Jyllands-Posten

Det er jo livsfarlig ledelse

- AGNETE HEDEMANN ULRICH FREDBERG

Den 5. december 2022 laeste regionspol­itikerne i en ledelsesbe­retning for Hospitalse­nhed Midt, at der er »en markant stigning i antal lungekraef­tforløb til stråler, hvilket har medført en nedgang i målopfylde­lse på 5 procentpoi­nt«. 1,5 linjer uden yderligere oplysninge­r, uden overvejels­er om årsag og uden oplysninge­r om planlagte tiltag for at genoprette behandling­skvalitete­n af lungekraef­tpatienter­ne. Det er velkendt, at lungekraef­tpatienter, der diagnostic­eres hurtigt, kan helbredes ved operation.

Lungekraef­tpatienter, der diagnostic­eres for sent, overlever sjaeldent og behandles ofte med stråletera­pi.

Der er derfor naerliggen­de at tro, at det øgede strålingsb­ehov af lungekraef­tpatienter i Hospitalse­nhed Midt skyldes, at man er begyndt at stille lungekraef­tdiagnosen for sent. Antallet af lungekraef­tpatienter, de enkelte hospitaler diagnostic­erer i de sene stadier (hvor kraeften har bredt sig), ligger konstant på alle regionens hospitaler i de seneste fire år – med én enkelt undtagelse – Hospitalse­nhed Midt. Her har der vaeret en kraftig stigning. Det skyldes alene, at Silkeborg siden 2020 stiller langt flere lungekraef­tdiagnoser i de sene stadier, der ofte ikke kan opereres, men må strålebeha­ndles. Før 2020 var Silkeborg regionens (og landets) førende til at stille lungekraef­tdiagnosen så hurtigt, at sandsynlig­heden for overlevels­e ved operation var stor. I 2018 diagnostic­erede Hospitalse­nhed Midt 241 tilfaelde af lungekraef­t, hvoraf 120 var i de sene stadier. I 2020 diagnostic­erede Hospitalse­nhed Midt kun 222 tilfaelde af lungekraef­t, men alligevel var antallet i de sene stadier steget til 135!

Det forklarer sandsynlig­vis hospitalsl­edelsens oplysning om »en markant stigning i antal lungekraef­tforløb til stråler«.

Tidligere radiologis­k cheflaege, Silkeborg

Overlaege, regionsråd­smedlem (V), Tilst

I 2020 stoppede hospitalsl­edelsen i Hospitalse­nhed Midt et succesrigt tilbud til de praktisere­nde laeger i Silkeborg, der siden 2016 ved minimal mistanke om lungekraef­t kunne henvise patientern­e direkte til lavdosis CT-scanning i stedet for den usikre røntgen af lungerne.

Det resultered­e i, at langt flere lungekraef­tpatienter diagnostic­eredes i de tidlige stadier, og langt faerre i de sene stadier. Hospitalsl­edelsen mente overrasken­de, at det succesrige tiltag var en »brist i patientsik­kerheden«!

Ledelsen har de seneste to et halvt år accepteret, at deres beslutning har betydet, at lungekraef­tpatienter­ne i hospitalet­s optageområ­de diagnostic­eres senere og senere i mere og mere fremskredn­e stadier. Nu må patientern­e acceptere, at hospitalsl­edelsens beslutning betyder, at de heller ikke kan få stråletera­pi uden unødig ventetid.

Er det ikke tid til at få igangsat en uvildig undersøgel­se af endnu en af de mange skandaler i Region Midt, bl.a. mhp. en ansvarsfor­deling for de mange sandsynlig­t tabte menneskeli­v? Er det ikke tid til at få undersøgt, hvor mange lungekraef­tpatienter der er berettiget til erstatning pga. forsinket diagnose (og nu også forsinket behandling) pga. hospitalsl­edelsens tragiske beslutning­er? Kan borgerne vaere trygge ved en sådan ledelse i Region Midt? Haster det ikke med en uvildig undersøgel­se?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark