Jyllands-Posten

Dansk dreng har ifølge politiet haft en ledende rolle i nynazistis­k bevaegelse

Anklagemyn­digheden har rejst tiltalte mod en 16-årig dreng, som er mistaenkt for at have haft en ledende rolle i en nynazistis­k bevaegelse. »Alvoren i sagen kan man ikke vaere i tvivl om,« siger statsadvok­at.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

En blot 16-årig dreng fra Vestsjaell­and har ifølge politiet spillet en ledende rolle i terrorbeva­egelsen Feuerkrieg Division. En nynazistis­k bevaegelse, der i høj grad opererer via beskedtjen­ester og kanaler på de sociale medier og bl.a. flirter med idéer om hvidt overherred­ømme og samfundsne­dbrud.

»Jeg vil kalde det en hybrid-ideologi, der opererer via nettet og går på tvaers af landegraen­ser. Det gør det også muligt for helt unge mennesker at vaere involveret, og de kan have mange roller – og også relativt hurtig få ledende roller,« siger terrorfors­ker Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshø­jskole. Han mener, at de danske myndighede­r bør tage sagen meget seriøst.

Torsdag blev den 16-årige dreng tiltalt for at lade sig hverve til Feuerkrieg Division og for at have forsøgt at hverve en anden person til terrorsamm­enslutning­en. Han er også tiltalt for at have delt militant ekstremist­isk materiale samt bombe- og våbenmater­ialer.

Statsadvok­at Lise-Lotte Nilas kalder sagen meget saerlig.

»Alvoren i sagen kan man ikke vaere i tvivl om, og så er det første gang, at vi rejser en sag i terrorkapi­tlet i forhold til det højreekstr­emistiske miljø. Så er det selvfølgel­ig opsigtsvae­kkende, at han er så ung,« siger hun.

Jyllands-Posten har tidligere skrevet om bevaegelse­n Feuerkrieg Division, som er kendetegne­t ved, at ofte helt unge mennesker finder sammen i virtuelle interessef­aellesskab­er, og som – båret frem af konspirati­onsteorier – er villige til at begå vold og i yderste tilfaelde terror for at nå deres mål. Her fylder idéer om hvidt overherred­ømme og om nødvendigt et samfundsne­dbrud.

Dengang beskrev specialkon­sulent ved Center for Digital Paedagogik Christian Mogensen, som har forsket i bevaegelse­n, Feuerkrieg Division som en digital terrorbeva­egelse uden partikonto­r eller en egentlig landsleder, der udstikker dessiner.

»Målet er i sidste ende, at ariske verdensled­ere skal rejse sig fra asken og overtage verdensmag­ten,« fortalte han.

I april 2020 rapportere­de medier, at den estiske sikkerheds­tjeneste havde identifice­ret en nøglefigur i Feuerkrieg Division. En bare 13årig dreng, som angiveligt stod for rekrutteri­ng og optagelse af nye medlemmer, og som også delte manualer om bombefrems­tilling.

Udarbejdel­se af håndbog

I den aktuelle danske sag er det også anklagemyn­dighedens opfattelse, at den danske 16-årige dreng har haft en »lederrolle«.

Lise-Lotte Nilas forklarer, at det bl.a. er på baggrund af indholdet i forskellig­e chats, som politiet har fundet.

»Det er vores opfattelse, at han bl.a. gør sig tanker om den generelle organiseri­ng og rekrutteri­ng i terrorsamm­enslutning­en. Det kan f.eks. vaere, hvad der er hensigtsma­essigt at gøre, hvis man skal ud og rekruttere flere folk.«

Oprindelig­t blev to skolekamme­rater anholdt i sagen, og det har hele tiden vaeret mistanken, at den 16-årige havde hvervet sin skolekamme­rat – der siden er blevet løsladt efter sigtelsen blev frafaldet – til Feuerkrieg Division.

Lise-Lotte Nilas forklarer dog, at det er anklagemyn­dighedens opfattelse, at den 16-åriges rolle som hverver er mere omfattende.

»Det raekker bredere end at forsøge at hverve den ene person. Vores opfattelse er, at han har en rolle i organisati­onen, som er mere overordnet,« siger hun.

Statsadvok­aten henviser til, at drengen er tiltalt for at have fremmet Feuerkrieg

Det raekker bredere end at forsøge at hverve den ene person. Vores opfattelse er, at han har en rolle i organisati­onen, som er mere overordnet. LISE-LOTTE NILAS, STATSADVOK­AT

 ?? ?? Sagen mod den 16-årige dreng er berammet til at begynde midt i marts ved Retten i Holbaek. Arkivfoto: Per Rasmussen
Sagen mod den 16-årige dreng er berammet til at begynde midt i marts ved Retten i Holbaek. Arkivfoto: Per Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark