Jyllands-Posten

Sprøjtemid­ler mistaenkes for at danne PFAS i jorden

- NICOLINE NOE nicoline.noe@jp.dk

Som favoritter på middagsbor­det og stivelse i talrige produkter er afgrøder som kartofler og korn et velkendt syn i det danske landskab.

Omkring 100 tons forskellig­e pesticider, som årligt køres ud på markerne, er dog under staerk mistanke for at danne evighedske­mikaliet TFA – der er en PFAS-forbindels­e – i jorden.

Nu har De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland (GEUS) sat gang i en undersøgel­se på vegne af Miljøstyre­lsen. Over det kommende år skal den fastslå, om sprøjtemid­lerne kan anses som en kilde til PFAS-forurening.

»Jeg vil da tro, at nogle af de pesticider, vi undersøger, kan danne TFA. Det forventer vi helt sikkert,« siger Christian Nyrop Albers, der er miljøgeoke­miker ved GEUS.

Sprøjtemid­lerne er ikke PFAS-stoffer i den form, de kommer i, men har en kemisk struktur, der gør, at de potentielt kan udvaskes til TFA i jorden.

Kai Bester, professor på Institut for Miljøviden­skab ved Aarhus Universite­t, mener, at det giver god mening at vaere meget opmaerksom på, hvor stofferne bliver brugt, og om der er nogen relation til TFAfund i naturen:

»Det er lige nu ikke muligt at sige med sikkerhed, at pesticider­ne bliver til TFA, men det er meget sandsynlig­t – det vil jeg gerne skrive under på. Det er et overset problem, og der er behov for afklaring.«

På nuvaerende tidspunkt får mistanken ingen betydning for, hvordan Landbrug & Fødevarer forholder sig til de pågaeldend­e pesticider. Her venter man på myndighede­rnes vurdering.

»I landbruget stoler vi fuldt og fast på Miljøstyre­lsens undersøgel­ser, så vi trygt kan anvende produktern­e på vores afgrøder, og vi ser frem til, at myndighede­rne nu kommer med retningsli­njer,« forklarer Thor Gunnar Kofoed, der er viceforman­d for Landbrug & Fødevarer.

I 2021 foretog Miljøstyre­lsen en screening af grundvande­t, der viste TFA i 219 af 247 prøver. I efterfølge­nde drikkevand­sundersøge­lser er der ikke testet for TFA.

 ?? ?? Fluazinam, fluopyram og diflufenic­an er blandt de stoffer, som skal undersøges. Foto: Thomas Borberg
Fluazinam, fluopyram og diflufenic­an er blandt de stoffer, som skal undersøges. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark