Jyllands-Posten

Det er ynkeligt, når maend vil tvinge kvinder i uniform

- MARTIN HENRIKSEN

Jeg er stor tilhaenger af vaerneplig­t – til maend.

Og jeg er stor tilhaenger af, at kvinder, som gerne vil have mulighed for at tjene deres land militaert, får og har adgang til det.

Så kan man altid diskutere, om der er noget ved de eksisteren­de regler, som skal justeres. Men grundlaegg­ende er det nuvaerende system indrettet på en rimelig måde. Dog burde vi indkalde langt flere danske vaerneplig­tige, og vi burde forlaenge vaerneplig­tstiden.

Man kunne også åbne for at indkalde vaerneplig­tige som 16- eller 17-årige, hvilket givetvis også kunne medvirke til at få nogle unge knaegte rettet til, også så de brugte deres tid på noget fornuftigt i stedet for at rende forvirret rundt i uddannelse­ssystemets snørklede gange.

Og når forsvaret mangler soldater, så kunne man passende starte med at indføre vaerneplig­t for grønlandsk­e og faerøske maend, hvilket vil vaere ganske rimeligt, taget i betragtnin­g af at forsvaret er til stede, støtter og hjaelper til i alle dele af rigsfaelle­sskabet.

Jeg er nok bare så gammeldags, at jeg ikke bryder mig om tanken om, at kvinder skal tvinges til at slås for de maend, der ikke selv gider, eller som ikke har laert at tage sig sammen, når det gaelder.

Det er i min optik – i en forsvarsog krigssitua­tion – først og fremmest mandens opgave at kaempe for sit hjem og sit land og så tage de taesk, der måtte følge med det.

Det udelukker på ingen måde den staerke, seje kvinde (som vi heldigvis har masser af) fra at yde en frivillig, brav og vaerdifuld indsats, men jeg mener ikke, at det er rimeligt, at vi i et militaersy­stem indbygger de samme kamp- og krigsforve­ntninger til kvinder, som vi gør i forhold til maend.

Medlem af Stevns kommunalbe­styrelse, partiuafha­engig

Og i øvrigt – er det bare mig, eller er der ikke noget ynkeligt over snakkende skrivebord­smaend i nystrøgne skjorter og paene jakkesaet med velpolstre­de bankkontoe­r, der vil tvinge kvinder til at kaempe på deres vegne?

Vaerneplig­t er til maend, og vaerneret er til kvinder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark