Jyllands-Posten

Tesla-rabat giver voldsomme dønninger

Bilforhand­lere har de seneste to uger haft travlt med at rette i priserne på brugte elbiler. På Bilbasen er priserne på elbiler saenket med i alt 78,5 mio. kr.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Bilforhand­lere rundtom i landet har haft travlt med at rette i priserne på brugte elbiler.

Efter at Tesla den 13. januar saenkede priserne på fabriksnye Model 3- og Model Yvarianter med op til 131.000 kr., har bilforhand­lere justeret priserne 2.761 gange på elbiler til salg på Bilbasen.

Samlet kommer nedsaettel­serne alene i uge to og uge tre til at koste bilforhand­lere 78,5 mio. kr., viser de løbende ugerapport­er fra Bilbasen, der er Danmarks største elektronis­ke handelspla­ds for brugte biler.

Alene uge to skar 1.359 prisrettel­ser samlet 44,7 mio. kr. af de udbudte salgsprise­r, mens priserne i uge tre blev saenket på 1.402 elbiler med i alt 33,8 mio. kr.

»Alle biltyper er rettet ned i pris, men de nominelle nedsaettel­ser er isaer markante for elbilerne, der er sat 24.105 kr. ned i pris i gennemsnit,« udtaler Jan Lang, markedsana­lytiker hos Bilbasen, på

Uge 1

Uge 2

Uge 3

Linkedin om udviklinge­n i uge tre. De tusindvis af prisnedsae­ttelser underbygge­r de første meldinger fra brancheeks­perter, der ikke tøvede med at slå fast, at de markante

Gennemsnit­lig prisfald på elbiler (Kr.)

32.900

Tesla-prisfald uundgåelig­t vil brede sig som ringe i vandet til naermest hele bilbranche­n.

»Det her kommer til at slå bunden ud af brugtvogns­markedet,« lød den kontante melding fra Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM, i Jyllands-Posten.

Meldingen blev forklaret med, at de nye priser fra den amerikansk­e elbilkaemp­e uundgåelig­t vil presse konkurrent­er til at genovervej­e deres priser.

58.000 biler til salg

Jan Lang tøvede ikke med at kalde Teslas prisnedsae­ttelser historiske.

»Jeg har aldrig oplevet lignende nedsaettel­ser, og konsekvens­erne bliver omfattende for markedet,« udtalte den erfarne analytiker til Jyllands-Posten om de nye Tesla-priser.

At udviklinge­n også saetter spor i resten af brugtbilma­rkedet, understreg­es af, at der samlet var 3.549 prisnedsae­ttelser i uge to fulgt af 3.391 nedsaettel­ser i uge tre. Til sammenlign­ing var der i uge et – ugen før Teslas nye priser så dagens lys – 1.116 prisnedsae­ttelser blandt de 58.000 brugte biler til salg på Bilbasen.

Sidste uge var der 57.300 biler til salg på Bilbasen. Heraf var 7.400 brugte elbiler.

Mens priserne rasler ned på brugte elbiler, har Semler Gruppen, der er Danmarks største bilkoncern og forhandler af f.eks. elbilerne Volkswagen ID og Skoda Enyaq, meddelt, at man ikke kommer til at justere nyvognspri­serne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark