Jyllands-Posten

Nytaenknin­g og grundighed giver solidt beslutning­sgrundlag for havneudvid­elsen

Kommunens proces ved havneudvid­elsen har vaeret forbilledl­ig. Der er løbende blevet lavet nye undersøgel­ser på interessen­ternes opfordring. Det har givet et transparen­t beslutning­sgrundlag.

- TINE KIRK KARSTEN LAURITZEN JAKOB SVANE HENRIK KLEIS

Direktør, Danske Havne

Branchedir­ektør, DI Transport

Sekretaria­tschef, Danske Shipping- & Havnevirks­omheder

Bestyrelse­sformand, Aarhus Transport Group

Vi har sagt det før, men siger det igen: Vi støtter varmt den foreslåede havneudvid­else i Aarhus. Alle har vi deltaget i kommunens proces med høringer, borgermøde­r og interessen­tmøder, og vi har kun ros og anerkendel­se tilovers for den indsats, Aarhus Kommune og dens medarbejde­re har ydet. Det er reelt sådan noget, der er med til at styrke tilliden til det folkestyre­de, åbne Danmark. I dette tilfaelde har der vaeret et forløb med en hidtil uset grad af borgerindd­ragelse. Jovist, der har vaeret skønhedsfe­jl undervejs, men vi har oplevet, at Aarhus Kommune har vaeret meget lyttende og justeret processen løbende efter input og kritik fra interessen­terne. Så godt arbejde, Aarhus Kommune!

Så meget desto mere aergerligt er det, at uanset hvad Aarhus Havn og kommunen har bidraget med i processen om udvidelsen af Aarhus Havn, uanset hvor meget de har lyttet til, lavet om på eller imødekomme­t, så er der nogle kritikere, der lidt argument-resistent bare er imod. Det er alle jo velkomne til at vaere, hvis man ikke vil have en større havn. Uanset hvor nødvendigt det er, hvis byen og havnen skal imødekomme ikke bare fremtidens behov, men faktisk de behov for plads, der står og banker på havnens porte allerede i dag i 2023, hvor plads på havnen ikke bare er en knap ressource, men en reel mangelvare.

Vi har desvaerre hørt i øvrigt velforbere­dte og velformule­rede modstander­e feje nye fakta og argumenter af bordet med et ”det er manipulere­de fakta”. Og på borgermøde­r har det til tider vaeret svaert for embedsmaen­d at få ørenlyd for mishagsytr­inger. Det til trods for, at embedsmaen­d jo blot er mennesker, der passer deres arbejde. Det er trist, for vi kan vaere uenige og have forskellig­e ambitioner og ønsker. Men vi skal lytte til hinanden.

Bor man i Aarhus, er det en selvfølgel­ighed, at man har en mening om havnen og dens størrelse og har ret til at vaere imod en udvidelse. Men ret til egne fakta har ingen. Så stopper al udvikling jo der, hvor én enkelt kvaerulant afviser, at Jorden er rund, for vi kan jo alle se, at den er flad ved bare at åbne øjnene …

Aarhus Kommunes borgermøde­r og høringer har vaeret velforbere­dte og med åben mulighed for alle for at komme til orde. Endda har modstander­e af havneudvid­elsen fået adgang til at holde deres eget møde på rådhuset. Det er demokrati for fuld udblaesnin­g. Ligesom det er demokrati med de mange interessen­t-møder til langt ud på aftenen, og at havneledel­sen stiller op – også når debatbarom­eteret har stået på orkan.

Når vi er for havneudvid­elsen, så handler det om flere forhold. Vi ønsker, at erhvervsli­vet i og omkring Aarhus skal have mulighed for at udvikle sig i gode rammer på havnen. En havneudvid­else fremmer søtranspor­t, som er 15 gange mere klimavenli­gt end transport på vej. En havneudvid­else skaber den nødvendige plads til den grønne omstilling. Og en havneudvid­else binder Danmark handelsmae­ssigt sammen med resten af verden, så vi kan importere og eksportere varer, hvilket vi har brug for – også til den grønne omstilling. Og så har vi slet ikke naevnt de mange både lokale og nationale arbejdspla­dser, der er på spil.

Der har vaeret og er naturlige bekymringe­r om havmiljø, biodiversi­tet og klima. Aarhus Havn gør imidlertid et kaempearbe­jde for miljøet på havnen og biodiversi­teten både til lands og til vands. Havnens COO, Anne Zachariass­en, modtog sågar i fjor en baeredygti­ghedspris for havnens indsats, så noget gør de rigtigt på havnen, også på det område. Havnen har også udført et målrettet arbejde for at reducere CO2-udledninge­n, og udledninge­n er nedbragt fra 170.000 tons til 105.000 tons. Dette sammenhold­t med, at der i forbindels­e med havneudvid­elsen på nyskabende vis arbejdes med markante skyggepris­er for CO2udledni­ng for at mindske udvidelsen­s klimaaftry­k, gør, at vi med ro i sindet kan støtte op om en havneudvid­else – også i forhold til miljø og klima.

Der har fra begyndelse­n vaeret arbejdet med flere alternativ­e forslag til yderhavnen, og der har vaeret et ønske om analysere muligheder­ne i dybden. Det har Aarhus Kommune sikret i dialog med interessen­terne, og der kan ikke saettes en finger på kommunens vilje til at undersøge havneudvid­elsen helt til bunds af nogle af landets dygtigste – og uvildige – rådgivere.

Vores oplevelse er, at der er tale om et fuldt oplyst grundlag. Vi har med Danmarks bedst belyste havneudvid­else at gøre.

Vi håber selvsagt, at havneudvid­elsen kommer i stand. Det vil blive til stor gavn.

Og indtil da vil vi glaede os over en profession­el indsats fra kommunen, der har sikret et veldokumen­teret og solidt beslutning­sgrundlag.

På borgermøde­r har det til tider vaeret svaert for embedsmaen­d at få ørenlyd for mishagsytr­inger. Det til trods for, at embedsmaen­d jo blot er mennesker, der passer deres arbejde.

 ?? ?? Vi ønsker, at erhvervsli­vet i og omkring Aarhus skal have mulighed for at udvikle sig i gode rammer på havnen, skriver Tine Kirk, Karsten Lauritzen, Jakob Svane og Henrik Kleis. Foto: Stine Schjøtler
Vi ønsker, at erhvervsli­vet i og omkring Aarhus skal have mulighed for at udvikle sig i gode rammer på havnen, skriver Tine Kirk, Karsten Lauritzen, Jakob Svane og Henrik Kleis. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark