Jyllands-Posten

Den store exit truer Europa – EU har brug for en Stockholme­rklaering

- LYKKE FRIIS Direktør for Taenketank­en Europa

Intet har i de forgangne uger kunnet konkurrere med diskussion­en om, hvorvidt Europa skal levere kampvogne til Ukraine. For det er grundlaegg­ende Europas overlevels­e, der er på spil. Men lige under overfladen venter en diskussion om en anden form form overlevels­e, nemlig den økonomiske.

Tag bare de meldinger, der på det seneste er tikket ind fra vort naboland Tyskland. Kemigigant­en BASF rykker produktion til Kina, farma-kaempen Bayer tager til USA og Kina, og senest har aegteparre­t fra Biontech, der udviklede den livsnødven­dige covid-vaccine, meddelt, at de flytter deres kraeftfors­kning til Storbritan­nien. Oven i det kommer meldinger fra Europas grønne industri om, at USA efter vedtagelse­n af Bidens store klimapakke naermest er gået på strandhugs­t i Europa.

Den kritiske udvikling har fået bl.a. kommission­sformand Ursula von der Leyen og Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, til at røre på sig. Europa må vågne op. Ikke alene må vi reagere på USA’s klimapakke, vi må også forstå, at vi ikke laengere pr. definition kan handle os til fred og derfor ikke må vaere så sårbare over for tredjeland­e, når det gaelder alt fra vaernemidl­er over energi til halvledere. Som følge af dette skal EU’s statsog regeringsc­hefer allerede den 9.10. februar diskutere nødvendigh­eden af en styrket industripo­litik med mere lempelige statsstøtt­eregler og muligheden for på sigt at oprette en ny gaeldsfina­nsieret fond.

En del af von der Leyens og Macrons tanker vil blive gennemført.

Dertil er presset for stort. Men de må altså ikke stå alene. Grundlaegg­ende kan Europas konkurrenc­eevne ikke reddes ved hjaelp af øget statsstøtt­e. Det er noget meget mere fundamenta­lt, der skal til.

EU-landene må styrke deres konkurrenc­eevne gennem reformer af alt fra pensionssy­stemer over uddannelse­ssystem til innovation­spolitik. Dertil kommer, at EU må rykke konkurrenc­eevne helt op på dagsordene­n. I 2000 vedtog landene på topmødet i Lissabon, at EU skulle vaere den mest konkurrenc­edygtige region i verden i 2010. Siden gik denne Lissabon-målsaetnin­g under i krisehåndt­ering, fra finans- til covidkrise­n. Men nu må tiden vaere kommet til at relancere den. Hvorfor ikke vedtage en ny, bred og mere realistisk Stockholm-målsaetnin­g under svensk EU-formandska­b?

Som en del af denne nye diskussion bør EU-lederne også reflektere intenst over, hvorfor europaeisk­e klimavirks­omheder nu søger mod USA. Det gør de jo, fordi den amerikansk­e støttemode­l er langt mere smidig end den europaeisk­e. I USA er virksomhed­erne sikre på, hvad de får i dollars og cents her og nu, nemlig en stor skatteraba­t, hvis de laegger produktion i USA. I EU kan de gå i gang med en langvarig ansøgnings­proces til f.eks. de nye såkaldte IPCEI-projekter. Det kan tage år, uden at de på nogen måde er sikre på at komme igennem nåleøjet. Dertil kommer, at godkendels­e af alt fra opsaettels­e af vindmøller til vedtagelse af nye regler for f.eks. bioteknolo­gi går langt hurtigere i USA.

EU-topmødet i februar er blot startskudd­et til en laengereva­rende diskussion om Europas industripo­litik og konkurrenc­eevne. Ikke desto mindre haster det med, at også frihandels­nationen Danmark udvikler klarere idéer. Hvis vi skal vaere mere åbne over for statsstøtt­e, hvad skal støtte gå til mere praecist? Og hvilke klare tilsagn, der styrker den langsigted­e konkurrenc­eevne, skal EU’s traditione­lle frihandels­lande og ”budgetstra­mmere” have for at acceptere mere statsstøtt­e?

I USA er virksomhed­erne sikre på, hvad de får i dollars og cents her og nu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark