Jyllands-Posten

En ny bølge har ramt vestkysten. Den skal udfordre klassisk ”Pomfrit Strasse”

For to år siden blev menuen på havnegrill­en i Hanstholm aendret fra friture til friskfange­t fisk. Nu lukker Emilie Qvist Kjaergaard sin succesfuld­e restaurant. Alligevel betragtes Medvind som et vigtigt gastronomi­sk vindstød.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Held og lykke med at få et bord! Sådan skrev en madanmelde­r, da restaurant Medvind for to år siden åbnede på havnen i Hanstholm. I en klassisk kedelig pavillon ved kajkanten, som tidligere var havnegrill­en.

Nu raekker hverken held eller lykke.

For restaurant­en lukker. Den unge, endnu ikke faerdigudd­annede kok bag, Emilie Qvist Kjaergaard, er sulten efter nyt.

»Medvind var en vanvittig mulighed for at realisere en drøm om en restaurant med så lokalt fokus på råvarer som overhovede­t muligt. Vi har givet maks gas i to år, jeg har laert sindssygt meget, og så har jeg bevist, at det både økonomisk og socialt kan lade sige gøre at have store gastronomi­ske ambitioner i Hanstholm,« siger 26-årige Emilie Qvist Kjaergaard.

Fra skvulp til bølge

Hun åbnede Medvind i kølvandet på corona og bød på friskfange­t fisk fra kutterne lige uden for døren. Ud med frituren, ind med grillen og serveret på en bund af årstidens grøntsager, friskopgra­vet i Thys bakkede landskaber, leveret af avlere lige uden for byen.

Konceptet hittede. Blandt anmeldere, turister, gastroentu­siaster, lokale og hårdkogte fiskere. Lynhurtigt blev det en kunst at få bord på Medvind helt frem til saesonlukn­ingen i oktober.

»Nu vil jeg vil opsøge endnu mere laerdom, primaert i udlandet, før jeg igen kaster mig over at starte noget nyt,« siger Emilie Qvist Kjaergaard.

Dermed rummer hun flere ingrediens­er i en ny bølge, som for alvor har ramt vestkysten. Med michelinko­kke som de første skvulp ønsker aktører langs hele kysten at saette fokus på gastronomi og alt det, der svømmer, gror og graesser på vestkysten.

»Mange turister vil ikke laengere nøjes med en tur ned ad ”Pomfrit Strasse”,« siger Henriette Winther, der for et år siden med erfaring fra bl.a. samarbejde med kokken Claus Meyer om det nordiske køkken blev ansat som gastronomi­sk innovatør i turistorga­nisationen Visit Vesterhave­t, som daekker Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner.

»En undersøgel­se har vist, at der i hver tredje tyske familie på ferie i vores område er mindst et familiemed­lem, der udelukkend­e spiser vegetarisk. Fokus på kvalitet, måltidsopl­evelser og baeredygti­ge principper bag de lokale råvarer, som ikke er transporte­ret langvejs fra, ikke har vaeret frosset ned, er allerede et parameter, som kun vil vokse og blive endnu vigtigere,« siger Henriette Winther.

»Gastroturi­sme er et enormt attraktivt segment, som København i mange år har vaeret i stand til at tiltraekke. Den position vil vestkysten udfordre. Fundamente­t med unik natur, råvarer af ypperste kvalitet og dygtige producente­r er allerede til rådighed,« siger hun og peger på michelinst­jerneresta­uranter langs vestkysten,

»De er vigtige fyrtårne, og nu dukker naeste lag af unge, innovative kokke op, der ser muligheder både fagligt og personligt i den her del af landet. De er vigtige for videreudvi­klingen,« siger Henriette Winther.

Michelinko­k aergrer sig

Blandt fyrtårnene er køkkenchef­en på Henne Kirkeby Kro mellem Hvide Sande og Esbjerg. Paul Cunningham kom til kroen i 2012, og fire år senere sikrede han den første danske michelinst­jerne til en restaurant i provinsen. Året efter blev det til to stjerner, som den vestjyske kro siden har forsvaret.

Her dyrkes grøntsager i den 4.000 kvm store krohave uden brug af pesticider, og kroen producerer sin egen bacon, pølser, smør, ost, opdraetter lam og får fisk direkte fra auktionen i Hvide Sande.

»Vi har mange udenlandsk­e gaester, men generelt løber København med den gastronomi­ske opmaerksom­hed. Mange københavns­ke toprestaur­anter får en stor del af deres råvarer netop her fra vestkysten. Så det er naturligt og oplagt at satse på at gøre kvalitet og fantastisk­e råvarer til del af attraktion­svaerdien her i området,« siger Paul Cunningham.

»Konkurrenc­e er godt, og jeg glaeder mig over alle de nye og spaendende initiative­r, som hele tiden dukker op langs hele kysten. Mange af de gamle kroer ruster ikke laengere bare op, men bliver overtaget af ambitiøse kokke. Alene i Henne Strand er der nu to caféer af høj kvalitet, og i Hvide Sande har et ungt tjekkisk par åbnet den laekreste kaffebar, som bare spiller,« siger Paul Cunningham, der aergrer sig over, at han ikke nåede at besøge Medvind i Hanstholm.

»Desvaerre. Jeg har hørt meget godt om det køkken. Hun er en vigtig del af de nye, unge kokke, der straeber efter hele tiden at forny sig. Det drive er nødvendigt, hvis Danmark skal holde sig foran markedet. Vi mangler excentrike­rne,« siger Paul Cunningham.

I Thy har turistchef Mai Manaa nået at spise på Medvind flere gange.

»Vi kommer til at savne Medvind. Men Emilie repraesent­erer den nye generation på arbejdsmar­kedet. De har drømme, der handler om andet end resultater, KPI’er, kronisk økonomisk vaekst eller at stå i det samme køkken i 30 år, selv om stedet er en succes,« siger Mai Manaa.

»De taenker i mennesker og forsøger at aendre på arbejdsfor­mer, f.eks. den hårde omgangston­e i restaurati­onsbranche­n, og så er de ikke bange for at reagere på deres drømme. Kaste sig ud i helt nye ting uden sikker grund under fødderne, som da Emilie midt under corona kastede sin kaerlighed på grillbaren i Hanstholm,« siger Mai Manaa.

»Når danskere rejser sydpå, spiser de gladeligt hele, grillede fisk. Det er eksotisk. Men ikke herhjemme, for man kan jo blive kvalt i fiskeben. På kort og hektisk tid har Medvind vaeret med til at vise, hvor mange forskellig­e fiskearter, vi har i Danmark, og at de også her kan smage vidunderli­gt grillet hele og serveret med enkle, velsmagend­e lokale grøntsager. Så selv på kort tid har Medvind nået at saette aftryk,« siger Mai Manaa.

»I flere år har vi vaeret begunstige­t af dygtige unge kokke, der har rykket familier eller venner med og skabt attraktive spisestede­r. Både i Hanstholm, Klitmøller og Nr. Vorupør,« siger turistchef­en – og peger f.eks. på Agger med blot 382 indbyggere i den sydligste del af nationalpa­rken i Thy. Her har en ung kok med en fortid på en aarhusians­k michelinre­staurant de seneste to år åbnet to nye restaurant­koncepter.

»Vi har stadig grillbarer og friture i Thy. Men den nye generation rykker helt vildt med andre typer af restaurant­er, og det tiltraekke­r nye typer af mennesker,« siger Mai Manaa.

Drive er nødvendigt, hvis Danmark skal holde sig foran markedet. Vi mangler excentrike­rne. PAUL CUNNINGHAM, KOK, HENNE KIRKEBY KRO

Rekordstor­t antal turister

Alene i Thy steg antallet af turistover­natninger fra 800.000 i 2017 til rekord på 1.000.000 i 2022.

»Stigningen handler ikke udelukkend­e om mad. Men vi haenger ikke laengere på et ry som pomfritkys­t. Udviklinge­n er i gang, uden at vi skal vaere ligesom indre Vesterbro med alternativ­e tilbud på alle gadehjørne­r,« siger Mai Manaa.

Imens er Emilie Qvist Kjaergaard i faerd med at gøre den sidste manglende måned af sin uddannelse som kok faerdig i København, inden turen går ud i den vide verden.

»Mit hus i Hanstholm skal ikke saelges. Jeg elsker alt ved Thy, og jeg tvivler på, jeg er faerdig med alle muligheder­ne deroppe.«

 ?? ?? Direkte fra en af verdens bedste restaurant­er i New York til havnegrill­en i Hanstholm udlever en ung kok sin drøm om udelukkend­e at servere mad af råvarer hentet lige uden for døren. Emilie Qvist Kjaergaard er udråbt til »fremtidens kok«. Foto: Joachim Ladefoged
Direkte fra en af verdens bedste restaurant­er i New York til havnegrill­en i Hanstholm udlever en ung kok sin drøm om udelukkend­e at servere mad af råvarer hentet lige uden for døren. Emilie Qvist Kjaergaard er udråbt til »fremtidens kok«. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark