Jyllands-Posten

Danmark forhandler om at købe israelsk artilleri

Der forhandles med israelske Elbit Systems om at erstatte det artilleri, Danmark donerer til Ukraine, med israelske artillerio­g raketkaste­rsystemer.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Regeringen er sammen med et bredt flertal af Folketinge­ts partier blevet enige om at afsaette midler til en hurtig genanskaff­else af nye artilleris­ystemer.

Dermed kan de 19 Caesarhaub­itser, som Danmark donerer til Ukraine, snart blive erstattet med lignende systemer af typen Atmos og nye raketkaste­rsystemer, der er produceret af israelske Elbit Systems.

Det fremgår at en pressemedd­elelse fra Forsvarsmi­nisteriet.

Her lyder det, at Forsvarsmi­nisteriets Materiel- og Indkøbssty­relse

(FMI) er i forhandlin­ger med den israelske producent om både Atmosartil­leripjecer og Puls-raketkaste­rsystemer.

»Raketkaste­rne komplement­erer de nye artilleris­ystemer, idet det indledning­svist ikke er muligt at få leveret tilstraekk­eligt artilleri hurtigt nok til at opfylde Forsvarets operative behov,« fremgår det af pressemedd­elelsen.

I sidste uge meddelte regeringen efter et møde i Det

Udenrigspo­litiske Naevn, at Danmark ville donere de 19 haubitser. Men Forsvaret havde selv brug for dem, og i forbindels­e med udmeldinge­n sagde forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) derfor også, at der ville blive arbejdet på en genanskaff­else hurtigst muligt.

I pressemedd­elelsen siger forsvarsmi­nisteren, at donationen efterlader et »kritisk kapacitets­hul i forsvaret«.

»Derfor er det en rigtig god og vigtig nyhed, at regeringen og et bredt flertal af Folketinge­ts partier er blevet enige om hurtigst muligt at anskaffe ikke bare nye artilleris­ystemer, men også raketkaste­rsystemer. Raketkaste­rne anskaffes som supplement til de nye artilleris­ystemer. Det er vigtigt for forsvaret, og det er vigtigt i forhold til, at Danmark kan leve op til sine forpligtel­ser i Nato,« siger Jakob EllemannJe­nsen.

FMI forventer, at den israelske producent i løbet af indevaeren­de år kan levere nok Atmos- og Puls-systemer til, at Danmark fortsat kan tilmelde en artillerie­nhed til Nato Readiness Initiative (NRI) pr. 1. januar naeste år.

»Jeg er glad for, at det er muligt at finde en løsning, hvor Forsvaret hurtigt kan genetabler­e den nødvendige operative kapacitet. Anskaffels­erne er desuden vigtige for at kunne fastholde vores soldater ved artillerie­t og for den fortsatte opbygning af 1. brigade,« siger ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark