Jyllands-Posten

Topfolk opfordrer til Kinaexit: Dramatisk, men alternativ­et kan blive vaerre

Anders Fogh Rasmussen (V) opfordrer danske virksomhed­er til at drosle ned i Kina. Beskeden får blandede modtagelse­r i dansk erhvervsli­v. Man kan og bør ikke fravaelge så stort et marked, lyder det fra flere erhvervsle­dere.

- IBEN SCHMIDT KRESTEN ANDERSEN JETTE ELBAEK MARESSA iben.schmidt@finans.dk kresten.andersen@finans.dk jette.maressa@jp.dk

Hvis danske virksomhed­er vil undgå store tab, bør de gradvist traekke sig ud af Kina. Sådan lyder den kontante udmelding fra tidligere statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V), der opfordrer danske virksomhed­er til at laere af krigen i Ukraine.

Den opsigtsvae­kkende opfordring møder nu opbakning fra Jørgen Huno Rasmussen, som bl.a. er tidligere topchef i FLSmidth og tidligere formand for Tryg og Lundbeckfo­nden.

»Kina er et kaempe marked med lave produktion­somkostnin­ger, men der er en ny dagsorden efter Ukraine-krigen og en politisk risiko, som er øget,« siger han i et interview med JyllandsPo­sten.

Udmeldinge­n skal ses lyset af krigen i Ukraine, hvor mange europaeisk­e virksomhed­er sidste år blev tvunget til at afbryde forretning­saktivitet­er i Rusland.

»Virksomhed­erne kigger ind i en situation, hvor de kan blive tvunget til at traekke sig med meget kort varsel fra et land. Det var ikke realistisk for 5-10 år siden, men det er det i dag. Og jeg mener, det er vaerd at overveje at forberede sig på det og gøre det i god tid,« siger Jørgen Huno Rasmussen.

Den seneste tid er spaendinge­rne mellem Kina og Taiwan taget til. Invaderer Kina Taiwan, kan Vesten gribe til sanktioner mod Kina, som vil have »mere dramatiske konsekvens­er end med Rusland, fordi samhandlen med Kina er så meget større,« siger Jørgen Huno Rasmussen.

Fogh: Reagér i tide

Mange virksomhed­er har »braendt fingrene, fordi de i al hast måtte traekke sig ud af Rusland,« siger Anders

Fogh Rasmussen, der i dag er indehaver af rådgivning­svirksomhe­den Rasmussen Global.

Derfor opfordrer han virksomhed­erne til at handle i tide, hvis Kina fortsaette­r »sin aggressive adfaerd.«

»Du vil se en staerkere og staerkere konflikt mellem den vestlige verden og Kina i de kommende år. Hvis man vil undgå store tab, så skal man gradvist begynde at drosle ned i Kina og finde lavomkostn­ingslande i naerområde­t,« siger han.

Klar over risikoen

Danske virksomhed­er er dog allerede opmaerksom­me på de øgede risici ved at vaere i Kina, fortaeller Andreas Bøje Forsby, seniorfors­ker ved DIIS med fokus på Kina og udenrigspo­litik.

»På den måde sparker Anders Fogh Rasmussen en udgangsdør op, som i forvejen var ved at åbne sig,« siger Andreas Bøje Forsby.

Vi kommer ifølge ham naeppe til at se en krisesitua­tion som i Rusland, hvor danske virksomhed­er bliver tvunget af det kinesiske marked med naesten øjeblikkel­ig virkning.

Kina er afhaengig af et godt forhold til Vesten pga. behov for adgang til markeder og teknologi, siger Andreas Bøje Forsby.

»Det er også derfor, vi har set Kina forsøge sig med en charmeoffe­nsiv over for de vestlige lande. Kineserne er langt mere forsigtige end russerne, så jeg har svaert ved at se for mig, at de skulle kaste sig ud i et vaebnet angreb på Taiwan. Men det er klart, at hvis det skulle ske, er det en helt anden situation. Det vil vaere en game changer.«

Kina har en »enorm betydning for dansk økonomi,« siger Peter Thagesen, underdirek­tør for global handel i DI. Han peger på, at danske virksomhed­er har over 500 dattersels­kaber i Kina, der er verdens andenstørs­te økonomi.

»Danmark var primaert afhaengig af energi fra Rusland, men hvis man forstiller sig en lignende situation med Kina, ville konsekvens­erne vaere helt uoverstige­lige for danske virksomhed­er og forbrugere,« siger han.

Peter Thagesen fortaeller, at man rundtom i landets direktions­lokaler er begyndt at beskaeftig­e sig indgående med geopolitik.

Samme toner lyder fra Tom Behrens-Sørensen, formand i Danish-Chinese Business Forum, der har 100 virksomhed­er som medlemmer, for hvem Kina er et vigtigt marked.

Opfordring til EU

Men Tom Behrens-Sørensen er uenig i, at virksomhed­er skal traekke sig ud af Kina.

»Man kan og bør ikke fravaelge en femtedel af verdens befolkning. Vi skal fortsat proaktivt samarbejde med Kina og afvise opfordring­er til tilbagetra­ekning,« siger han.

I stedet bør EU forsøge at uddybe samarbejde­t med Kina på områder som f.eks. klima og internatio­nale standarder, men det skal ske uden at ende i samme afhaengigh­edsforhold, som Vesten og Rusland endte i, mener han.

»Vi skal vaere staerkere og dygtigere til at definere, hvor vi ikke må vaere afhaengige af Kina.«

Jørgen Huno Rasmussen er aktiv i flere bestyrelse­r, heriblandt i Topsoe A/S, Rambøll Gruppen A/S, Bladt Industries Holding A/S og Terma A/S. Flere af dem har aktivitete­r i eller handel med Kina. Han understreg­er, at han ikke udtaler sig på virksomhed­ernes vegne, men som privatpers­on.

Er det noget, du vil saette på dagsordene­n i de bestyrelse­r, du sidder i?

»Der er stor forskel på, hvor relevant det er for forskellig­e typer virksomhed­er. Generelt er der løbende dialog i bestyrelse­r om fremtidige muligheder og både politiske og kommerciel­le risici ved aktivitet på forskellig­e lokationer. Det gaelder også Kina,« siger han.

 ?? ?? Den største risiko er ifølge tidligere FLS-chef Jørgen Huno Rasmussen, hvis man som virksomhed har produktion i Kina, som kan vaere svaer at flytte, hvor handel er nemmere at skrue op og ned for. Foto: Stine Bidstrup
Den største risiko er ifølge tidligere FLS-chef Jørgen Huno Rasmussen, hvis man som virksomhed har produktion i Kina, som kan vaere svaer at flytte, hvor handel er nemmere at skrue op og ned for. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark