Jyllands-Posten

Domstol lukker døren for kurdisk parti før valg

Partiet HDP er blevet naegtet udsaettels­e af retssag til efter valg. Sag kan føre til forbud mod det store prokurdisk­e parti.

-

Den tyrkiske forfatning­sdomstol har torsdag afvist en appel fra det prokurdisk­e parti HDP til at udsaette en afgørelse mod partiet til efter det tyrkiske valg i maj.

HDP er landet tredjestør­ste parti.

Praesident Recep Tayyip Erdogan vil have partiet erklaeret forbudt, fordi det – haevder han – har forbindels­e til det militante Kurdiske Arbejderpa­rti (PKK).

Højesteret­ten har meddelt, at den vil samle domstolens dommere for at nå frem til en afgørelse. Det vil ske, efter HDP i marts har kunne fremføre sit forsvar. Herefter vil udfaldet blive meddelt i en endelig rapport.

Sagen mod HDP begyndte i juni 2021. Kritikere ser den som et forsøg fra praesident Erdogan og hans parti på at sikre genvalg ved valget den 14. maj – ved bl.a. at erklaere HDP en forbudt organisati­on.

PKK, som anklagerne saetter partiet i forbindels­e med, anses for en terrorgrup­pe i Tyrkiet og USA. Gruppen står på EU-s terrorlist­e.

Tidligere i denne måned blokerede den samme domstol for en bankkonto, som HDP bruger til at indsamle bidrag forud for valget i maj. Partiet vandt knap 12 pct. af stemmerne ved parlaments­valget i 2018.

Partispids­er er faengslet

Den tidligere leder for HDP Selahattin Demirtas har siddet faengslet siden 2016 på anklager om at have fornaermet praesident­en. Det er blevet mødt med protester fra internatio­nale organisati­oner.

Men også en raekke af parties borgmestre er blevet afsat og faengslet sammen med et stort antal partimedle­mmer. Mange af dem er sigtet for terrorplan­er.

Hvis partiet forhindres i at stille op ved valget, vil det kunne hindre millioner af kurdere i Tyrkiet at give udtryk for deres politiske vilje.

Det kan forvaerre Tyrkiets forhold til vestlige Nato-partnere. Det er i forvejen anstrengt af, at Erdogan blokerer for, at Sverige og Finland kan optages i Nato.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark