Jyllands-Posten

Topøkonom forudser mere tumult: Flere voldsomme op- og nedture

Vi er midt i et økonomisk regimeskif­t og et opgør med de tanker, som har styret verdensøko­nomien siden midten af 1980’erne, mener topøkonome­n Jan Loeys.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Mange føler, at de har set rigeligt med bølgegang i verdensøko­nomien de seneste år. Men det markerer måske kun starten på en laengere periode med flere søsygefrem­kaldende bevaegelse­r.

Det vurderer Jan Loeys, som igennem sine nu naesten 36 år hos den amerikansk­e storbank J.P. Morgan har specialise­ret sig i at saette ord og tal på de underligge­nde strømninge­r, der driver forandring­er i markeder og økonomi.

»Finansmark­edet og centralban­kerne håber alle på, at det her er en engangsfor­eteelse. At en opbremsnin­g eller recession vil bringe inflatione­n tilbage til 2 pct. eller lavere, og at alt vil vende tilbage til normal. Men sådan bliver det ikke. Vi vil se flere hyppigere udsving i makroøkono­mien fra nu af,« siger Jan Loeys til Finans.

Op- og nedture

Han forventer, at vi vil se flere voldsomme op- og nedture og kortere økonomiske cyklusser i den kommende tid.

»Hver gang økonomien falder sammen, vil vi se beslutning­stagere, om det er pengeeller finanspoli­tiske, skynde sig ind for at bringe økonomien tilbage i fuld beskaeftig­else og folk tilbage i arbejdssty­rken. Det er det, som vil skabe større udsving,« siger han.

Jan Loeys laeste på universite­tet under oliekriser­ne i 1970’erne, som blev kilden til en stor bølge af inflation. Han var økonom hos den amerikansk­e centralban­k i 1980’erne, da den knuste verdensøko­nomien for at komme inflatione­n til livs.

Det lykkedes, selvom det fremkaldte en dyb recession i det meste af verden.

Kuren blev dog også startskudd­et på en lang periode, som man efterfølge­nde har døbt »the great moderation« (det store mådehold, red.).

Den blev kendt for sine langtrukne optursperi­oder, afdaempede økonomiske udsving, faldende inflation og lave renter i hele verden.

Perioden var praeget af, at centralban­ker over hele verden gjorde op med 1970’ernes vattede tilgang til at bekaempe inflation. I stedet skruede de nu bissen på, så snart der var optraek til ballade.

Inflations­mål

Men efter opgøret i 1980’erne blev centralban­kerne mere uafhaengig­e og fik råderum til at haeve deres renter for at bremse økonomien.

Den markerede også et skridt vaek fra den keynesians­k inspirered­e finanspoli­tik, der siden Anden Verdenskri­g havde skabt velfaerdss­tater i forskellig­e afskygning­er i Vesten.

Efterhånde­n blev man så god til at kontroller­e hastighede­n i økonomien, at mange centralban­ker indførte inflations­mål på omkring 2 pct. – en inflation, som var naesten utaenkelig­t lav i 1970’erne og 1980’erne.

Mange regeringer i Vesten fokuserede også mere på udbudsrefo­rmer, der bl.a. øgede arbejdsudb­uddet i stedet for at få folk i arbejde.

Det mindskede risikoen for overophedn­ing og inflation, men overlod mere af arbejdet til økonomien.

For lavt blus

Perioder med rolige økonomiske opsving varede nu pludselig 10 år fremfor de mere kompakte fem år, som var normalen før i tiden, fortaeller Jan Loeys.

»Den inflations­religion varede i årtier og spredte sig til stort set alle centralban­ker i verden. Mange landes forbrugere og virksomhed­er nød godt af det,« siger Jan Loeys.

Men der var også omkostning­er ved det regime.

»Målet med pengepolit­ikken var at skabe en stabil inflation. Men ved at sikre at økonomien ikke overophede­de, så endte man med konstant at køre den på for lavt et blus. Det betød, at ledigheden i mange lande ofte var højere, end den burde,« siger Jan Loeys.

Utilfredsh­ed

Globaliser­ingen, de frie markeder og de tilsynelad­ende endeløse opsving skabte vindere blandt virksomhed­er og aktionaere­r og forbrugere med penge.

Men den skabte også stigende ulighed, påpeger han. Uligheden skabte stigende utilfredsh­ed blandt vaelgere.

Det har de seneste år fået regeringer tilbage i det aktivistis­ke spor og til at tage mere afstand fra globaliser­ingen.

Laegger man dertil de geopolitis­ke spaendinge­r mellem bl.a. Kina og USA oveni, så har man ifølge Jan Loeys opskriften på et nyt paradigmes­kift med flere udsving og højere inflation.

»Pendulet er svunget tilbage fra frie markeder og uhaemmet kapitalism­e til mere indblandin­g fra regeringer, mere industripo­litik og mere modstand mod globaliser­ing. Regeringer vil gerne have økonomiern­e så taet på fuld beskaeftig­else som muligt altid,« siger Jan Loeys.

Kompasset er vaek

Samtidig har centralban­kerne de seneste år ifølge Jan Loeys mistet deres kompas. Det er blevet svaerere for dem at forudse den økonomiske vaekst, og hvordan den spiller sammen med inflation og renter, mener han.

I stedet bliver centralban­kerne mere aktivistis­ke og kortsigted­e og er dermed med til at skabe røre i den økonomiske andedam, mener han.

»Centralban­kerne er begyndt at indse, at deres viden om, hvordan deres handlinger forplanter sig til inflations­pres, ikke er, hvad de troede. De erkender nu, at de flyver blindt. Det betyder, at de bliver nødt til at gøre tingene på en ny måde,« siger Jan Loeys.

 ?? ?? De fire amerikansk­e centralban­kchefer, som har vaeret drivkraeft­er bag det gamle regime. Fra venstre: Janet Yellen (20142018) fulgt af Paul Volcker (1979-87), Alan Greenspan (1987-2006) og Ben Bernanke (2006-14). Foto: Pete Marovich/ Bloomberg
De fire amerikansk­e centralban­kchefer, som har vaeret drivkraeft­er bag det gamle regime. Fra venstre: Janet Yellen (20142018) fulgt af Paul Volcker (1979-87), Alan Greenspan (1987-2006) og Ben Bernanke (2006-14). Foto: Pete Marovich/ Bloomberg
 ?? ?? Jan Loeys, topøkonom hos den amerikansk­e storbank J.P. Morgan Chase, mener, at økonomien og finansmark­ederne er under hastig forandring.
Jan Loeys, topøkonom hos den amerikansk­e storbank J.P. Morgan Chase, mener, at økonomien og finansmark­ederne er under hastig forandring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark