhørt angreb på … ja, på hvad? På en politisk indført, laengst profaneret helligdag, hvis afskaffels­e ifølge regeringen­s forslag skal nemme genopbygni­ngen af vort forsømte forsvar, herunder dette forsvars forreste linje, som er Ukraine.

Fagbevaege­lsen pukker fantasiløs­t på egne snaevre interesser. Hvor udansk. Kunne praesteska­bet mon bekende sig til kristendom­mens 1.500 år gamle laere, at den gode krig, er den krig, der forsvarer menneskets ret til liv, vaerdighed og ejendom, mod den onde krig, som er angrebskri­gen, i det foreliggen­de Ruslands uprovokere­de, ekstremt brutale overfald på et fredeligt naboland? Kunne man i kirkerumme­t forlige sig med, at den gode krig koster penge, at disse penge skal findes, og at der er penge i bortfaldet af en helligdag, som for laengst har mistet sit kristne indhold?

Der hyles og jamres uden tanke for, at vi har at gøre med et rusVestens sisk-fascistisk angreb på Europas civilisati­on, uden tanke for, at Danmarks militaergr­aense i det 21. århundrede ikke er Kongeåen, men linjen fra Finske Bugt til Sortehavet, uden tanke for at forsvaret af Europa og Vesten som helhed skal finansiere­s.

Kunne regeringen vaere gået mere paedagogis­k til vaerket? Utvivlsomt, men at to så danske institutio­ner som fagbevaege­lsen og folkekirke­n opfører sig som politiske pattebørn, er skammeligt. Ser de ikke – eller de lader hånt om – at deres kampagne tjener Rusland, ikke Europa, ikke Ukraine og slet ikke Danmark?

krigsmål er at sikre Ukraines eksistens som suveraen republik, dernaest at traenge Rusland tilbage til den internatio­nale graense. Vladimir Putins nu et år gamle overfald på Ukraine er den tro gentagelse af Adolf Hitlers overfald på Ukraine i 1941: folkemord, krigsforbr­ydelser og forbrydels­er mod menneskehe­den, løgn og bedrag, paranoia og vildt eskalerend­e trusler. Rusland skal bringes dertil, hvor dette monster i sine skiftende skikkelser gennem 500 år – zaristisk, kommunisti­sk og fascistisk – ikke laengere udgør en trussel mod Vesten. Midlerne er der, sine steder mangler viljen.

Rusland skal bringes dertil, hvor dette monster i sine skiftende skikkelser gennem 500 år – zaristisk, kommunisti­sk og fascistisk – ikke laengere udgør en trussel mod Vesten.

Jeg ankom til Københavns Hovedbaneg­ård i en tidlig aftentime og konstatere­de, at den majestaeti­ske, stadig naesten intakte hal var smykket med en faneborg bestående af Dannebrog og Ukraines blå og gule flag. Den følgende morgen vajede ukrainerne­s fane i blaesten over JP/Politikens hus på Rådhusplad­sen. Smukt og godt i sin symbolik. Det kan naeppe vaere for meget forlangt, at det arbejdende og det kristne Danmark leverer en dag – en eneste dag om året – med det for øje, at symbolikke­n udmøntes i brugbare kontanter til sikring af vore borgerlige, religiøse og andre rettighede­r, stillet som vi er over for en barbarisk fjende.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark