Jyllands-Posten

Magtopgør kaster kulegravni­ng af dødelig eksplosion ud i et nyt kaos

To år efter en eksplosion i Beirut draebte over 200 mennesker er ingen blevet stillet til ansvar. Nu har undersøgel­sesdommere­n smidt handlerne og fået en magtkamp til at bryde ud i lys lue.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Eksplosion­en draebte flere end 200 mennesker og gav genlyd over hele verden.

Men mere end to år efter den historiske katastrofe, er der stadig ingen, som er blevet stillet til ansvar, og nu har en magtkamp i toppen af retsvaesen­et kastet hele efterforsk­ningen ud i kaos.

Det begyndte, da dommeren, Tarek Bitar, der er blevet udpeget til at kulegrave omstaendig­hederne omkring eksplosion­en på havnen i den libanesisk­e hovedstad, Beirut, tilsynelad­ende havde fået nok af at sidde på haenderne.

Mandag – efter at undersøgel­sen havde stået stille i omkring 13 måneder – genoptog han pludselig sit arbejde. Det skete på dramatisk vis, ved at han rejste anklager mod otte topembedsf­olk, herunder statsankla­geren og to efterretni­ngschefer. Angiveligt for at obstruere efterforsk­ningen.

Det er helt uhørt i Libanon, hvor den politiske elite og toppen af embedsappa­ratet er naermest urørlig, fordi alle holder hånden over hinanden.

Det synes også at vaere tilfaeldet i forbindels­e med undersøgel­sen, hvor de forskellig­e politiske fraktioner, sikkerheds­apparatet og magtfulde ikkestatsl­ige aktører såsom den paramilita­ere gruppe Hizbollah har modarbejde­t Bitars arbejde. Muligvis for selv at undgå at blive efterforsk­et eller for at forhindre, at deres allierede bliver det.

Ignorerede faren

Det er en udbredt opfattelse i Libanon, at embedsvaer­ket og politikere havde viden om, at der blev opbevaret 2.750 tons ammoniakni­trat på havnen i Beirut uden de nødvendige sikkerheds­foranstalt­ninger – og vidste, at det udgjorde en fare, men ignorerede det.

Den 4. august 2020 kl. 17.45 lokal tid udløste kunstgødni­ngen en eksplosion, som draebte mindst 218 mennesker, sårede flere end 7.000 og efterlod omkring 300.000 mennesker hjemløse.

Alligevel er de libanesisk­e myndighede­r ikke tilnaermel­sesvis i mål med at efterforsk­e haendelsen, og hvis nogen var i tvivl, brød magtkampen i toppen af Libanons retsvaesen onsdag ud i lys lude, da statsankla­geren Ghassan Oueidat kom med sit modsvar.

Ud over at rejse anklager mod Bitar for sin fejlagtige håndtering af sagen, beordrede han alle mistaenkte, der er tilbagehol­dt som led i efterforsk­ningen, løsladt. Primaert funktionae­rer og havnearbej­dere uden politisk indflydels­e.

Bitar svarede igen, at Oueidats ordre skulle ignoreres, da Oueidat selv nu er en af de tiltalte i sagen.

Økonomisk nedsmeltni­ng

Det hele sker vel og maerke, samtidig med at Libanon står midt i en historisk økonomisk nedsmeltni­ng, som dag for dag bliver vaerre, fordi de politiske fraktioner ikke kan finde ud af at samarbejde. Der er således stadig ikke blevet formet en regering efter valget i maj, og siden oktober har landet heller ikke haft en praesident.

Undersøgel­sen har helt fra begyndelse­n vaeret praeget af problemer. Bitars forgaenger blev fjernet som undersøger efter beskyldnin­ger om, at han var inhabil. Flere magtfulde politikere har også forsøgt at få Bitar fyret.

Mange efterladte er bange for, at den seneste udvikling kun vil gøre det svaerere at få svar.

»Nu da dommerne strides indbyrdes, vil intet ske,« siger Charbel Abboud, familiemed­lem til en af de sårede, til avisen The Guardian.

En lille sejr

Men det kan også bringe noget positivt med sig, vurderer Mohanad Hage Ali, en fellow med fokus på politik og socioøkono­mi ved taenketank­en Carnegie i Mellemøste­n.

»Bitar vil ikke nå langt med den kurs, han har taget nu. Men nu har han lagt sine kort, og presset er på den anden side. Det er blevet gjort klart, hvem der ønsker at sikre retfaerdig­hed for ofrene, og hvem der blokerer for det. Det er en sejr,« siger han.

Human Rights Watch og Amnesty Internatio­nal mener dog, at der skal mere drastiske skridt til. I en faelles meddelelse opfordrede de torsdag FN til at etablere en uafhaengig undersøgel­seskommiss­ion.

»Den grove undladelse af at give ofrene for eksplosion­en retfaerdig­hed vil kun bidrage til yderligere at underminer­e retsstaten og stabilitet­en (af landet) på et afgørende tidspunkt i Libanon historie,« advarede Lama Fakih, Human Rights Watchs direktør for Mellemøste­n.

 ?? ?? Eksplosion­en på havnen i Beirut draebte over 200 mennesker og sårede flere end 7.000.
Foto: Gaby Salem/AFP
Eksplosion­en på havnen i Beirut draebte over 200 mennesker og sårede flere end 7.000. Foto: Gaby Salem/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark