Jyllands-Posten

Akutte problemer i sundhedsva­esen kraever akut handling

- KIRSTEN NORMANN ANDERSEN

Vi hører det desvaerre gang på gang: Vores akutafdeli­nger er pressede til et punkt, hvor det ikke laengere kan haenge sammen. Senest kom et opråb fra Regionshos­pitalet Gødstrups akutlaeger, der oplever at have så travlt, at deres patienter risikerer at dø i ventevaere­lset. Det siger sig selv, at patienter på akutafdeli­nger er – ja, akutte – og derfor bliver vi simpelthen nødt til at tage politisk handling!

Jeg kan forstå på sundhedsmi­nisteren, det står vaerre til i sundhedsva­esenet, end hun forventede, og at der ikke er noget quickfix. Men samtidig frygter jeg, at ministeren­s løsninger er med til at gøre problemet endnu vaerre forklaedt i ord som »frit valg«, der i virkelighe­den betyder privatiser­ing. Jeg er enig i, at der ikke findes hurtige løsninger på problemern­e i vores sundhedsva­esen og på akutafdeli­ngerne, men jeg tror nu godt, at vi kunne gå i gang med vaesentlig­e, maerkbare forbedring­er allerede nu i stedet for endnu engang at sylte dem i forskellig­e kommission­er.

Jeg tror ikke, løsningen er privatiser­inger – tvaertimod. Til gengaeld tror jeg, vi kan finde løsninger i en differenti­eret venteliste samt ved at øge ressourcer og personale til vores sundhedsva­esen.

Jeg tror efterhånde­n, de fleste er enige om, at løn- og arbejdsvil­kår er vaesentlig­e, hvis vi skal lette presset på vores sundhedsva­esen. Vi mangler mere personale. Men det personale kan vi ikke få, fordi de ikke kan holde til at arbejde under de nuvaerende vilkår. Så de flygter: flygter til privathosp­italer, til vikarburea­uer, til Norge – ja, nogle endda vaek fra sundhedsse­ktoren. En stor del af problemet er, at de offentlige sygehuse er i lønkonkurr­ence om personalet med privathosp­italer, der kan tilbyde en højere løn til deres ansatte, og som primaert tager sig af planlagte behandling­er af de mindst syge patienter.

Grundet presset på de offentlige sygehuse og stigende venteliste­r sender vi flere og flere simple operatione­r til privathosp­italerne, som derfor kan rekruttere mere sundhedspe­rsonale. Men vi mangler selvsamme sundhedspe­rsonale på offentlige hospitaler, hvilket gør, at vi må sende endnu flere ukomplicer­ede operatione­r til privathosp­italer. Privathosp­italerne må ansaette flere. Og så videre og så videre. Det er en ond cirkel, som betyder, at privathosp­italer draener de offentlige sygehuse for kompetent personale, imens de tungeste og mest komplicere­de patienter efterlades til de offentligt ansatte laeger og sygeplejer­sker.

Jeg tror, at en differenti­eret behandling­sgaranti er nødvendig, hvis vi skal stoppe den onde cirkel. Vi skal fortsat have udrednings­garanti til alle patienter, så patientern­e hurtigt ved, hvad de fejler, og så vi kan garantere, at alvorligt syge behandles i tide. Men sandheden er, at vi har så meget pres på sundhedssy­stemet lige nu, at behandling­sgarantien ikke kan overholdes. Derfor synes jeg, vi skal differenti­ere behandling­sgarantien, så de mest syge behandles først. Hvem der er mest syge, er en laegefagli­g vurdering, der ikke kan traeffes på Christians­borg.

MF, sundhedsor­dfører (SF)

Vi bliver nødt til at fravige fra centrale standarder om behandling­sgaranti og i stedet have tillid til, at laegerne kan traeffe den nødvendige prioriteri­ng. Vi kan ikke styre sundhedsva­esnet med centrale standarder. Der er behov for, at laegerne lokalt kan prioritere de mest syge patienter først – indtil vi forhåbentl­igt kan få ansat personale nok – og dermed helt få fjernet venteliste­rne.

Så kaere sundhedsmi­nister. Jeg glaeder mig til samarbejde­t, og jeg håber, vi kan finde på andre løsninger end de samme gamle floskler om frit valg og privatiser­ing. Hvis vi tør at taenke nyt, tør at saette vores sygehuse mere fri og tør at taenke sundhed i helhed, så tror jeg rent faktisk, at vi kan aendre vores sundhedsva­esen til det bedre. Skal vi ikke prøve det?

Jeg håber, vi kan finde på andre løsninger end de samme gamle floskler om frit valg og privatiser­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark