Jyllands-Posten

Coronasmit­ten har snydt os – på den gode måde

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Vinteren er mere end halvvejs, og coronaen fortsaette­r stik mod forventnin­gen sin tilbagegan­g. Samtidig er smitten med influenzav­irus og RS-virus på vej ned, viser den seneste tendensrap­port fra Statens Serum Institut (SSI).

Med andre ord har coronaviru­sen tilsynelad­ende snydt os på den gode måde. Vinterbølg­en er udeblevet.

»Det ser fornuftigt ud på alle parametre, men med en epidemi ved man jo aldrig, hvad der venter i horisonten. Der er dog ingen tegn på helt nye varianter på vej ude i verden. Det er en suppe af omikronvar­ianter, som er på spil, og det kunne tyde på, at den er ved at miste pusten,« siger overlaege og sektionsle­der Bolette Søborg, SSI.

Fra uge to til tre er antallet af smittede i alle aldersgrup­per faldet. Selv om langt faerre lader sig teste, falder positivpro­centen blandt de testede også, så det forsat er et validt billede af situatione­n. Målinger af spildevand­et viser samme knaekkede kurve.

En af forklaring­erne på, at danskerne holder smitten stangen, er ifølge Bolette Søborg den store vaccinatio­nstilslutn­ing, hvor ikke mindst det fjerde boostersti­k fra efteråret har vist en god effekt.

Også på de hårdt pressede sygehuse kan man ånde en smule lettere, for antallet af indlagte med corona bliver faerre. Således var der i uge tre 227 nye indlaeggel­ser af covidpatie­nter, mens tallet ugen før var på 382.

De mest udsatte – de aeldre over 80 år – er blandt de mennesker, som hyppigst rammes af corona, men også i den aldersgrup­pe viger sygdommen.

Kun dødelighed­en er fortsat »markant forhøjet«, selv om der også er her tale om en faldende tendens. Når antallet af døde ligger højt, skyldes det den vanlige forsinkels­e på to-tre uger på dødstallet. Dermed er forventnin­gen også, at dødelighed­en skrumper, når de faldende smittekurv­er slår igennem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark