Jyllands-Posten

Holocaust må ikke forsvinde

-

Det var et grusomt syn, der mødte de sovjetiske tropper, da de den 27. januar 1945 nåede frem til udryddelse­slejren Auschwitz-Birkenau i det sydlige Polen. Ganske vist havde de nazistiske tropper forsøgt at skjule spor ved at spraenge dele af lejren i luften og tvunget alle, der overhovede­t var i stand til at stå op, ud på en dødsmarch mod Nazityskla­nd.

Men beviserne for, hvad der var foregået de foregående år, talte for sig selv: bjerge af lig og ejendele fra de døde eller fordrevne. Og ikke mindst 7.000, som stadig var i live, men i en forfatning, så de ikke kunne tvinges med på marchen.

Det var resten af verdens første møde med det, man måske nok vidste foregik, men hvis ufattelige grusomhed og umenneskel­ighed først efterfølge­nde stod klart. Derfor er dagen i dag også officiel Auschwitz-dag. For at vi skal huske det og aldrig glemme.

Men en dag om året gør det ikke. Staerke kraefter – ikke mindst historielø­shedens – svaekker vores viden om Holocaust. Derfor skal der oplyses, undervises og tales om Holocaust. Fordi selv om den ondskab, som det repraesent­erer, nok var enorm i omfang, så er det hele tiden latent til stede – det har man f.eks. senest set i Budja i Ukraine.

Meget tyder på, at der ikke gøres nok. En nylig undersøgel­se i Holland foretaget af den jødiske institutio­n Claims Conference afslører, at hollaender­ne har store huller i deres viden om Holocaust. Mere end halvdelen af de adspurgte vidste ikke, at seks millioner jøder – lidt mere end halvdelen af den jødiske befolkning i Europa før Anden Verdenskri­g – blev myrdet i lejrene. Omkring en tredjedel mente, at det var to millioner eller faerre, og mere end halvdelen så ingen sammenhaen­g mellem deres land og Holocaust, selv om 70 pct. af den jødiske befolkning blev myrdet, heriblandt nok så kendte Anna Frank. Uvidenhede­n var størst blandt folk, der er under 40 år, og det er også her, man finder de største grupper, der mener, at dødstallen­e er overdrevet, eller mener, at det ikke har fundet sted.

Undersøgel­sen i Holland står langtfra alene. Lignende undersøgel­ser i lande som Østrig, Sverige, Storbritan­nien, USA og Tyskland viser samme mønster, og skulle nogen få den idé at undersøge kendskabet til Holocaust blandt danskere, ville vi naeppe skille os ud. Tendensen er klar, at jo laengere tid, der går, og jo yngre de adspurgte er, jo større er uvidenhede­n og risikoen for relativeri­ng og sågar fornaegtel­se af, at det overhovede­t har fundet sted.

Snart er de sidste øjenvidner vaek, og tilbage er kun historien fortalt af andre. Samtidig er antisemiti­smen – ikke mindst pga. den muslimske indvandrin­g til Europa, men også på grund af historielø­sheden – stigende, mens jøder i hobetal flytter fra Europa af frygt og utilfredsh­ed med, at de ikke kan stå ved deres ophav og identitet.

Det er en faelles europaeisk pligt at forhindre en gentagelse hvor som helst. Og det er meget enkelt: Det kraever, vi bliver ved at oplyse og tale om det. Det er ofte blevet forsøgt at forklare Holocaust som noget saerligt tysk, en kortslutni­ng knyttet til det nazistiske styre og Anden Verdenskri­g. Men tvaertimod er det indiskutab­elt, at det moralske sammenbrud for den europaeisk­e civilisati­on og historie, som Holocaust repraesent­erer som forbrydels­e mod menneskehe­den, er vores alles, og derfor er det også vores faelles ansvar.

Alt andet vil vaere et svigt af historien, idéen om menneskeli­gheden og de millioner af skaebner og historier, som forsvandt i Holocaust.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark