Jyllands-Posten

Meta-beslutning om Trump igangsaett­er en ny diskussion om ytringsfri­hed i USA

Facebooks melding om USA’s tidligere praesident Donald Trumps genkomst på Facebook har fået isaer den amerikansk­e venstreflø­j til at fare i blaekhuset.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Diskussion­en om ytringsfri­heden i USA fik et ordentlig adrenalins­kud, da selskabet bag Facebook, Meta, onsdag kom med meldingen om, at USA’s tidligere praesident Donald Trump nu igen er velkommen på selskabets populaere sociale medier.

I hvad der ligner en kickstart til en ny, saerdeles kompleks diskussion om ytringsfri­heden i USA, ophaevede selskabet forbuddet mod Donald Trumps adgang til både Facebook og Instagram for dermed samtidig at imødegå den stigende kritik af den såkaldte big-tech industris ifølge mange alt for store indflydels­e på det amerikansk­e samfund.

For to år siden lukkede Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, Donald Trumps konto på Facebook.

Det skete, efter at Donald Trump ifølge Zuckerberg havde overtrådt Facebooks retningsli­njer ved gennem hadefulde beskeder op til angrebet på Kongressen den 6. januar 2021 at saette ild til det voldelige stormløb.

I samme omgang blev Donald Trump også lukket ude fra sin Twitter-konto. Siden da har saerligt højrefløje­n i USA beskyldt de sociale medieplatf­orme for at knaegte ytringsfri­heden i USA.

Farefuldt farvand

På sit eget sociale medie Truth Social rasede Donald Trump onsdag over Meta og de andre selskaber, der siden stormløbet mod Kongressen har udelukket ham fra de sociale medieplatf­orme.

»Sådan noget skal aldrig igen ske for en siddende praesident eller andre, som ikke har fortjent straffen,« skrev han og fortsatte:

»Facebook, som har tabt millioner af dollars i vaerdi efter at have fjernet jeres yndlingspr­aesident, mig, har lige annonceret, at de genindsaet­ter min profil,« skrev han.

Med beslutning­en traeder Facebook ind i et saerdeles farefuldt farvand.

Det nye flertal i Repraesent­anternes Hus har allerede varslet en omfattende undersøgel­se af Twitter i, hvad flere republikan­ere betegner som en årelang bevidst politisk forfølgels­e af højrefløje­n i USA. Omvendt mener den amerikansk­e venstreflø­j, at Metas ny beslutning ift. Donald Trump er forkert.

Det sagde direktøren fra borgerrett­ighedsgrup­pen NAACP, Derrick Johnson, onsdag til avisen Washington Post:

»Det er temmelig forbløffen­de, at man kan udspy had, give naering til konspirati­onsteorier og anspore til et voldeligt oprør mod vores nations kongresbyg­ning, og at Mark Zuckerberg så stadig mener, at det ikke er nok til at blive fjernet fra hans platforme,« sagde han.

Men ifølge lederen af borgerrett­ighedsgrup­pen ACLU, Anthony D. Romeo, er Metas beslutning »den rigtige at tage.«

Det sagde han onsdag til avisen New York Times, hvor han samtidig understreg­ede, at befolkning­en skal have lov at høre fra alle politiske kandidater, herunder også fra Donald Trump, der allerede sidste år meldte sit kandidatur til praesident­valget i 2024.

»Selvom regeringen ikke kan tvinge platforme til at sprede bestemte budskaber, betyder det ikke, at de sociale medieplatf­orme skal engagere sig i politisk censur,« sagde han.

Hvad det så kommer til at betyde for Donald Trumps kommende politiske valgkamp op til praesident­valget i 2024 er et spørgsmål, der lige nu livligt bliver diskuteret i USA.

Eget sociale medie

Selv gik Donald Trump sidste år i luften med sit eget sociale medie Truth Social, hvor han lige nu er aktiv. På dette medie har han lige godt 4,8 mio. følgere, hvilket er langt faerre end de 34 mio. følgere, han i sin tid havde på Facebook.

Ifølge selskabspa­pirerne fra Truth Social har Donald Trump forpligtet sig til, at hans opslag skal vaere eksklusivt tilgaengel­ige i seks timer på Truth Social, inden han må gøre dem tilgaengel­ige på andre sociale medieplatf­orme.

Men ifølge Washington Post overvejer den tidligere praesident lige nu som en del af sin PR-strategi op til praesident­valget i 2024, alligevel at gøre comeback på Facebook og Twitter, der allerede sidste år i november genåbnede hans konto, uden at han dog har anvendt den.

For nylig udtalte Donald Trumps kampagneta­lsmand, Steven Cheung, til Fox News Digital, at den tidligere praesident under sin praesident­valgkamp i 2016 brugte over 300 mio. kr. på reklamer på Facebook.

Det skete i perioden fra juni til november 2016 og var ifølge Steven Cheung en vaesentlig årsag til, at Donald Trump vandt over Demokrater­nes praesident­kandidat Hillary Clinton.

Ingen fripas til Trump

Ifølge Meta selv skal Donald Trump dog ikke forvente fripas, hvis han vender tilbage til Facebook. Det sagde Metas chef for globale anliggende­r, Nick Clegg, forleden til flere medier:

»Offentligh­eden skal vaere i stand til at høre, hvad dets politikere siger – det gode, det dårlige og det grimme – så man kan traeffe informered­e valg ved stemmeboks­en. Men det betyder ikke, at der ikke er graenser for, hvad folk kan sige på vores platform,« sagde han.

Overtraede­r Donald Trump igen Facebooks retningsli­njer, vil han ifølge Nick Clegg kunne få genspaerre­t sin profil i op til »mellem en måned og to år,« sagde han. Herudover overvejer selskabet at fjerne muligheden for at kunne dele Donalds Trumps opslag eller placere dem lavt i folks Facebookfe­ed, hvis han igen overtraede­r retningsli­njerne, skriver New York Times.

Offentligh­eden skal vaere i stand til at høre, hvad dets politikere siger. NICK CLEGG, METAS CHEF FOR GLOBALE ANLIGGENDE­R.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark