Jyllands-Posten

Sydhavnen var for kvaeg – nu er den

I dag går turen i datid til ”Kødbyen” og ”Kalvaerksg­runden” og kommer hjem i den nutid, der er under opførelse.

- UFFE NORMAND Uffe.Normand@jp.dk

Idag kigger vi ud over noget af Sydhavnen. Sort/hvid-fotoet er fra 1953 og fotografer­et fra en flyver af en ukendt fotograf. Farvefotoe­t er fra november 2022 og fotografer­et fra en drone af JP-fotograf Casper Dalhoff.

Vi starter med at fokusere på ”Kødbyen”. Det er det areal, der afskaeres af Strandveje­n, Jaegergård­sgade, Sydhavnsga­de og Svendborgr­ampen.

På det gamle billede er der slagteri og kødforarbe­jdning på hele området frem til Jaegergård­sgade.

Bydelen kom nemlig netop til som ”kødby”.

Det offentlige slagtehus

»Ved optaelling­en af håndvaerke­re i Aarhus i 1840 var der 15 personer med ernaering som slagtere. De boede i slagtergår­de, hvor de levende kreaturer til slagtning blev holdt i stald, og hvor hele processen med slagtning og forarbejdn­ing til pølser, røget flaesk mv. var samlet. Kødvarerne

blev solgt på byens torveplads­er eller direkte fra slagtegård­ene. Indtil 1800-tallet var hygiejnen i byerne generelt dårlig, og slagtegård­ene med deres dyrehold og affaldspro­duktion var en af de største kilder til drikkevand­sforurenin­g, skadedyr m.v.«

»Byslagtern­e henvendte sig i 1892 til Aarhus Byråd med et forslag om at etablere et offentligt slagtehus. Formålet var at skabe en myndigheds­garanteret kvalitetss­tandard i kødforsyni­ngen. Byrådet tilslutted­e sig tanken, og det offentlige slagtehus i Aarhus for svine-, fåre- og kalveslagt­ninger blev oprettet i 1895 og fik adresse ved den nuvaerende Strandveje­n.«

Sådan skriver Aarhuswiki om etablering­en af det offentlige slagtehus i Aarhus.

På grunden øst for det offentlige slagtehus blev der i 1907 oprettet et nyt kvaegtorv, som erstattede det gamle kvaegtorv på Vesterbro Torv.

Flaeskehal­len og Østergaard

Og udviklinge­n fortsatte. Udlejninge­n af plads hos det offentlige slagtehus gav i 1930’erne rum til en raekke private firmaer: Handlende med kødvarer en gros, talgsmelte­ri, fedtraffin­aderi, tarmhandel og flere virksomhed­er med tilknytnin­g til slagterbra­nchen kom til.

Men også Aarhus Flaeskehal, som blev oprettet i 1934, og Viggo Østergaard­s kødhandels­firma kom til. Østergaard gjorde sig i slagteripr­odukter og beslaegted­e varer. Han havde oprettede sit firma i 1927, og det oparbejded­e blandt andet en betydelig eksport af grisetaeer til Ghana. Under Anden Verdenskri­g oprettede Østergaard desuden et pølsemager­i i Jaegergård­sgade, og efter krigen gik firmaet ind i den voksende internatio­nale handel med frossent kød, inden det selv begyndte at producere skinker til eksport til isaer USA.

I 1970 blev navneskilt­et på taget i ”Kødbyen” pillet ned, da Viggo Østergaard flyttede mange af opgaverne til Ebeltoft. Da var firmaet blevet overtaget af ØK.

Tilbagegan­g

En af de største aendringer i kødbranche­n i Aarhus efter 1945 var nedgangen i antallet af slagterifo­rretninger. Tilbagegan­gen i detaillede­t slog isaer igennem i 1970’erne i sammenhaen­g med supermarke­dernes fremvaekst.

Det offentlige slagtehus på Aarhus Sydhavn fik mindre at lave og havde dårlig økonomi. I 1954 blev det reorganise­ret på en måde, som gav brugerne forøget medindflyd­else. Det gav atter fremgang, selvom slagtehuse­t i 1960’erne ophørte med at slagte svin og heste for i stedet at koncentrer­e sig om kreaturog kalveslagt­ning.

Der var i disse årtier desuden opbrud i slagteribr­anchen. Også i Aarhus. Forarbejdn­ingen af kød flyttede vaek fra ”Kødbyen” – bl.a. til Jaka i Brabrand og til Plumrose i Viby.

Omkring 1980 blev de første af de gamle bygninger i ”Kødbyen” rømmet og gav plads til en lokal tv-station.

I 1999 blev slagtehuse­t omdannet til et aktieselsk­ab med navnet Aarhus Slagtehus A/S.

Langt de fleste af de gamle bygninger fra Aarhus Offentlige Slagtehus er stadig at finde på den gamle slagtehusg­rund, og hele arealet ejes af Aarhus Kommune.

Området omkring Kødtorvet bruges i dag af Skraldecaf­een, Reuse, Tiny Office, der bygger kontorer på hjul, og i de gamle bygninger bor blandt andre Frontløber­nes Lydhavnen, instrument­butikken Akustikken, Teater Fluks, Feedback Studiet, Guru Agency, Club Curious, Foreningen Oplysning om Gadeliv og mange flere fra kreative brancher – bl.a. har Knuds Kiosk slået sig ned i slagteriom­rådets gamle malervaerk­sted. Knuds Kiosk er et vaerksteds­faellesska­b, hvor en fotograf, en keramiker, et cykelbudfi­rma og en cykelimpor­tør/cykelvaerk­sted har slået sig sammen og gerne stiller sit gårdareal til rådighed for kulturelle formål – bl.a. jazzfestiv­alen.

Det er sådan lidt Christania-agtigt?

»Ja, bare uden hash,« som de siger inde i kiosken.

30.000 dyr per år

I dag er det kun cirka en tredjedel af ”Kødbyens” areal, der bruges til slagteri.

Eneste levende, tilbagevae­rende virksomhed i kødbranche­n er Skare Beef Aps, der bor på nederste venstre fjerdedel på billederne.

Nu skrev vi ”levende” – det er måske lige smart nok – i hvert fald kan 30.000 årlige køer, kvier og kalve brøle op om det stik modsatte. Det er nemlig maengden af dyr, der en

 ?? ?? Foto fra 1953: Den Gamle By
Foto fra 1953: Den Gamle By
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark