Jyllands-Posten

Tiden er moden til ESG-indsatser, der gør en konkret forskel

Vi saetter ikke fart på den grønne omstilling med afsaet i rapporteri­ng og regler alene.

- ESBEN JUUL HANSEN

Leder af KPMG’s ESG Impact Hub

Vi bliver i denne tid ramt af en bølge af tiltag, der skal styrke vores fokus på ESGrelater­ede aktivitete­r inden for miljø, samfund og ledelse. Vi kan også se, at maengden af kapital, der allokeres til grønne investerin­ger, stiger, samtidig med at politikere og virksomhed­sledere saetter gang i store og ambitiøse infrastruk­turprojekt­er.

Alle de her ting sker med det formål at styrke den grønne omstilling, bremse klimaforan­dringerne, styrke vores økosysteme­r, styrke biodiversi­teten mv.

Vi håber alle, at det virker. At vi får sat skub i forandring­er og får afbødet nogle af de vaerste konsekvens­er af de forandring­er, vi har skabt. Meget kan vi ikke lave om på nu, og vores evne til at bremse de vaerste forandring­er afhaenger af vores evne til at implemente­re løsninger, som skaber forandring­er og har den rette indvirknin­g – impact.

Det store fokus på overholdel­se/compliance og storytelli­ng skal erstattes eller suppleres af handling. Handlinger, der reducerer vores emissioner og aendrer ressourcet­raekket på vores natur. Circularit­y Gap-rapporten fra 2023 viser, at vores forbrug kun er 7,2 pct. cirkulaert.

Det betyder, at langt, langt størstedel­en af vores forbrug er baseret på nyudvundne ressourcer. Så selvom der er mere fokus på genanvende­lse, stiger efterspørg­slen, og det betyder, at ressourcet­raekket øges.

Impact er derfor helt centralt. De initiative­r, vi saetter i gang, skal reducere vores ressourcet­raek, og nye initiative­r og investerin­ger skal screenes for deres påvirkning på ESG-relaterede områder. Vi skal som borgere vaere langt mere kritiske, ligesom de politiske tiltag, der saettes i vaerk, skal vaere mere omfattende. Vi bliver som borgere også nødt til at vaere imødekomme­nde over for de afsavn, vi i givet fald må vaere nødt til at tage på den konto – også selvom det måske kommer til at gøre lidt ondt.

Et andet centralt aspekt er, at vi skal se ind under overfladen på virksomhed­ers initiative­r. Er de nu også så gode som de siger, og gør de alt, hvad de kan? Mange forandring­er er komplekse og tager lang tid. Men man skal vaere aerlig i sin måde at fremstille det på, ligesom man skal vaere tydelig på, hvad man gør for at skabe den nødvendige forandring.

Hvis vi kan skabe den transparen­s, kan vi også styrke vores faelles afsaet for dialog om forandring­er, og hvad vi kan gøre for at styrke dem. Derfor er det nødvendigt at grave ned i materien af ESG-initiative­rne og bedømme dem med afsaet i impact og ikke i compliance, kommunikat­ion eller rapporteri­ngsteknik. Du kan sagtens lave en god rapport uden at have gjort saerligt meget forskel i den virkelige verden.

FINANS IMPACT Award, som KPMG er med til at uddele, er en måde at gå ind i den dialog på. Vi vil gerne styrke afsaettet for reel impact, og vi mener, at en af vejene til det er at styrke grundlaget for, hvordan vi bedømmer de indsatser, der er sat i vaerk.

Virker de, og hvad investerer virksomhed­erne reelt? Er der reelt set tale om forandring­er, eller er det business as usual med grøn maling på facaden?

Så hvis du mener, at din virksomhed gør en konkret forskel inden for klima og social ansvarligh­ed, opfordrer jeg dig til at indsende din case til os.

Vi har som samfund brug for at kende til og blive inspireret til handling af så mange gode eksempler, som vi overhovede­t kan komme i tanker om.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark