Jyllands-Posten

»Hvis vi vil accepteres på lige fod med maend, skal vi tage det til naeste niveau«

Torsdag fremkom et politisk flertal for, at kvinder med det kommende forsvarsfo­rlig også skal vaere omfattet af vaerneplig­ten. Men hvad siger de, det hele handler om?

- NICOLINE NOE SOFIE ØGÅRD GØTTLER STINE SCHJØTLER Fotograf nicoline.noe@jp.dk sofie.gottler@jp.dk

»Hvis vaerneplig­ten skal indføres for kvinder, skal der vaere nogle andre forudsaetn­inger. Vi har jo menstruati­on og er ikke helt lige så fysisk staerke som maend,« siger gymnasieel­ev Klara Steen Ludvig.

Syv redebonne unge kvinder fra samfundsfa­gsklassen 3.D på Skanderbor­g Gymnasium har taget plads om det ovale bord i konference­rummet ved siden af skolens laerervaer­else. De er sat staevne for at diskutere emnet vaerneplig­t for kvinder.

Spørgsmåle­t om obligatori­sk aftjening deler vandene, men alle er enige om, at Danmark har brug for et staerkt militaer. Halvdelen er klar til selv at traekke i trøjen, en enkelt er i tvivl. Og de unge kvinder kan meget vel få deres ønsker opfyldt.

Torsdag tegnede der sig et flertal for at indføre vaerneplig­t for begge køn, modsat i dag, hvor det kun gaelder maend. Det skete, da Socialdemo­kratiet foretog en kovending på spørgsmåle­t.

Torsdag morgen havde forsvarsor­dfører Simon Kollerup (S) sagt, at man ikke sikrer ligestilli­ng »ved at tvinge flere kvinder ind i forsvaret via vaerneplig­ten«.

Men kl. 13.41 havde Kollerup og Socialdemo­kratiet skiftet mening.

»I Socialdemo­kratiet er vi enige med Venstre og Moderatern­e. Vi går ind for, at der skal vaere vaerneplig­t for kvinder. Men det kan ikke stå alene,« lød det fra forsvarsor­dføreren på Twitter.

Opgør med fordomme

Overvejels­erne i konference­rummet på Skanderbor­g Gymnasium går isaer på, om en vaerneplig­t for kvinder vil kunne skabe mere ligestilli­ng mellem kønnene – et emne, der tydeligt optager de unge kvinder.

»Vi taler meget om ligestilli­ng, men hvis vi gerne vil accepteres på lige fod med maend, skal vi tage det til naeste niveau, hvor vi kan komme ud at vise, hvad vi kan,« siger Ishwak Herisi.

Der nikkes rundt om bordet. Emilie Schødt Henriksen tilføjer, at hun godt kunne taenke sig at se en kvindelig forsvarsch­ef i medierne.

»Der er lidt et billede af, at det er maend, der skal ud og forsvare landet. Rent symbolsk vil det vaere en god ting at indføre den her regel for kvinder også,« siger Mathilda Jokumsen.

Emma Andersen forklarer, at selv om hun bifalder vaerneplig­ten, synes hun ikke, at hun kan udtale sig på alle kvinders vegne, da det jo ikke er alle, der ønsker ligestilli­ng.

Tilpasset kvinder

Birgitte Baadegaard, debattør, cand.merc. og forfatter til en bog om ligevaerd mellem kønnene, peger på, at forsvaret lige nu ikke er indrettet til kvinder. Hverken når det kommer til sikkerheds­veste, hjelme, undertøj eller tonen.

»Udstyrsmae­ssigt og kulturelt er der en enorm udfordring, fordi vi sender kvinderne ind i et system, der historisk er bygget af og for maend. Det er både en struktur i forsvaret, men også i resten af samfundet. Måske kan dette ligefrem blive et afsaet til at se på resten af samfundet.«

Hun mener, at der politisk skal følge økonomiske ressourcer med, så der »skabes en kultur, hvor kvinder føler sig velkommen«.

»Og det gaelder såvel ordentligt udstyr tilpasset kvinders anatomi samt biastraeni­ng og uddannelse om diversitet og inklusion i forsvaret,« siger hun.

Sure og tvaere

100 pct. af de 4.616 indkaldte vaerneplig­tige i 2022 var frivillige, heraf udgjorde kvinder 26,8 pct.

Med udsigt til at det danske forsvar de kommende år får voksevaerk som følge af isaer krigen i Ukraine, forventer flere partier, herunder Danmarksde­mokraterne­s Søren Espersen, at langt flere end de nuvaerende vil blive indkaldt.

Det vil ifølge politikere­n betyde, at nogle vil blive vaerneplig­tige mod deres vilje, og det er et problem, fordi »det kan ikke vaere lykken at blive tvunget til noget, man ikke gider«.

»Dengang jeg selv var vaerneplig­tig i 1970’erne, var der rigtig mange unge maend, der var sure og tvaere over at bruge 10-12 måneder på det, og sådan vil det også gå kvinderne, som skal tvinges. Vi har vaeret vant til, at 4.000-5.000 bliver indkaldt, men den situation holder ikke mere. Med det nye trusselsbi­llede i Europa kan vi let indkalde 15.000-20.000,« siger han og fastslår, at partiet ikke vil stemme for.

Forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) var torsdag med Folketinge­ts forsvarsud­valg i Estland og Letland, og her kommentere­de han Socialdemo­kratiets davaerende vaklen og fastholdt samtidig sit og Venstres ønske om at ligestille vaerneplig­ten.

»Nu er det ikke nogen hemmelighe­d, at jeg har ment det her i årevis. Det står i regeringsg­rundlaget, at der skal større ligestilli­ng i forsvaret, og det mener vi også i regeringen. Og så må vi jo se på, hvad det er for nogle yderligere ting, der skal til, for at forsvaret bliver en mere attraktiv arbejdspla­ds for kvinder,« sagde han.

I Skanderbor­g mener Emma Stig ikke, at nogen skal tvinges til at vaere i militaeret. Hun er ikke helt afklaret omkring sin holdning til vaerneplig­t, men påpeger, at der jo i dag allerede er mange kvinder, der frivilligt går ind i haeren.

Naia Ebbesen på 19 år synes heller ikke, man skal tvinge folk i militaeret, fordi vi i dag »har den luksus«, at mange gerne vil ind og aftjene, men kan godt forstå, at Danmark bliver nødt til at fremtidssi­kre sit forsvar.

»Det bunder også i, at vi måske lige nu som lille stat er lidt presset i forhold til det, der sker med Ukraine og Rusland, og skal sikre vores militaer i fremtiden,« siger Ishwak Herisi og understreg­er, at det er usikre tider.

Hun mener derfor, det er vigtigt at have folk klar i reserven.

 ?? ?? Ishwak Herisi, 18 år.
Ishwak Herisi, 18 år.
 ?? ?? Emilie Schødt Henriksen, 18 år.
Emilie Schødt Henriksen, 18 år.
 ?? ?? Naia Ebbesen, 19 år.
Naia Ebbesen, 19 år.
 ?? ?? Mathilda Jokumsen, 18 år.
Mathilda Jokumsen, 18 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark