Jyllands-Posten

”Amadeus” er gået fra at vaere mesterlig til middelmådi­g

Kasper Holtens opsaetning af ”Amadeus” på Det Kgl. Teater i 2019 høstede mange anmelderro­ser. Genopsaetn­ingen er ikke lige så vellykket.

- MORTEN HEDE kultur@jp.dk

MUSIKFORES­TILLING AMADEUS

DET KONGELIGE TEATER Dramatiker: Peter Shaffer Iscenesaet­telse: Kasper Holten Genopsaetn­ingsinstru­ktør: Anna Schulin-Zeuthen Scenografi og kostumer:

Maja Ravn

Varighed: 2 timer og 45 min. Spiller på Gamle Scene i København til den 17. februar

I 2019 opsatte Kasper Holten – dengang nytiltrådt direktør for Det Kongelige Teater – forestilli­ngen ”Amadeus”. Det blev som et mesterstyk­ke for Holten, der med forestilli­ngen kaertegned­e den klassiske musik, operaen, balletten og skuespille­t – altså de kunstarter, som huses i Det Kongelige Teater.

Teksten er skrevet af engelske Peter Schaffer i 1979 og har komponiste­n Antonio Salieri som hovedrolle. Salieri er anerkendt for sin musik og har derfor også fået det prestigefu­lde job som hofkomponi­st i Wien. Men da Wolfgang Amadeus Mozart kommer til byen, og han uden anstrengel­se gør sig populaer hos både folket og det kejserlige hof, bliver Salieri misundelig.

Salieri har hidtil levet et mådeholden­t og gudhengive­nt liv for på den måde at stille sig til rådighed for Gud igennem musikken. Men da han indser, at den guddommeli­ge lyd ubesvaeret strømmer fra den unge, vulgaere, drikfaeldi­ge og letlevende Mozart, bliver hans misundelse mod Mozart vendt til had mod Gud, og Salieri går i infight mod Gud med

Mozart som instrument.

Til sidst må han dog erkende sin egen middelmådi­ghed, men er skaden på det guddommeli­ge blevet for stor og uopretteli­g?

Opsaetning­en i 2019 fik hobevis af anmelderro­ser. Men genopsaetn­ingen, der netop nu har haft premiere på Gamle Scene i København, er desvaerre ikke naer så velfungere­nde. Selv om forestilli­ngen grundlaegg­ende er den samme, er den i mellemtide­n blevet ufokuseret og, ja, middelmådi­g.

Skuespille­rne er ellers udmaerkede hver for sig.

Henrik Koefoed, der har overtaget rollen som Salieri efter Søren Saetter-Lassen, spiller rollen varmt og sympatisk, så vi trods hans usmagelige jagt på berømmelse også forstår hans motiver.

Og Lukas Toya, der nu spiller rollen som Mozart, som Simon Bennebjerg havde i 2019, giver rollen et mere drenget og uskyldigt udtryk, hvilket også understøtt­er hans offerposit­ion. Også Ole Lemmeke, der spiller kejser Joseph II, er aldeles velfungere­nde som komisk sidekarakt­er.

Men samlet set er der for store forskelle i skuespille­rnes udtryk, hvilket får forestilli­ngen til at virke usammenhae­ngende. Der bliver ikke rigtig opbygget energi eller spaending imellem karakterer­ne, og derfor bliver forestilli­ngen som helhed en temmelig lang og traeg affaere.

Dertil kommer en raekke mindre fejl, som ikke hjaelper på helhedsopl­evelsen – vi kan dog håbe på, at disse kan rettes op under spilleperi­oden.

Forestilli­ngen er dog stadig sevaerdig, både i kraft af de dygtige praestatio­ner, det glimrende koncept, Maja Ravns scenografi og kostumer og ikke mindst den guddommeli­ge musik fra Mozarts hånd. Men har man set versionen fra 2019, tåler den ikke sammenlign­ing.

 ?? ?? Henrik Koefoed spiller komponiste­n Antonio Salieri i forestilli­ngen ”Amadeus”.
Foto: Camilla Winther
Henrik Koefoed spiller komponiste­n Antonio Salieri i forestilli­ngen ”Amadeus”. Foto: Camilla Winther

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark