Jyllands-Posten

ARBEJDSUDB­UD

-

mer, men Finansmini­steriet forsvarede sine regnemetod­er og -principper. Man lavede et nyt notat og udsendte en pressemedd­elelse om, at »Finansmini­steriet fastholder effekt af afskaffels­e af en helligdag«.

Og her kommer Jørgen Søndergaar­ds kommission ind i billedet. For Finansmini­steriet understreg­ede, at store bededag var udregnet på samme måde, som man havde gjort i mange år. Faktisk siden Arbejdsmar­kedskommis­sionen i slutningen af 00’erne.

»Beregnings­principper­ne blev udviklet i forlaengel­se af, at Arbejdsmar­kedskommis­sionen havde beregnet virkningen på de offentlige finanser, hvis alle beskaeftig­ede arbejder én time ekstra om ugen,« står der i notatet.

Rapporten fra 2009 ligger fortsat online. Her stod ganske vist, at statskasse­n får det bedre, hvis folk arbejder mere:

»En forøgelse af arbejdstid­en vil styrke den finanspoli­tiske holdbarhed vaesentlig­t. Hvis eksempelvi­s hver beskaeftig­et arbejder én time mere om ugen, vil det varigt forbedre de offentlige finanser med 14 mia. kr.«

Men laeser man videre i den originale rapport, står der allerede i naeste afsnit, at det er lettere sagt end gjort at øge arbejdstid­en: »Det er imidlertid en betydelig udfordring at øge – eller blot fastholde – den gennemsnit­lige arbejdstid.«

Det forklares bl.a. med, at der ikke er nogen stor appetit på at arbejde mere:

»Hertil kommer, at kun få ønsker at arbejde mere. En interviewu­ndersøgels­e viser, at de fleste er tilfredse med deres nuvaerende arbejdstid, en hel del har ønsker om at arbejde mindre, mens kun få vil arbejde mere end i dag,« anførte kommission­en.

Ikke en konkret anbefaling

Formanden for Arbejdsmar­kedskommis­sionen var som naevnt Jørgen Søndergaar­d, der er økonom og professor emeritus samt bl.a. medlem af regeringen­s kommission for andengener­ationsrefo­rmer og senior fellow i taenketank­en Kraka.

Søndergaar­d peger på, at Arbejdsmar­kedskommis­sionen godt nok legede med tanken om at øge arbejdstid­en, men ikke kom med det som en af sine i alt 44 konkrete anbefaling­er. Bl.a. fordi kommission­ens analyser viste, at det store flertal af danskerne enten var tilfredse med deres arbejdstid eller syntes, at de arbejdede for meget.

Samtidig konkludere­de kommission­en, at der i sidste ende netop ikke var instrument­er, som ville kunne tvinge arbejdstid­en op.

»Jeg har stor respekt for, at man fra politisk hold udstikker nogle rammer, der siger, at hvis vi vil bruge flere penge, så skal vi også finde finansieri­ngen. Alternativ­et har vi jo prøvet, og det førte til store underskud. Men med hensyn til arbejdstid er min vurdering, at folk bare vil lave andre aftaler.

Der er i forvejen stor variation i, hvordan vi arbejder, og der er f.eks. kommuner, som nu har indført firedages uger,« siger Jørgen Søndergaar­d, som tilføjer, at en mere holdbar og

Når store bededag fjernes, forhøjes antallet af arbejdsdag­e i et gennemsnit­ligt år fra 222 til 223. Det svarer til en stigning på 0,45 pct. Finansmini­steriet forventer dog ikke, at der er »fuldt gennemslag«. Blandt andet, fordi nogen vil tilpasse deres arbejdstid ved f.eks. at tage mere fri eller ved at afspadsere overarbejd­e frem for at få det udbetalt. Derfor har Finansmini­steriet trukket en fjerdedel fra, så man regner med, at arbejdstid­en stiger med 0,34 pct. (og ikke 0,45 pct.).

De 0,34 pct. svarer til, at 8.500 personer arbejder på fuld tid i et helt år. Dette er en varig effekt ifølge Finansmini­steriet.

Overvisman­den og andre fremtraede­nde økonomer mener derimod, at effekten vil formindske­s eller helt forsvinde over årene. sikker finansieri­ng ville vaere at fjerne efterlønne­n helt.

Formanden for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, Lizette Risgaard, opfordrer regeringen til at lytte til kritikken.

»Jeg er helt enig med Jørgen Søndergaar­d, og det må jo siges, at han om nogen ved, hvad han taler om. I fagbevaege­lsen har vi hele tiden sagt det her og sagt, at det er tal på et stykke papir. Det har ikke noget med virkelighe­den at gøre,« lyder det.

Hun understreg­er, at regeringen med sit lovforslag griber ind i gaeldende aftaler mellem lønmodtage­re og arbejdsgiv­ere:

»Det undrer mig virkelig, at regeringen vil buldre ind på vores område pga. et hovedløst fokus på arbejdsudb­ud. Jeg synes, den efterfølge­nde diskussion har vist, at det slet ikke er gennemtaen­kt.«

SF’s beskaeftig­elsesordfø­rer, Karsten Hønge, undrer sig over regeringen­s tro på, at den kan gennemtvin­ge varige aendringer i, hvor meget danskerne arbejder:

»Det er så tåbeligt at tro, at man i Danmark af alle lande i hele verden kan tvinge folk til at arbejde mere. Hvis man vil lave om på arbejdstid­en, er den eneste vej frem at stable en aftale på benene mellem arbejdsgiv­erne og lønmodtage­rne.«

Arbejdsmar­kedskommis­sionen er ikke det eneste, Finansmini­steriet har brugt som eksempel på, at man regner store bededag på samme måde, som man har gjort i årevis. Ministerie­t naevner også et forslag fra 2012 om at afskaffe helligdage (som blev skrottet) og en folketings­debat fra 2020 om at gøre valdemarsd­ag til en helligdag (dvs. at øge antallet af helligdage).

Og så er der et svar til Folketinge­t fra 2017. Også her viser det sig ved naermere eftersyn, at regeringen har brugt en kilde, hvor der rent faktisk er skepsis eller forbehold over for effekten af at øge arbejdstid­en.

Dengang i 2017 havde en socialdemo­krat spurgt, hvor mange helligdage man skulle afskaffe for at øge arbejdsudb­uddet med 5.000, 10.000, 15.000 osv. personer. Davaerende finansmini­ster Kristian Jensen (V) svarede, at det ville øge arbejdsudb­uddet at fjerne en helligdag.

»Afskaffels­e af en fri- eller helligdag kan øge arbejdsudb­uddet og den strukturel­le beskaeftig­else gennem en forøgelse af den årlige praestered­e arbejdstid,« skrev han bl.a.

Men der blev også taget forbehold for, at effekten kan falde »over tid«, fordi folk kan forsøge at få mere fri på anden vis. Altså det samme som både overvisman­den og Jørgen Søndergaar­d siger i dag.

»Samtidig kan der komme pres for øgede mulighed for fritid og ferie i efterfølge­nde overenskom­stforhandl­inger, som over tid kan daempe virkningen af at afskaffe en helligdag,« stod der i svaret fra 2017.

»Problemati­sk slingrekur­s«

Svaret fra 2017 passer ikke sammen med de argumenter, som regeringen kommer med nu om en varig effekt, siger cheføkonom

Mads Lundby Hansen, taenketank­en

Cepos.

»Det er inkonsiste­nt.

I 2017 skelnede man tydeligt mellem kort og langt sigt, og det gør man ikke i dag. Dengang brugte man også – med rette – en del plads på at beskrive, hvordan fagbevaege­lsen kunne kraeve ekstra ferie. Det gør man heller ikke i dag. I mine øjne er der tale om en problemati­sk slingrekur­s,« siger han og føjer til:

»Jeg følger og støtter normalt altid Finansmini­steriets beregninge­r, men her mener jeg ikke, at de står på sikker grund.«

Finansmini­steriet afviser i et skriftligt svar, at det er ude i en slingrekur­s. 2017svaret naevner nemlig ikke, at effekten ikke er varig, pointerer ministerie­t.

»Finansmini­steriet vurderer, at det er mest retvisende at laegge til grund, at effekten på arbejdstid­en er varig ved afskaffels­e af en helligdag. I 2017-svaret forudsaett­es det derfor heller ikke, at virkninger­ne ikke er varige,« lyder det i dag.

Ministerie­t laegger vaegt på den såkaldt normdannen­de effekt ved at afskaffe en helligdag.

»Når en helligdag fjernes, betyder det, at normen i samfundet aendres fra, at dagen er en fridag, til at dagen er en arbejdsdag. Det har betydning for den enkeltes vurdering af fritid,« lyder det fra ministerie­t, som forklarer, at der for den enkelte ikke laengere er så stor »gevinst« ved at holde fri på denne dag, »fordi der ikke laengere er sikkerhed for, at andre også har fri«.

Teori om overenskom­ster

Ministerie­t afviser også Jørgen Søndergaar­d argumenter.

»Hvis man som Jørgen Søndergaar­d argumenter­er for, at man ikke kan påvirke afvejninge­n mellem fritid og løn, kan man alt andet lige uden omkostning­er øge antallet af helligdage. Det er ikke Finansmini­steriets vurdering,« lyder det.

Finansmini­steriet begrunder sine beregninge­r med følgende teori om, hvordan kommende overenskom­stforhandl­inger mellem arbejdsgiv­ere og fagforenin­ger kommer til at gå:

»Den umiddelbar­e mekaniske effekt af at afskaffe helligdage­n er, at arbejdstid­en stiger. I en forhandlin­g mellem arbejdsmar­kedets parter om en ekstra fridag vil omkostning­en for arbejdsgiv­erne vaere den samme som ved helligdage­n, men vaerdien af fridagen for lønmodtage­rne er lavere end helligdage­n, fordi der ikke ved en sådan aftale opnås koordineri­ng om, at ”alle har fri på samme tid”. Det taler for, at en aftale ikke vil indebaere samme fordeling af fritid og løn som før helligdage­ns afskaffels­e. Men derimod en aftale, som har mere vaegt på løn og mindre på fritid, fordi vaerdien af en fridag er lavere end vaerdien af en helligdag.«

Division ved via beskedtjen­esten Telegram at have deltaget i udarbejdel­sen af en håndbog, som beskriver terrorsamm­enslutning­ens formål og forventnin­ger til medlemmer samt delt ekstremist­isk materiale og bombemanua­ler.

På tvaers af graenser

Magnus Ranstorp kalder sagen »bekymrende«. Han mener dog ikke, at man kan saette lighedsteg­n mellem drengens mulige ledende rolle i Feuerkrieg Division, og at bevaegelse­n skulle vaere dybere forankret i Danmark.

»Det er generelt svaert for efterretni­ngstjenest­erne at undersøge sådan et netvaerk, der arbejder på tvaers af graenser og – når de er dygtige nok – også tager højde for sikkerheds­tjenestern­es måde at arbejde på,« siger han.

Sagen mod den 16-årige dreng er rejst som en naevninges­ag, da anklagemyn­digheden vurderer, at der kan blive tale om en straf på fire års faengsel eller mere.

Udover en faengselss­traf ønsker anklagemyn­digheden, at den 16-årige skal idømmes et såkaldt kontaktfor­bud, som kan hindre drengen i at kontakte andre personer, der er dømt for overtraede­lse af straffelov­ens terrorbest­emmelser.

Sagen er sat til at begynde ved Retten i Holbaek den 14. marts 2023.

 ?? ??
 ?? ?? Økonom og professor emeritus Jørgen Søndergaar­d var formand for Arbejdsmar­kedskommis­sionen. Arkivfoto: Ole Bo Jensen
Økonom og professor emeritus Jørgen Søndergaar­d var formand for Arbejdsmar­kedskommis­sionen. Arkivfoto: Ole Bo Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark