Jyllands-Posten

Spionchefe­n, der pludselig blev Bidens perfekte våben mod Putin

Chefen for CIA, William Burns, er på rekordtid blevet hjørnesten­en i USA’s politik over for Rusland. Nu fortaeller hans venner og tidligere kollegaer om manden, der dukker op de maerkeligs­te steder i verden i kampen for at ødelaegge Ruslands praesident, V

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det skulle have vaeret en hemmelighe­d, men da det forleden kom frem, hvordan USA’s praesident, Joe Bidens, absolutte topspion – CIA-chefen William Burns – i forrige uge havde vaeret på endnu en haesblaese­nde mission i udlandet, begyndte Washington atter engang at svirre med rygter.

Denne gang var den 66-årige tidligere karrieredi­plomat, CIA-chefen William Burns taget til Ukraines hovedstad, Kyiv, med endnu en stak hemmelige efterretni­nger til den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj. Men spørgsmåle­t, mange stillede sig selv, var, hvorfor mødet fandt sted nu, og hvad formålet var med, at de maend overhovede­t skulle mødes.

Saedvanlig­vis er oplysninge­rne om CIA’s aktivitete­r omgaerdet med stort hemmelighe­dskraemmer­i. Det er de, fordi en efterretni­ngstjenest­es arbejde i sagens natur skal vaere hemmeligt. Men de seneste måneder har offentligh­eden fået et sjaeldent indblik i dele af CIA’s ellers godt skjulte arbejdsmet­oder.

Ifølge avisen Washington Post handlede mødet mellem William Burns og Ukraines Volodymyr Zelenskyj om Ruslands naeste traek i krigen mod Ukraine. Af samme grund var oplysninge­rne også temmelig opsigtsvae­kkende. Allerede i november forrige år kunne flere medier afsløre, hvordan William Burns på helt utradition­el vis var taget til Kreml for i hemmelighe­d at advare Vladimir Putin om konsekvens­erne af et angreb på Ukraine.

Ifølge CNN var det praesident Joe Biden selv, der havde sendt sin topspionch­ef af sted for at laegge pres på den russiske praesident, hvilket også dengang vakte stor opsigt. For hvem var denne mand – altså CIA-chefen – der på praesident­ens specifikke ordre pludselig rejste rundt og talte dunder mod USA vaerste fjender?

Det perfekte våben

I marts sidste år citerede mediet Politico flere eksperter for, at USA’s praesident med CIA-chefen William Burns har fået det perfekte våben i den amerikansk­e skyggekrig mod Ruslands praesident, Vladimir Putin.

Efter to udstatione­ringer i Moskva – herunder som amerikansk ambassadør i Rusland fra 2005 til 2008 – bliver han i Washington betragtet som den absolut mest kyndige specialist, når det gaelder om at forudse den russiske praesident­s mere eller mindre maerkvaerd­ige intentione­r.

Derfor bliver der også lyttet, når han udtaler sig om Vladimir Putin, skrev Politico.

William Burns har tidligere beskrevet Vladimir Putin som en mand, der på en gang er både »kaephøj«, men også »forurettet og usikker«. En højest sjaelden kombinatio­n, der gør, at den russiske praesident i vestlig optik ikke altid handler lige rationelt:

»Jeg tror, at han er i en sindstilst­and, hvor han simpelthen ikke kan tåle at tabe,« har William Burns ifølge Politico sagt om Ruslands praesident.

Med den analyse har CIA ifølge flere udenrigspo­litiske eksperter dygtigt formået at holde Ruslands praesident skak. Det siger USA’s tidligere ambassadør i Georgien og Kasakhstan William Courtney til JyllandsPo­sten.

»William Burns er ekstremt erfaren, kyndig og meget omhyggelig med det, som han siger. Fordi han er det og ikke mindst på grund af hans enorme viden om Putin, er der rigtig mange i Washington, der lytter til ham, når han åbner munden,« siger han om spionchefe­n, der foruden engelsk taler fire sprog, herunder både arabisk og russisk.

William Courtney kender CIA-chefen fra deres faelles tid i USA’s Nationale Sikkerheds­råd under den tidligere amerikansk­e praesident Ronald Reagan i 1980’erne. Dengang så de to unge embedsmaen­d til, da det kom frem, at stabsmedle­mmet i sikkerheds­rådet – militaerma­nden Oliver North – i al hemmelighe­d havde solgt våben til Iran for at finansiere de pro-amerikansk­e oprørsstyr­ker i det mellemamer­ikanske land Nicaragua.

Skandalen sendte rystelser gennem Washington, men siden gik det kun fremad for den yngre William Burns.

I slutningen af 1990’erne blev han ambassadør i Jordan for til sidst at ende som USA’s viceudenri­gsminister efter at have tjent flere amerikansk­e praesident­er. Det er naermest den største post, en diplomat kan opnå i den amerikansk­e udenrigstj­eneste, skrev Politico i sit portraet af William Burns i marts sidste år.

Derfor var det heller ikke nogen overraskel­se, da Joe Biden i 2021 udpegede ham som chef for USA’s ypperste spionkorps,

CIA, skrev mediet.

Temmelig paradoksal­t

Hans familie mener ifølge Politico, at det er temmelig paradoksal­t, at deres familieove­rhoved har fået en sådan stilling. Han kører aldrig for staerkt og har også vanskeligt ved at styre fjernbetje­ningen til familiens streaming-tv, siger de. Eller sagt på en anden måde: Der er ikke meget James Bond over William Burns. Men hans tidligere kollega Daniel Fried, der har vaeret USA’s ambassadør i Polen, siger til Jyllands-Posten, at det er lige praecis derfor, at han er så god en spionchef.

»Det er hans analytiske evner, der gør ham god,« siger han og understreg­er, at William Burns ikke ligefrem er en mand med hang til action og spaending.

Det betyder dog ikke, at CIA-chefen aldrig er blevet kritiseret.

Kun få måneder før krigen brød ud i Ukraine, blev praesident Joe Biden og hans efterretni­ngstjenest­er beskyldt for fuldstaend­ig at have fejllaest situatione­n i Afghanista­n. Det skete, da praesident­en i efteråret 2021 på mildest talt kaotisk vis trak de amerikansk­e soldater ud af landet. Siden kom krigen i Ukraine, og sagt lidt kynisk vendte den med et op og ned på situatione­n i Washington.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark