Jyllands-Posten

Ny Maersk-chef får elendig start

Det er ingen god nyhed for Maersk og dets store kunder, at alliancen med MSC brydes. Udfordring­erne tårner sig op for den nye topchef.

- SØREN LINDING soli@finans.dk

virksomhed­sredaktør

Selv om det har ligget i kortene i et stykke tid, er bruddet med den otteårige alliancepa­rtner, verdens nu største containerr­ederi, MSC, ingen god nyhed. Men det er endnu et bevis på, at A.P. Møller-Maersk og den nye topchef, Vincent Clerc, går planken ud i troen på strategien om at integrere containert­ransport og logistik i global skala. Tesen er, at slaget ikke skal slås om at sikre sig mere volumen, men om at saelge flere ydelser til de samme kunder.

Men det store spørgsmål er, om Danmarks største virksomhed alene har et tilstraekk­eligt stort rutenetvae­rk til at kunne tilfredsst­ille de 200 største kunders transport- og logistikbe­hov, som er omdrejning­spunktet for hele strategien. Hvis det ikke er tilfaeldet, kan A.P. Møller-Maersk blive tvunget til at investere i ny kapacitet på linje med mange af de andre rederier, herunder isaer MSC, der i det seneste års tid har kunnet kalde sig verdens største containerr­ederi. Mens danskerne har tabt store globale markedsand­ele i de seneste 5-6 år, har MSC støt udvidet flåden.

Selv om MSC og topchef Søren Toft, tidligere fremtraede­nde Maersk-direktør, går meget stille med dørene, er det åbenbart, at MSC’s strategi er at vaere førende på omkostning­seffektivi­tet og tilbyde de laveste priser. Det giver en kaempe fordel under den igangvaere­nde økonomiske nedtur, hvor volumener nemmere flytter mod de bedste priser. A.P. Møller-Maersks satsning på langtidsko­ntrakter til faste fragtrater kommer til at stå sin prøve. Det er meget muligt, at fragtprise­rne ligger fast, men maengderne er ikke garantered­e. Det gaelder slet ikke i en periode med for store lagre, tøvende forbrugere og usikre økonomiske udsigter.

Risikoen er, at Esplanaden er i gang med at saette sit førerskab på omkostning­sdisciplin i containert­ransport over styr i jagten på vaekst i logistikfo­rretningen, der fortsat er i sin opbygning. Hvis Vincent Clerc ikke passer på, ender A.P. MøllerMaer­sk i et distraet ingenmands­land mellem et halvdårlig­t containerr­ederi og et halvgodt logistikse­lskab – eller vice versa. Det er ingen rar position at vaere i på et tidspunkt, hvor de mange alliancer af containerr­ederier, der har tilført en vis kapitaldis­ciplin, ser ud til at vaere i opløsning. Det kan meget nemt resultere i en af de priskrige, som har haerget containerm­arkedet tidligere og kostet milliarder af amerikansk­e dollars i tabt indtjening.

Om et par uger fremlaegge­r A.P. Møller-Maersk regnskab for 4. kvartal og for hele

2022 sammen med sin resultatpr­ognose for i år. Rekordover­skuddet på driften (ebitda) sidste år på over 250 mia. kr. er i hus, men udsigterne for 2023 er utrolig usikre med et forventet fald på 65-70 pct. Den prognose bliver svaer at lave og hvile på yderst usikre forudsaetn­inger. En truende nedjusteri­ng i sit første år som topchef er det sidste, Vincent Clerc har brug for.

En indtjening i frit fald, vigende markedsand­ele, en alliance i opbrud, stigende omkostning­er og prisfølsom­me kunder varmer godt op under chefsaedet på Esplanaden.

Vincent Clerc bliver syretestet fra første faerd.

er virksomhed­sredaktør og erhvervsko­mmentator på Finans. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark