Jyllands-Posten

Gad vide, hvad Kasper Hjulmand taenkte, da han kiggede ned på Nikolaj Jacobsen?

Nok har heldet på visse områder fulgt Nikolaj Jacobsen, men landstraen­eren har samtidig al mulig grund til at brokke sig over VM-rammerne.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

Iført cowboyskjo­rte og kasket sad Kasper Hjulmand forleden på tribunen i Malmø Arena for at støtte håndboldhe­rrerne i VMkampen mod USA.

Det var der som udgangspun­kt intet underligt ved.

Fodboldlan­dstraenere­n har tidligere fortalt, hvordan han har ladet sig inspirere af Mikkel Hansen og co., og så er han desuden private venner med Nikolaj Jacobsen. De spiller golf sammen, har jaevnaldre­nde børn og har holdt faelles foredrag.

Alligevel var det svaert ikke at holde lidt øje med Kasper Hjulmand undervejs i den halvkedeli­ge kamp.

For gad vide, hvad han egentlig taenkte på, mens han sad der på sit røde stolesaede blandt godt 12.000 håndboldfa­ns og kiggede ned på sin landstraen­erkollega?

Måske var han imponeret, måske var han underholdt, eller måske følte han sympati? Uanset hvad kunne Kasper Hjulmand nok mere end nogen anden dansker relatere til Nikolaj Jacobsens hovedbrud.

De fleste, der har et tv eller en internetfo­rbindelse, så før årsskiftet Kasper Hjulmand kaempe sine egne kampe før, under og efter den omdiskuter­ede VMfodbolds­lutrunde i Qatar. Der var rigeligt at forholde sig til ud over spillet på banen. Sådan har det også vaeret for Nikolaj Jacobsen under VM i håndbold, der finder sine medaljevin­dere i weekenden.

Faelles for duoen er, at de inden for de seneste måneder begge har arbejdet under et massivt nationalt forventnin­gspres for at levere resultater ved et verdensmes­terskab, hvis ydre rammer langtfra har vaeret optimale. Dog på vidt forskellig­e måder.

Hjulmands fodboldhol­d var bl.a. viklet ind i fodboldpol­itik og menneskere­ttigheder. Jacobsens håndboldho­ld har bl.a. skullet slås med coronarest­riktioner og rejsekaos.

Indtil nu har Nikolaj Jacobsen holdt utilfredsh­eden inde, men han har al mulig grund til at brokke sig. Primaert til IHF, det internatio­nale håndboldfo­rbund, der indimellem har lignet en uforberedt vaert, der har inviteret til fest uden at bekymre sig om drinks og musik.

Corona-protest

Selvom corona i vaertsland­et Sverige ikke er betragtet som en kritisk sygdom, har VM-spillerne vaeret underlagt coronaregl­er. Dansk Håndbold Forbund (DHF) gik ellers forrest i protestern­e mod IHF’s krav. Men uden held. Tre gange er spillere og stab blevet testet undervejs. En stor stressfakt­or, som nu er ovre, og som heldigvis for håndboldhe­rrernes vedkommend­e kun resultered­e i, at Mads Mensah og Simon Pytlick kortvarigt var isoleret.

Risikoen for smitte var ellers til stede, og selvfølgel­ig var flere af spillerne nervøse for at traekke en corona-nitte og måske blive sendt ud af turneringe­n. Saerligt fordi de ikke har vaeret isoleret fra omverdenen. I Malmø spillede Jacobsens mandskab seks kampe på 11 dage foran godt 12.000 ikketested­e tilskuere, hvorefter de blev interviewe­t af mediefolk, der som de eneste har vaeret pålagt krav om mundbind, inden de tog bussen hjem til Scandic-hotellet, hvor store klynger af danske fans indimellem ventede på at hylde dem i foyeren, idet hotellet også var åbent for privatpers­oner.

Som om det ikke var stressende nok, indledte Danmark efter mandagens sidste mellemrund­ekamp en lille turné naer Østersøen. Tre kampe i to forskellig­e lande med rejsedage på alle tre kampfrie dage.

For mens f.eks. Ungarn havde en ekstra hviledag, rejste de danske håndboldhe­rrer fra Malmø til Stockholm for at spille onsdagens kvartfinal­e. Sidenhen er de fløjet til Gdansk i Polen for at spille semifinale mod Spanien, inden de lørdag er tilbage i Stockholm for at spille turneringe­ns sidste kamp søndag. Men hvad med vaertsnati­onen Sverige og de olympiske mestre fra Frankrig, som spiller i fredagens anden semifinale? De skal ikke ud at flyve. De bliver i Stockholm.

Da Danmark var VM-medvaert i 2019, blev begge semifinale­r spillet i Hamborg, mens finalen var i Herning. Det var bestemt på forhånd. I år var det anderledes. Onsdag aften kl. 21.45 vidste hverken Nikolaj Jacobsen eller danske håndboldfa­ns, om holdet godt 44 timer senere skulle spille semifinale i Sverige eller Polen.

Rejseroder­i

Spørg hvilken som helst elitesport­sudøver, og de vil svare det samme: Rejsedage ødelaegger ikke blot optimering­smulighede­rne. De besvaerlig­gør også traening, restitutio­n, søvn og kost. Så simpelt er det. Derfor har Nikolaj Jacobsen f.eks. droppet traeninger­ne for resten af slutrunden. Enhver time skal bruges mest hensigtsma­essigt, når omstaendig­hederne ikke er det.

IHF har naturligvi­s mange interesser at beskytte, og derfor kommer der ingen indrømmels­er fra forbundet, der i et mailsvar til JyllandsPo­sten i stedet argumenter­er for, at der ifølge reglerne kun kraeves en ekstra hviledag, hvis rejsetiden overstiger fire og en halv time. Ligeledes pointerer IHF, at de geografisk spredte kampe er vigtige for at øge synlighede­n i sporten, og at sportsfans er vant til at vaere fleksible i forhold til planlaegni­ng.

Sportsligt fair? Det må den enkelte vurdere. Uanset hvad bør man på andre parametre slet ikke overveje at have ondt af Nikolaj Jacobsen. Han råder over verdens bedste landshold og kan tillade sig at vrage topspiller­e kamp efter kamp. Derudover har han endnu engang – ligesom Ulrik Wilbek i sin tid – vaeret forfulgt af held, når det kommer til slutrundem­odstandere.

For to år siden var Danmarks vej til VM’s finaleweek­end brolagt med opgør mod Bahrain, DR Congo, Argentina, Qatar, Japan, Kroatien og Egypten. I år har modstander­ne heddet Belgien, Bahrain, Tunesien, Kroatien, USA, Egypten og Ungarn.

Med al respekt er flere af dem ubagte håndboldna­tioner, mens de bedste af dem tilhører subtoppen. Kun ét af de 10 førnaevnte landshold har spillet en VM-finale inden for det seneste årti. Med andre ord: Frankrig, Sverige, Spanien, Norge eller Tyskland er blevet undgået før medaljekam­pene.

De mere overkommel­ige modstander­e er nu rejst vaek, så nu venter vi kun på at finde ud af, om Danmark kan overkomme Spanien og resten af slutrunden­s organisati­onskaos.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark