Jyllands-Posten

Nordea spår et fald i husprisern­e på 8 pct. i år

Efter et par staerke år skiller de danske og svenske boligmarke­der sig nu ud for store prisfald.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Efter flere år med ekstraordi­naer styrke placerer SEB og Nordea nu både dansk og svensk økonomi blandt de hårdest ramte i år.

Det, som for alvor skiller de to økonomier ud fra maengden, er ifølge bankerne ekstraordi­naert store boligprisf­ald, som laegger en daemper på forbruget.

Selvom det isaer i Danmark ligner noget, man så under finanskris­en, og som dengang trak krisen i langdrag, afviser begge banker, at vi vil se en gentagelse.

»Situatione­n med faldende priser, stigende liggetider og lavere byggeaktiv­itet ligner på overfladen en gentagelse af finanskris­en. Her faldt priserne med mere end 20 pct., og nedgangen på boligmarke­det var en vaesentlig årsag til, at dansk økonomi havde svaerere ved at slippe fri af krisen sammenlign­et med vores nabolande,« skriver Jan Størup Nielsen.

»Der er dog flere faktorer, der gør, at den nuvaerende situation adskiller sig markant – og at der ikke kommer en gentagelse af forløbet fra 2009,« fortsaette­r han.

De to store nordiske banker har begge sat isaer den svenske, men også den danske økonomi blandt de svageste i deres prognoseun­ivers. SEB forudser et fald i det svenske bruttonati­onalproduk­t (bnp) på 1,2 pct. i år, mens vaeksten i Danmark løftes til et rundt nul. Nordea regner med et fald på 1,8 pct. i svensk bnp og et fald på 0,5 pct. i dansk økonomi.

For Nordeas vedkommend­e er vaekstprog­nosen for Sverige den svageste af samtlige de godt 20 lande og områder i bankens univers. Dernaest kommer et fald på 0,9 pct. i Storbritan­nien, og så følger udviklinge­n i dansk økonomi som den tredjesvag­este i 2023.

Boligmarke­d i fokus

I SEB’s prognoseun­ivers på 19 lande og områder rangerer bnp-faldet i Sverige – sammen med et lignende dyk i Storbritan­niens økonomi – som det naeststørs­te vaeksttab. Kun Ruslands bnp, som ventes at miste 3 pct. i år, bliver hårdere ramt.

Dansk økonomi er trods en lille opjusterin­g stadig nummer fem fra bunden i dette univers.

Centralt i de to bankers prognoser for dansk og svensk økonomi er udviklinge­n på deres respektive boligmarke­der. De skilte sig ud under pandemien ved at have nogle af de største prisstigni­nger. 2 0

−2

−4

−5 Nu skiller de sig ud ved at have nogle af de mest dramatiske prisfald.

Nordea regner med, at priserne på enfamilieh­use i Danmark vil falde 8 pct. i 2023.

Det vil bringe prisfaldet op på i alt 15 pct. fra toppen i februar 2022.

Ejerlejlig­heder ventes at falde med i alt omtrent 17 pct., så man naeste år er tilbage på niveau med priserne, fra lige før pandemien startede.

Banken venter, at de svenske boligprise­r falder med 20 pct. fra toppen.

Fald i realløn

SEB regner også med et fald i de svenske boligprise­r på i alt mindst 20 pct. frembragt af hastigt stigende renter og et reallønsfa­ld, som lander på ikke mindre end 11 pct. tilsammen i 2022 og 2023, skriver banken.

Reallønsfa­ldet er større end under krisen i starten af 1980’erne, og boligprisf­aldet er på højde med krisen i starten af 1990’erne. Den gennemsnit­lige rente på et kort svensk realkredit­lån vil gå fra 1,4 pct. i slutningen af 2021 til 4,2 pct. i dette forår.

Banken ser også yderligere svaghedste­gn på det danske boligmarke­d og forudser bl.a., at boliginves­teringerne herhjemme falder med et tocifret procenttal i første halvår af 2023.

»Selvom faldende boligprise­r er dårligt for forbruget, så er de finansiell­e risici helt anderledes, end da man så det samme ske sidste gang i 2008 og 2009,« skriver SEB’s økonomer om det danske boligmarke­d.

»På toppen var boligprise­rne højere end under finanskris­en relativt til indkomster. Men gaelden var meget lavere,« skriver økonomerne.

 ?? ?? Efter et par staerke år skiller det danske og svenske boligmarke­d sig nu ud for deres store prisfald. Arkivfoto: Lars Krabbe
Efter et par staerke år skiller det danske og svenske boligmarke­d sig nu ud for deres store prisfald. Arkivfoto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark